Dansk stortalent var parat til at få PET på nakken til filmrolle

Mørkeland-interview
'Mørkeland'
(© Foto: Anders Nicander / SF Studios)

Skuespiller Mathilde Arcel har et efternavn, som de fleste danske film-fans nok vil genkende. 

Mathilde er nemlig niece til og datter af hhv. instruktør Nikolaj Arcel og skuespiller Nastja Arcel. Begge havde en central rolle foran og bag kameraet på den danske thriller Kongekabale fra 2004, og den tradition fører Mathilde Arcel nu videre i efterfølgeren Mørkeland, hvor hun spiller journalisten Emma, der er meget fingernem, når det kommer til computere.

Vi har mødt den talentfulde danske skuespiller, der både fortæller om sin egen relation til 'Kongekabale' - og hvordan hun greb sin rolle an, der både bryder med normerne, men også, hvordan hun håbede, at hendes research ville give hende PET på nakken.

Se vores video-interview med Mathilde nederst eller læs et uddrag herunder.

'Mørkeland' følger 20 år efter begivenhederne i 'Kongekabale', hvor en arbejdsløs Ulrik Torp kommer i praktik på sin tidligere arbejdsplads. Den garvede journalist kommer hurtigt på færden af et komplot, og med en voksende modstand forsøger han at undergrave den komplekse konspiration.

Mathilde var kun syv år, da hun så 'Kongekabale' første gang. Det skete som følge af sin egen personlige relation til filmen:

- Det hele var lidt vildt. Især det her med, at min mor gik rundt og var politiker. Jeg kan huske, at jeg lagde meget mærke til, at hun røg, hvilket jeg fandme syntes var et bedrag af dimension, når hun havde sagt, at hun ikke gjorde det i virkeligheden.

På den måde fik den unge Mathilde en forsmag på det bedrag, som skuespillerfaget også inkluderer. Hun fulgte tidligt i sin mors fodspor og var barneskuespiller i serien 'Mille'. 

Senere tog hun skuespilleruddannelsen på Den Danske scenekunstskole i Aarhus i 2020. Herefter har fulgt flere roste teater-præstationer, og sidste år var hun aktuel i den meget populære TV2-serie 'Agent', som Nikolaj Lie Kaas havde både skrevet og instrueret.

'Mørkeland' er derfor også skuespillerens allerførste biograffilm, og den familiære tilknytning til universet, gav nærmest filmen en symbolsk betydning:

- Det var lidt syret, fordi nu er det ikke længere min onkel, som instruerer den. Det er Mikkel Serup, og min mor er jo ikke med, så det er jo ligesom blevet noget nyt. Men jeg synes selv, at tanken om at kunne få lov til at være med til at føre det her univers videre, var virkelig spændende. Så jeg krydsede bare kæmpe fingre, forklarer Mathilde om sine først tanker, da hun var til casting på 'Mørkeland'.

Mørkeland
(© Per Arnesen / SF Studios)

Mathildes karakter Emma indgår i 'Mørkeland' som en del af et team med Anders W. Berthelsens rutinerede Ulrik Torp og den unge journalistpraktikant Simon (Patrick A. Hansen):

- Der er jo efterhånden nogle ikoniske karakterer i et journalistisk team, synes jeg, fordi man har set så mange film med det. Emma er på en måde nørden. Men den gængse person, som har spillet IT-nørden, har for det meste været en mand - lidt ældre måske - end Emma og jeg er. Klichéen på det har været en, der bare sidder meget ned i en computerstol med et par høretelefoner på, og man kan ikke rigtig komme i kontakt med ham. Men han kan løse alt.

Mathilde var altså med til at give et nyt touch til denne karakter-stereotyp, og hun var klar til at gå all-in:

- Til at starte med tænkte jeg: Jeg skal fandme lære noget. Jeg skal lære alt om at hacke til den her film. Jeg skal bare bevæge mig ned i nogle mørke steder af internettet. Og lære ting, som det ikke er meningen, at nogle mennesker skal kunne. Det skal ende med, at PET står ude foran min dør, og jeg er sådan her: "Jeg er bare skuespiller", siger Mathilde, mens hun smider hænderne i vejret, som om hun er ved at blive anholdt, og konkluderer så:

- Men det sket ikke. Jeg tror, at det endte med, at jeg tænkte, "Okay, jeg kommer ikke til at lære at hacke". Det eneste jeg skal kunne, er at kunne forstå, hvad det er, jeg siger, hvilke ord jeg bruger - og hvad de betyder. Og så skal jeg kunne sige det på en måde, så folk tror på det, og at jeg måske også selv tror på det.

Se hele interviewet med Mathilde Arcel nederst, hvor hun bl.a. også taler om, hvordan 'Mørkeland' relaterer sig til medier og politik anno 2024 - og om fremtiden kan byde på flere film i dette univers.

'Mørkeland' kan ses i biografen nu - find dine billetter her.

Køb billetter