Danske anmeldere hylder ny film: "Storladent italiensk mesterværk"

'La chimera' er premiereaktuel i biografen
La Chimera
(© Filmbazar)

Fra instruktør Alice Rohrwacher kommer filmen La chimera, en fortryllende historie, der udfolder sig i 1980’ernes Toscana – og anmelderne elsker den.

I filmen følger vi den unge og meget mystiske britiske arkæolog Arthur, der slutter sig til en gruppe gravrøvere, kendt som Tombaroli, som lever af at plyndre gamle etruskiske grave.

Rohrwacher leverer med 'La chimera' en film, der blander genre og tidsaldre sammen i et stykke filmkunst, der kombinerer det magiske med dyb realisme. Der er referencer til både Charlie Chaplin og stumfilmsæraen samt italienske mesterinstruktører fra 1950-60’erne.

Som Rasmus Brendstrup fra Filmmagasinet Ekko skriver i sin 5-stjernede anmeldelse:

- Alice Rohrwacher er Søren Ryge og Federico Fellinis uægte datter, og instruktøren overgår sig selv med magisk-nostalgisk gravkammerfabel.

Og netop blandingen af det fantastiske og det realistiske, ledsaget af den let dæmpede farvepalette, giver filmen et nostalgisk udtryk, der fremkalder en følelse af en svunden tid.

Mere end noget andet handler 'La chimera' om en mands søgen efter sin elskede, og hovedrolleindehaveren Josh O’Connor, der tidligere har fået sit store gennembrud i Challengers, modtager også stor ros fra kritikerne, der hylder ham som værende blandt de største skuespillertalenter i verden i dag.

Filmen var nomineret til hovedprisen ved Cannes Filmfestivalen i 2023 og er premiereaktuel i biografen.

Du kan læse et bredere udvalg af de danske anmeldelser herunder: 

Soundvenue, David Madsen, 6 stjerner.

- Storladent italiensk mesterværk om gravrøvere og deres beskidte, sørgmodige arbejde cementerer Josh O’Connor som en af tidens største skuespillertalenter.

Filmmagasinet Ekko, Rasmus Brendstrup, 5 stjerner.

- Alice Rohrwacher er Søren Ryge og Federico Fellinis uægte datter, og instruktøren overgår sig selv med magisk-nostalgisk gravkammerfabel.

Information, Christian Monggaard.

- Fortid og nutid blandes på magisk vis i Alice Rohrwachers moderne fabel, 'La chimera'.

Kristeligt Dagblad, Freja Cæcilie Petri Bondgaard, 5 stjerner. 

- Det er let at blive forgabt af 'La chimeras' eventyrlige realisme og smukke billeder, når vi følger en gravrøver og hans syngende troubadourbande på jagt efter etruskiske fortidsskatte og tabt kærlighed.

'La Chimera' kan ses i biografen nu. Find dine billetter her på kino.dk.

Køb billetter