Harry Potter-skaber afviser at tilgive Daniel Radcliffe og Emma Watson

Ny udtalelse fra J.K. Rowling
Billede
(© Warner Bros.)

Alle Harry Potter-fans kender formentlig til situationen omkring skaber J.K. Rowling og hendes holdninger til transkønnede, som i den grad har delt vandene.

Nu er sagen blusset op igen-igen. Det sker i forbindelse med offentliggørelsen af en uafhængig evaluering omkring kønsidentitets ydelser for børn og unge foretaget af Storbritanniens National Health Service.

Afgørelsen på den fire år lange undersøgelse har fået J.K. Rowling til tasterne.

Det er sket i en længere tråd af beskeder på det sociale medie X (tidl. Twitter).

En kommentar fra en bruger referede til Rowlings nu svære forhold til flere af Harry Potter-filmenes skuespillere, da flere har været ude i medierne og tale imod forfatterens holdninger. Dog uden nødvendigvis direkte at refere til Rowling ved navn. 

Blandt disse finder man Harry Potter og Hermione Granger aka Daniel Radcliffe og Emma Watson. På Twitter anførte personen, at hvis de to stjerner gik ud og udskyldte for, hvad de tidliger havde udtalt om transkønnedes rettigheder, og så ville J.K. Rowling tilgive dem.

Men det anfægter Harry Potter-skaberen selv vil være tilfældet. Og svarer på X:

- Det er ikke sikkert, er jeg bange for. Berømtheder, som har mænget sig med en bevægelse, der forsøger at udhule kvinders hårdt vundne rettigheder, og som bruger deres platform til at opmuntre kønsskifte til mindreårige, kan spare sig deres undskyldninger til de traumatiserede, der fortryder deres kønsskifte eller sårbare kvinder, som er afhængige af kønsopdelte rum.

Vi skal altså ikke regne ikke med en genforening med det gamle Harry Potter-hold lige forløbig. J.K. Rowling medvirkede fx heller ikke i forrige års Harry Potter-dokumentar. Ifølge kilder skulle den omtålige debat dog ikke have været faktoren bag det valg.

Lige nu arbejder HBO på en ny Harry Potter-serie, som J.K. Rowling vil være involveret i. Men det har altså ikke afholdt hende fra at holde liv i debatten om transkønnede, som har fået fans til at boycotte Rowling.

Den nye Harry Potter-serie forventes at få premiere i 2026.