International stjerne får rolle i nyt dansk action-drama: "Han er med i alle mine yndlingsfilm"

Frederik Louis Hviid har fået sit ønske opfyldt
Zero Dark Thirty / Columbia Pictures
(© Zero Dark Thirty / Columbia Pictures)

På filmfestivalen i Cannes blev en ny dansk film med titlen De lydløse præsenteret af Zentropa. Filmen, der bygger på et ægte røveri i København i 2008, er instrueret af Frederik Louis Hviid, som var den ene af mændene bag Shorta.

Rollelisten byder på to danske skuespillere i form af Gustav Dyekjær Giese (De forbandede år) og Amanda Collin (En frygtelig kvinde), men overfor dem er et internationalt navn, nemlig Reda Kateb.

Den 46-årige franske skuespiller har en række store titler bag sig i både hjemlandet og i USA. To af disse fremhæver Hviid selv, da kino.dk møder ham i Cannes i forbindelse med offentliggørelsen:

- Reda Kateb er med i alle mine yndlingsfilm fra Profeten til Zero Dark Thirty, som jeg virkelig elsker. Han er en superfed, nede på jorden karakterskuespiller, der virkelig forstår rollen.

 

LÆS OGSÅ: Ny Afdeling Q-film er på vej: Se det første blodige billede fra 'Den grænseløse'

Men hvordan får man en skuespiller af Katebs kaliber med i sin film? Det har Hviid opskriften på:

- Jeg skrev et langt brev til ham. Jeg skrev, at jeg synes, han er fantastisk, og jeg håber, han vil læse manus. Mest af alt ville jeg bare sige hej til ham, og at han var vildt dygtig. Så jeg inviterede ham til København, hvor vi fik smørrebrød på Christianshavn, og så talte jeg om min idé til projektet. Og da han kom hjem, ringede han til mig og sagde, at han var ombord.

Filmen foregår i 2008, mens finanskrisen gør sit indtog i Danmark. Her beslutter en gruppe mænd fra Danmark og hele Europa sig for at begå det største røveri nogensinde på dansk jord.

'De lydløse' er et action-drama, der skildrer en gruppe yderst ihærdige, ambitiøse og kompromisløse røvere, der alle deler samme ambition: At lykkes med det umulige - på trods af store forhindringer, indbyrdes stridigheder, hemmelige agendaer og personlige omkostninger.

 

LÆS OGSÅ: Nyt action-drama fra manden bag 'Shorta': "Giver følelsen af at tænde en lunte fra starten"

Det er fortællingen om danmarkshistoriens største og mest spektakulære kup samt den lange, detaljerede og risikable forberedelse det krævede at skabe sig genvej til storhed og rigdom. Koste hvad det vil. Filmen er inspireret af virkelige hændelser.

'De lydløse' afventer dansk biografpremiere.