Jenna Ortega udpeger dansk instruktørs mesterværk som sin yndlingsfilm

En næsten 100 år gammel film
Wednesday
(© Netflix)

Wednesday-stjernen Jenna Ortega er i denne uge biografaktuel i Tim Burtons Beetlejuice Beetlejuice - en opfølger til klassikeren fra 1988.

I den anledning har skuespilleren talt med mediet Letterboxd, der beder deres interviewofre om at udpeger deres fire yndlingsfilm. En svær disciplin - det ved enhver filmnørd.

Videoen nederst giver dog svar på den 21-årige skuespillers fire favoritværker - og en dansk instruktørs film optræder på listen!

Det drejer sig om stumfilmen Jeanne d'Arcs lidelse og død fra 1928, der er instrueret af en af de største danske instruktører gennem tiderne, Carl Th. Dreyer, der bl.a. vandt Guldløven i Venedig i 1955 for filmen Ordet.

Om filmen udtaler Jeanna Ortega:

- En film, som inspirerer mig meget - og en skuespiller som jeg elsker - og det er en film, jeg tit taler med Tim [Burton, red.] om en del. 'The Passion of Jeanne d'Arc', Dreyer-filmen. Maria Falconettis præstation i den film er fuldstændig vanvittig. En drømmerolle for mig ville være Jeanne d'Arc.

Stumfilmen er baseret på den virkelige historie om Jeanne d'Arc, der i 1431 fik en domfældelse for kætteri og henrettelse på bålet.

'Jeanne d'Arcs lidelse og død' er faktisk en fransk film, men altså instrueret af en dansk instruktør. 

I dag er den bredt anerkendt som en af filmhistoriens hovedværker. Den optræder bl.a. både på IMDbs top 250-liste og i bogen '1001 film du skal se før du dør'.

Jenna Ortegas øvrige tre film på favoritlisten er: Den franske La Haine (Hadet) fra 1995, Stanley Kubricks Barry Lyndon og klassikeren Paris, Texas.

Se videoen nederst, hvor det øvrige cast fra 'Beetlejuice Beetlejuice' - Cathrine O'Hara, Wiona Ryder og Justin Theroux - udpeger deres yndlingsfilm.

'Beetlejuice Beetlejuice' kan ses i biografen fra på torsdag.