Ny dansk film er en personlig historie om langt ægteskab: "Vi tolker det forkert, fordi kæften ikke kører"

Vi har talt med skuespiller og manusforfatter Kristian Halken
Rom
(© Paolo Ciriello / Scanbox)

Et ægtepar, som har været gift i 40 år, tager på miniferie i Rom, hvor fortiden viser sig at have en finger med i spillet.

Sådan er udgangspunktet for den nye danske film Rom, hvor Bodil Jørgensen og Kristian Halken har hovedrollerne som Gerda og Kristoffer, der skal fejre deres bryllupsdag.

Kristian Halken er, udover at spille den ene hovedrolle, også manuskriptforfatter på filmen. Og som han afslører i vores interview, bygger den delvist på egne erfaringer.

Se interviewet nederst, hvor du også kan finde billetter til filmen.

Turen til Rom er præget af visse spændinger mellem Gerda og Kristoffer, og som Kristian Halken udtaler det, kommer de til at stille spørgsmålet: Skal de overhovedet være sammen?

Samtidig har forholdet udviklet sig til, at Kristoffer er mere afhængig af Gerda, end hun er af ham. Noget, som Kristian Halken genkender fra virkelighedens verden:

- Der er ingen tvivl om, at de elsker hinanden. Men han vil gerne bekræftes af hende. Du kan se, at det er også i statistikkerne fx ved skilsmisser. Hvem er det, der klarer sig dårligst? Det er mændene. Det er ikke kvinderne, de kommer igennem det.

- Der er klart en identitetskrise over det. Det sker det for mange mænd, der siger: Hvem er jeg egentlig? Hvem er jeg?

Rom
Kristian Halken i 'Rom' (© Paolo Ciriello / Scanbox)

Filmen blander det komiske med det dramatiske, hvilket tydeligt er noget, som Kristian Halken er gået efter:

- Jeg vil gerne have, at der er noget tyngde i det. Man skal kunne forstå, hvad de mennesker går igennem. Hvad sker der med dem? Man skal tro på dem som ægtepar. 

Den autenticitet er vigtig og kommer til udtryk på flere måder, men en af dem er via Halkens eget kendskab til ægtepar med en del år på bagen.

- Mennesker, der har været gift i så mange år, I ved, hvordan de taler til hinanden. Vi har fx klicheen med, at et ældre ægtepar sidder ved et bord uden at sige noget til hinanden. Så tænker folk omkring dem: Hvor forfærdeligt, hvorfor går det ikke fra hinanden?

- De siger ikke noget, fordi de behøver ikke sige noget. Det er det, der er sandheden. Jeg tror, de elsker hinanden. Jeg tror ikke, at de kan undvære hinanden. Men vi tolker det bare forkert, fordi kæften ikke kører.

- Fordelen ved at have været gift i så mange år, er, at hvis du siger noget til din kone, så ved hun godt, hvor det kommer fra, fordi de kender hinanden. Jeg ved godt, at hvis du skælder mig ud nu eller siger noget ubehageligt, så ved jeg hvor det kommer fra, og så tilgiver jeg dig.

- Hvis det er en, der er 20 år yngre, der skriver et manuskript, vil vedkommende sige: ”Det der kan de ikke tillade sig at sige. Hvor er han dog forfærdelig mod hende!” Det har ikke noget med det at gøre. De elsker hinanden, det er ikke det, der er problemet.

Rom
Bodil Jørgensens svingom i 'Rom' (© Paolo Ciriello / Scanbox)

Kristian Halken havde det også virkelig godt med, at Bodil Jørgensen var hans medspiller. Ikke mindst fordi de to har spillet sammen flere gange før, ikke mindst i filmen Oldboys, hvor Halken har en af sine sjældne hovedroller. Men også i en vis TV 2-succes-serie:

- Det har også været en kæmpe fordel castingmæssigt at spille sammen med Bodil Jørgensen, fordi vi kender hinanden fra ’Badehotellet’ og andre sammenhænge. Så det var trygt. Det var ikke noget med, at jeg havde en skuespiller, hvor jeg ikke vidste, om jeg kunne tillade mig de ting. Med Bodil kan man sagtens, det er ikke noget problem. Hun vil aldrig tage det ilde op.

Hvad er det så, Kristian Halken ønsker, at publikum tager med fra biografturen? Svaret er simpelt og smukt:

- Jeg vil gerne have, at de tager hinanden i hånden, når de går ud af biografen. Så romantisk er jeg, og jo ældre, jeg bliver, jo mere får jeg det sådan. For hvis der skal være fred i verden, og det kan godt være, det er naivt, så er det den vej, vi skal gå.

'Rom' får biografpremiere den 22. februar og er en del af Biografklub Danmarks program.

Køb dine billetter herunder: