Officielt: Her er årets danske Oscar-håb

Danmarks 14. nominering?
Pigen med nålen
(© Lukasz Bak / Nordisk Film)

Thriller-dramaet Pigen med nålen får ikke dansk biografpremiere før til januar, men allerede nu har en enstemmig Oscar-komité valgt at indstille den som Danmarks officielle Oscar-kandidat i kategorien "Best International Feature Film" til Oscar-prisuddelingen i marts 2025.

Valget er måske ikke så overraskende, idet filmen allerede har fået international anerkendelse, da den høstede store roser ved verdenspremieren i Cannes tilbage i maj. Dermed spås filmen også gode chancer for at opnå en nominering, når de endelige udvalgte annonceres af Akademiet til januar.

Historien følger den unge fabriksarbejder Karoline, der kæmper for at overleve i København i tiden lige efter 1. Verdenskrig. Da hun bliver arbejdsløs, forladt og gravid, møder hun Dagmar, en karismatisk kvinde, der driver et undergrundsadoptionsbureau, hvor hun hjælper mødre med at finde plejefamilier til deres uønskede børn. 

Da Karoline ikke har andre steder at tage hen, påtager hun sig rollen som amme, og der opstår en stærk forbindelse mellem de to kvinder. Men Karolines verden går i stykker, da den chokerende sandhed om adoptionerne går op for hende.

Vic Carmen Sonne og Trine Dyrholm spiller hovedrollerne i filmen, der er instrueret af svensk-polske Magnus von Horn. Det er hans første dansksprogede film.

Oscar-akademiets regler fastsætter, at hvert land kun må indstille en enkelt film til prisen for Bedste internationale film. 

Den 17. december bliver alle de indstillede film kogt ned til en shortlist på 15 film, inden de endelige fem nominerede bliver annonceret sammen med de resterende nominerede i alle andre kategorier den 17. januar 2025.

Det er 13 gange tidligere lykkedes en dansk film at blive nomineret i kategorien, hvoraf fire af dem har vundet. Disse er Druk i 2021, Hævnen i 2011, Pelle Erobreren i 1989 og Babettes gæstebud i 1988.

'Pigen med nålen' får dansk biografpremiere den 23. januar 2025.