Ung skuespiller slog benene væk under Mads Mikkelsen: "Han ejede alt i det rum"

Interview om den biografaktuelle 'Bastarden'
Bastarden
(© Bastarden / Henrik Ohsten)

Mads Mikkelsen står i front for årets største danske film og næste års danske Oscar-bud, Bastarden, der endelig har fået biografpremiere herhjemme.

Storfilmen handler om den fattige soldat Ludvig Kahlen, der i 1755 ankommer til den golde jyske hede med et mål om at opdyrke jorden og opnå rigdom og ære. Her støder han dog på modstand fra den nådesløse godsejer, Frederik De Schinkel, hvilket fører til en intens konflikt. 

I rollen som De Schinkel ses Simon Bennebjerg, der fik sit store gennembrud i 2021 med sin præstation i Pagten, der sikrede ham en Robert-statuette.

Vi mødte hovedrolleindehaveren Mads Mikkelsen over Zoom fra verdenspremieren i Venedig tidligere på efteråret, hvor vi bl.a. dykkede ned i hans samarbejde med Bennebjerg. 

Karaktererne Ludvig Kahlen og Frederik De Schinkel har nemlig et meget intenst forhold, hvor spændingen er på højtryk i deres fælles scener.

Ifølge den danske stjerne havde Bennebjerg dog styr på denne dynamik fra starten - på trods af Mikkelsens internationale status.

- Der er nogle ting, man skal igennem, før man kan lave de her scener. Simons karakter er en, der ejer rummet. Han bestemmer i det rum, der er. Der er slet ikke nogen diskussion. 

- Når en noget yngre skuespiller kommer ind i et rum og møder mig, så skal de lige finde ud af, hvordan de navigerer sig, og sådan er det. Sådan har jeg det også med nogen andre, jeg spiller overfor, forklarer Mads Mikkelsen og fortsætter:

- Simon var den første og den eneste, som blev prøvefilmet, og som komplet ejede rummet. Selvom han faktisk synes, at det var lidt vildt at møde mig. Det slog benene væk under os fuldstændig. 

Bastarden
(© Bastarden / Henrik Ohsten)

- Han kunne godt sidde der privat og måske være lidt usikker, men han ejede alt i det rum, og så er du altså kommet langt, når du kan det. Udover det er han jo bare en brillant skuespiller, så der var ingen tvivl om, at det skulle være ham. 

Frederik De Schinkel er hovedkarakterens store antagonist i 'Bastarden', men Mads Mikkelsen var alligevel imponeret over, hvordan Bennebjerg skabte nuancer i den frygtindgydende godsejer, så man som publikum endda kan få ondt af karakteren.

- Så går vi i gang, og så finder vi ud af, hvordan vi doserer det. Hvor meget synes han selv, han er sjov, hvornår synes han selv, han er ond. Hvor meget er han bevidst om det, hvor meget nyder han det, og hvor meget fortryder han det. Simon lavede en meget, meget fin blanding af at fortryde det hele tiden, når han gjorde det. Mens han var i gang, var han i gang med at fortryde det. 

- Og det gjorde jo, at det var et menneske, som vi næsten fik ondt af nogle gange. Det er han brillant til, og der var ikke nogen af os, der skulle hjælpe ham med det. Han fandt selv på det, og det var fantastisk.

'Bastarden' er instrueret af Nikolaj Arcel, der er tilbage med sin første danske film i 11 år. Instruktørens sidste film på dansk jord var En kongelig affære fra 2013, der også havde Mads Mikkelsen i front. 'En kongelig affære' blev Oscar-nomineret i kategorien Bedste udenlandske film dengang, og vi må nu håbe på, at Arcel og Mikkelsens nyeste samarbejde går samme vej.

Arcel har herudover stået bag bl.a. Kongekabale og De fortabte sjæles ø, mens han har skrevet manuskriptet til nogle af de bedste sælgende krimifilm herunder Mænd der hader kvinder og de tidligere Afdeling Q-film med Nikolaj Lie Kaas i front.

'Bastarden' kan ses i biografen nu.

Anbefalet til dig