USA tør ikke vise danskers nye film

'The Apprentice' var ellers et hit i Cannes
The Apprentice
(© Pief Weyman / Profile Pictures)

Da dansk-iranske Ali Abbasi havde verdenspremiere på sin nye film The Apprentice i Cannes, var det med stor opmærksomhed og flere gode anmeldelser til følge.

Selv omdrejningspunktet for filmens handling, den amerikanske ekspræsident Donald Trump, reagerede på filmen ved at true med et sagsanlæg. Så ved man, at ens film har gjort indtryk!

I Danmark og flere andre lande har filmen allerede fundet distributører til biografen, men i USA, hvor historien foregår, er der stadig ingen købere af filmen.

Det får det toneangivende branchemedie Variety til at spekulere i, om de amerikanske distributører simpelthen ikke tør vise 'The Apprentice'. 

The Apprentice
Jeremy Strong og Sebastian Stan i 'The Apprentice' (© APPRENTICE PRODUCTIONS ONTARIO INC. / PROFILE PRODUCTIONS 2 APS / TAILORED FILMS LTD. 2023)

Ifølge mediet er der faktisk flere potentielle, amerikanske købere, dog kun blandt de helt små spillere. Ingen af dem er blandt de store independent-filmselskaber som Searchlight, Sony Pictures Classics eller Focus, mens ellers risikovillige Neon, der tidligere har distribueret Abbasis Grænse i USA, heller ikke har slået til.

Der er valg i USA til november, og lige nu ser det ud til at blive meget tæt mellem den siddende demokratiske præsident Joe Biden og republikanernes udfordrer, Donald Trump. Og med Trumps retssager og generelt kontroversielle figur taget i betragtning, er det faktisk ikke underligt, hvis biograferne i USA holder lidt igen.

Ifølge holdet bag filmen agerer filmselskaberne ud fra frygten for, at Donald Trump vender tilbage til Det Hvide Hus og vil tage hævn over dem for at have vist den kritiske film. 

Ifølge Variety spiller det også ind, at flere af independent-distributørerne er ejet af store mediekonglomerater, og at det kan begrænse deres økonomiske muligheder betragteligt, hvis de gør sig upopulære hos Trump, skulle han vinde valget.

Ali Abbasi udtalte på Cannes-festivalen, at han var blevet advaret mod at instruere filmen. Som han fortalte til premieren:

- Alle sagde: 'Hvis du vil fortælle noget om verden, så gør det på en flot metaforisk måde. Hvad med en anden verdenskrigsfilm? Hvad med Første Verdenskrig? Hvad med en amerikansk uafhængighedsfilm? Hvad med den russiske uafhængighedsfilm? Hvad med Romerriget?’ Og så endte vi i ’Abernes planet’.

- Men der er ingen god metaforisk måde at håndtere den stigende bølge af fascisme på. Kun på den rodede måde.

Sebastian Stan, kendt fra Marvels superheltefilm som The Winter Soldier, har hovedrollen som en ung Trump, mens Jeremy Strong, stjernen fra 'Succession' og i øvrigt bosat i København, spiller den berygtede advokat Roy Cohn, der blev mentor for Donald Trump. 

'The Apprentice' får premiere i de danske biografer senere på året.