Anmelderne i svime over Mads Mikkelsens nye storfilm: "Årets danske film"

Store roser til 'Bastarden'
Bastarden
(© Henrik Ohsten / Nordisk Film)

I dag er der biografpremiere på Bastarden, der er Nikolaj Arcels første danske film i 11 år og med Mads Mikkelsen i hovedrollen.

Filmen har allerede begejstret på filmfestivaler i udlandet, ligesom et stort amerikansk medie ser det historiske drama som en frontløber i kategorien Bedste internationale film ved næste års Oscar-uddeling.

Men også de danske anmeldere er ude med de helt store roser til film, der bl.a. kaldes "årets danske film", "fremragende historisk storværk" og "et dansk periode- og westerndrama af storfilmformat".

De danske anmeldere giver mellem 4-6 stjerner, og mest begejstret er Michael Solgaard fra Børsen, der giver de maksimale 6 ud af 6 stjerner og skriver følgende:

"'Bastarden' er årets danske film, og alle bør strømme i biografen. Underholdning, kunst, historiefortælling og skuespil går op i en højere enhed."

 

Sarah Iben Almbjerg fra Berlingske har også roser til filmen, og hun kvitterer med 5 stjerner:

"Filmen er fuld af scener, hvor Mads Mikkelsen spejder over heden. Alligevel er den ikke ét minut for lang." 

 

Hos Filmmagasinet Ekko gives der også 5 stjerner, og anmelderen Niels Jakob Kyhl Jørgensen skriver bl.a.:

"'Bastarden' er et fremragende historisk storværk med al den schwung, branchens topfolk kan præstere, orkestreret med præcision af en dreven fortæller med noget på hjerte og meget på spil."

 

Morten Kildebæk fra Soundvenue stemmer i og uddeler 5 stjerner:

"Nikolaj Arcels flotte og stjernespækkede nye film er et dansk periode- og westerndrama af storfilmformat." 

Politikens Kristoffer Hegnsvad følger trop og tildeler Bastarden 5 ud af 6 hjerter:

"Det er ikke kun en hårdere, mørkere tone, der slås an end tidligere set hos Arcel, det er også et mere direkte billedsprog, som jeg hilser velkommen. I 'Bastarden' lægger Arcel ikke fingrene imellem, han hugger dem af!"

 

Endelig giver Freja Dam 5 stjerner i Jyllands-Posten og skriver:

"Mads Mikkelsen og Nikolaj Arcel danner igen med stor succes makkerpar i et historisk drama. Det er så godt, at man kan dufte lyngen og lortet og mærke skidtet, kulden, sulten og glæden." (Freja Dam)

 

Både Ekstra Bladet og BT er lidt mere lunkne og sender hver 4 stjerner i Nikolaj Arcels retning:

"Dansk Oscar-bud er en krasbørstig kartoffel-western fra dengang, den jyske hede var uopdyrket. Langt mere brutal end bogen, nærmest fortolket til ukendelighed og sjovt nok fyldt med svenskere," skriver Rene Fredensborg i Ekstra Bladet, mens Kristian Dam Nygaard i BT skriver:

"Der er masser af fede, effektfulde scener, hvor skuespillerne får lov til at give den gas, og da en af hovedpersonerne mod slutningen får en tiltrængt hævn, er det svært ikke at juble med." (Kristian Dam Nygaard)

'Bastarden' foregår i 1755, hvor det er Frederik 5's største ønske at kolonisere og civilisere den jyske hede, derfor begiver den fattige kaptajn Ludvig Kahlen sig afsted for at opdyrke heden.

Det viser sig dog at være en større udfordring, da jorden er gold, mens både ulve og lovløse hærger landet. Han får sig desuden hurtigt en fjende i den frygtindgydende godsejer Frederik de Schinkel, der forsøger at tvinge Kahlen væk.

Da Schinkels husholderske Ann Barbara løber væk og søger tilflugt hos Kahlen, formes der et stærk bånd mellem de to. Sammen tager de nu kampen op.

'Bastarden' er aktuel i biografen.

Anbefalet til dig