Dansk producer har lavet ny film med Nicolas Cage: "Jeg tror aldrig, at han var ude og gå rundt"

Interview om 'Dream Scenario'
'Dream Scenario'
(© 'Dream Scenario' / Scanbox Entertainment)

Over de sidste 20 år har danske Lars Knudsen etableret sig som producer i USA's forjættede filmby Hollywood.

I 2001 tog den aspirerende filmmand rejsen fra Aarhus til Los Angeles, hvor han kom i mesterlære ved den anerkendte producer Scott Rudin. En ud af blot ni mennesker, der har vundet en såkaldt EGOT. En Emmy, Grammy, Oscar og Tony - og har store filmtitler som No Country for Old Men, The Social Network og otte Wes Anderson-film på CV'et.

- Fra 2001 til 2003 opgav jeg mit liv og arbejdede 100+ timer om ugen hos ham og blev råbt og skreget af, men lærte også en masse, fortæller Lars Knudsen, da vi møder ham på Zoom til et podcast-interview.

I 2005 stod Lars Knudsen for første gang på egne ben, da han med sin samarbejdspartner Jay Van Hoy begyndte at producere egne film. 

Flere indie-hits banede vejen til Lars Knudsens helt store gennembrud, som kom med to gyserfilm, nemlig The Witch i 2015 og Hereditary i 2018, der blev lavet af de sprudlende stortalenter Robert Eggers og Ari Aster.

Netop instruktør Ari Aster har Lars Knudsen sidenhen lavet filmene Midsommar og Beau is Afraid med. 

I 2019 startede de to deres eget selskab, Square Peg, hvor de udover at lave Asters film også producerede for andre filmskabere, som er i stand til at skabe personlige film, fortæller Lars Knudsen.

Det er netop én af disse, som Lars Knudsen er aktuel med i de danske biografer. Filmen Dream Scenario er nemlig produceret af danskeren, der har været en stor del af udviklingen af projektet i samarbejde med den norske instruktør og manuskriptforfatter Kristoffer Borgli.

'Dream Scenario'
(© 'Dream Scenario' / A24)

'Dream Scenario' har selveste Nicolas Cage i hovedrollen som den gennemsnitlige universitetslærer Paul Matthews, som pludselig begynder at dukke op i fremmede menneskers drømme. Hans berømmelse vokser - men hvad sker der, når drøm bliver til mareridt? 

Rollen er blevet fremhævet som en af Nicolas Cages bedste præstationer. Han fik ydermere en Golden Globe-nominering tidligere i år for filmen.

Men hvordan er det at arbejde med en af Hollywoods mest karismatiske og excentriske personager? Lars Knudsen kan løfte lidt af sløret for, hvem Nicolas Cage egentlig er - bag kameraet.

I første omgang var rollen som Paul Matthews dog slet ikke tiltænkt Cage, det afslører danskeren i vores podcast:

- Vi havde en lang flirt med Adam Sandler. Vi skulle have lavet filmen med Netflix og ham. Det gik ikke. Det vil jeg ikke gå ind i, men det havde noget med Netflix at gøre. Så var vi meget heldige, at efter det sendte vi manuskriptet til Nic. Og så sagde han ja, og vi lavede den med A24.

Det krævede ikke det store at få Cage ombord på 'Dream Scenario', fortæller Lars Knudsen:

- Han har været den nemmeste at overtale i alle de film, som jeg har lavet. Jeg har en fornemmelse af, at han havde læst manuskriptet, inden vi sendte det til ham, fordi der gik ikke mere end 24 timer, så var han på.

- Jeg tror, at han kunne forholde sig til karakteren Paul. Han har selv været igennem viral berømmelse. Så det var et projekt, som han følte, at han var født til at lave, forklarer den danske producer.

Dream Scenario
(© Scanbox / Dream Scenario)

Under selve indspilningen af 'Dream Scenario' overraskede Nicolas Cage også:

- Nic er fantastisk, fordi han giver 100%, og han er nok også den mest forberedte skuespiller, jeg har arbejdet med. Han er meget, meget forberedt. Han har øvet alene. Bare den måde Paul går på. Alle karakterens kendetegn, dem kommer han med. 

- Jeg tror, at nogle gange kan man være uheldig, så går han lidt for meget Nic Cage. Men jeg tror, at det hjalp, at Kristoffer virkelig ville have, at han skulle forsvinde ind i karakteren. Og ikke skulle ligne Nic Cage. Derfor tog vi også håret af og gjorde en masse for, at han ikke skulle ligne sig selv.

- Udover det er han meget fokuseret. Han er ikke meget social på set. Han gør sit arbejde, og så tager han væk. Meget, meget professionel. Men meget, meget fokuseret.

Måske forestiller man sig, at Nicolas Cage er krukket eller lever en feteret tilværelse. Men det har bestemt ikke været Lars Knudsens oplevelse med Hollywood-stjernen:

- Han er et menneske, som har været kendt størstedelen af sit liv. Når man har med sådan nogle folk at gøre, så er de jo ikke helt normale ligesom os. Deres hverdag er helt anderledes end vores. 

- De syv-otte uger han var i Toronto, hvor vi indspillede, der var han kun på sit hotelværelse, og så var han på settet. Jeg tror aldrig, at han var ude og gå rundt eller noget som helst. 

- Det er en meget isoleret tilværelse, han lever i. Og så arbejder han meget. Han arbejder hele tiden. Han går fra film til film til film. Så han lever i karaktererne, så hans hverdag er meget isoleret. En meget underlig måde at leve på.

Der var dog enkelte stunder, hvor den rutinerede skuespiller ikke kunne dy sig for at dele lidt ud af oplevelserne:

- Men han kan også godt lide at fortælle historier. Han har jo en lang filmografi, som folk er helt vilde med. Så til tider fortæller han historier om 'Raising Arizona' eller hvad det nu kan være.

Hør meget mere om 'Dream Scenario' og Lars Knudsens arbejde i USA i vores podcast-interview med produceren. Det finder du herunder - eller i din foretrukne podcast-app (søg blot på "kino.dk filmpodcast")

’Dream Scenario’ kan ses i biografen nu. Køb dine billetter her.