Dansker har spillet John F. Kennedy 5 gange - og har ingen planer om at stoppe

Vi har talt med Caspar Phillipson
Jackie
(© Jackie / Scanbox)

Skulle du af uransagelige årsager have misset det, så har vi i Danmark en verdensstjerne, der kan prale med at have spillet den tidligere amerikanske præsident John. F. Kennedy i op til flere internationale film.

Vi taler selvfølgelig om den danske skuespiller Caspar Phillipson, der udover roller på film og tv, ligeledes er kendt fra teater og et hav af animationsstemmer.

Hele fem gange har han spillet rollen som selveste JFK. Seneste i den biografaktuelle Hammarskjöld - og han afslører overfor os, at at der også er en sjette optræden på vej.

Du kan se traileren til 'Hammarskjöld' nederst i artiklen.

Caspar Philipson havde dog aldrig i sin vildeste fantasi forestillet sig, at han skulle blive synonym med ikonet JFK, indtil det gik op for ham, hvor meget han faktisk ligner manden:

- Jeg var på kursus på filmskolen med Frank Corsaro i method-acting […] på et tidspunkt lavede vi en scene, hvor han fyrer af, midt i det hele "you should play Kennedy someday", fortæller Philipson i en podcast til os.

Vi har nemlig i forbindelse 'Hammarskjöld' haft den danske stjerne på besøg i vores podcast, hvor vi benyttede lejligheden til at dykke ned i de mange optrædener som John. F. Kennedy.

I artiklen her gennemgår vi alle danskerens JFK-præstationer sammen med ham. Mens du i podcasten kan få hele historien med alle detaljer og meget mere.

Lyt til episoden med Caspar Philipson herunder, eller find vores podcast i din foretrukne app (søg blot på "kino.dk filmpodcast"):

Jackie
(© Jackie / Scanbox)

Jackie (2016)

Første gang Caspar Phillipson får muligheden for at spille rollen som John F. Kennedy, er i filmen Jackie fra 2016, der - som titlen antyder - primært fokuserer på præsidentens hustru.

Mere specifikt foregår den i dagene efter mordet på præsidenten, hvor vi følger Jackie (Natalie Portman) igennem chokket og sorgen. 

Selve castingprocessen gik for Caspar rimelig gnidningsfrit, selvom han dog påpeger, at han faktisk ikke vidste, hvad det egentlig var han skulle være med i:

- Jeg blev kontaktet af den franske caster, som sagde de gerne ville se noget mere og så lavede jeg et bånd igen, nu bare hjemme i kælderen på Amager.

- Så ringede casteren en aften […] og sagde, "Vi vil gerne have dig med". "Ej hvor dejligt! Hvad er det?" Jeg anede intet om det. […] Så fortalte hun jo hvad det var, og jeg måtte lige sætte mig ned. Det var jo helt vildt!

Filmen skulle dog vise sig at blive en succes, som udover tre Oscar-nomineringer også blev startskuddet på en række af JFK-portrætteringer fra den danske skuespiller. 

The Speech JFK Never Gave
(© The Speech JFK Never Gave / Josh Nelson Youssef)

The Speech JFK Never Gave (2017)

Anden gang Casper Phillipson indtager rollen som den tidligere præsident er i kortfilmen 'The Speech JFK Never Gave'.

Kortfilmen omhandler kort sagt den tale, som JFK havde i sin inderlomme, da han blev myrdet, hvorfor den aldrig nogensinde blev holdt.

Talen specifikt er efterfølgende blevet fremskaffet af journalisten Anders Agner, som i samarbejde med Phillipson har fremført den flere gange for et live publikum.

Men i 2017 bliver den i samarbejde med Grease-instruktøren Randal Kleiser, som Phillipson igennem sit nye Hollywood-netværk har lejet et værelse hos, dokumenteret på film:

- Jeg snakkede med ham [Kleiser, red.] om de her taler, som Anders og jeg arbejdede på og det var han meget interesseret i.

Project Blue Book
(© Project Blue Book / History Channel)

Project Blue Book (2020)

I 2020 spiller Phillipson med i 2. sæson af sci-fi-serien 'Project Blue Book', der foregår i en tid, hvor JFK endnu ikke er blevet præsident, men derimod stadig er senator. 

Her følger man en officer fra luftvåbnet, der i bedste X-Files-stil, undersøger konspirationer, UFO'er, aliens og hvor den føromtalte senator Kennedy altså også spiller en rolle. 

Selvom det desværre kun blev til to sæsoner før serien blev lagt i graven, så ligger Phillipson ikke skjult på ambitionerne fra seriens skabere:

- Jeg kommer ind i de tre sidste afsnit af sæsonen […] og de havde planer frem til sæson 7. 

- Der var en intens kamp for at sælge serien, navnet og den videre udvikling, til de andre tjenester der måtte være som kunne være interesseret.

Foruden Phillipson kunne man på rollelisten også finde navne som Aidan Gillen ('Game of Thrones'), Michael Malarkey ('The Vampire Diaries') og Laura Mennel (Watchmen).

Blonde
(© Blonde / Netflix)

Blonde (2022)

Hans næste optræden som JFK, finder man i Netflix filmen Blonde, der på mange måder blev et radikalt retningsskift, fra den version af Kennedy som Phillipson tidligere har spillet.

I filmens hovedrolle finder man Ana de Armas, som spiller Hollywood-ikonet Marilyn Monroe, hvis historie er omdrejningspunkt for 'Blonde'.

En af filmens nedslag er bl.a. den sagnomspundne affære, som hun efter signende skulle have haft med John F. Kennedy, hvilke ledte til en relativt voldsom fremstilling af politikeren:

- Det er en anden side af JFK, skal vi ikke sige det sådan? […] Det var dybt chokerende, og jeg tænkte det kan jeg ikke lave det her, så bliver jeg jo skudt!, afslører Phillipson. 

Filmen er uden tvivl en kontroversiel fremstilling af en mand, der på mange måder har fået ikon status i U.S.A., 

Men til trods for det blev filmen en succes, og er nu den anden Oscar-nominerede film, hvor Phillipson spiller JFK.

Hammarskjöld
(© Hammarskjöld / Nordisk Film )

Hammarskjöld (2024)

Den seneste tilføjelse til Caspars Phillipsons Kennedy-CV er den biografaktuelle 'Hammarskjöld', som udspiller sig under den kolde krig i 1961, hvor brændpunktet er Congo. 

Her følger man FN-diplomaten Dag Hammerskjöld, som påtager sig opgaven at formidle fred og enighed i landet. En umulig opgave, ifølge mange. En selvmordsmission, ifølge andre.

Filmen er instrueret af danske Per Fly, og dermed første gang, at Phillipson spiller den amerikanske præsident i en nordisk produktion. 

- Kennedy repræsenterer i den her film magten. Den kæmpe magtfaktor som U.S.A var på det tidspunkt også. Så det er den politiske Kennedy, det er ikke ikonet, det er ikke senatoren, det er ikke 'Blonde', udtaler Phillipson.

I hovedrollen som Dag Hammerskjöld kan man opleve den svenske skuespiller Mikael Persbrandt, der bl.a. er kendt fra Hævnen, 'Riget: Exodus' og Netflix-serien 'Sex Education'.

Billede
(© UIP)

Den sjette JFK-optræden

Selvom 'Hammarskjöld' er den sidste nye film, hvor man kan opleve Caspar Phillipson i rollen JFK, så er det ifølge skuespilleren ikke sidste gang: 

- Det er stadig så fasinerende og spændende, der er jo massere der har sagt "er du ikke snart færdig med det her?" Men ellers tak, det er så fedt!

Således kunne Philipson også afslører overfor os, at der allerede nu er en ny spillefilm på vej, som ifølge ham, skulle være en produktion af større karakter:

- Vi har optaget i Budapest her sidst på efteråret, igen med meget, meget dygtige mennesker, altså virkelig store stjerner.

JFKs rolle i filmen vil være af mindre omfang. Mere kunne danskere ikke fortælle os om den kommende film.

Mens vi venter på at høre mere om det "hemmelige" sjette projekt. Så kan man nyde Caspar Philipson i sin efterhånden ikoniske rolle som John F. Kennedy i biografen lige nu.

Du kan købe billetter til 'Hammarskjöld' på knappen herunder: