'Den sidste rejse' er den største dokumentarfilm i Sverige: Nu skal den kæmpe om en Oscar

400.000 har set filmen, som også får dansk biografpremiere
Den sidste rejse
(© Angel Films)

Tidligere i dag kunne vi skrive, at Pigen med nålen er Danmarks Oscar-bud på at blive blandt de fem nominerede film i kategorien "Bedste internationale film".

En af de titler, som det danske bidrag skal konkurrere med pladserne om, bliver den svenske dokumentarfilmssensation Den sidste rejse. Det skriver bl.a. MovieZine.

'Den sidste rejse' har udmærket sig i hjemlandet ved at sælge 400.000 billetter i biograferne. Det gør den til Sveriges største dokumentarfilm nogensinde!

Den 17. december bliver alle de indstillede film kogt ned til en shortlist på 15 film, inden de endelige fem nominerede bliver annonceret sammen med de resterende nominerede i alle andre kategorier den 17. januar 2025. 

Uddelingen finder sted natten mellem 2. og 3. marts.

'Den sidste rejse' finder sted i Köping, hvor læreren Lars Hammer efter at have undervist i over fire årtier træder over i pensionisttilværelsen. Han ser frem til en idyllisk pensionisttilværelse fuld af rejser, vinsmagning og tid med sin kone Tiina. Men i stedet for at omfavne disse fornøjelser, bliver Lars stadig mere inaktiv.

Tiina og deres søn Filip kan ikke længere genkende den ellers så glade mand og far, som de altid har elsket.

Filip tager derfor initiativ, sammen med hans bedste ven og kollega Fredrik, til at sende hans far på en sidste tur gennem Lars' favoritland, Frankrig, i et forsøg på at genvinde hans livsenergi.

Fredrik Wikingsson og Filip Hammar er kendt i Sverige som et prominent tv-makkerpar og har adskillige shows, serier og film bag sig. 

Op til premieren i oktober kan du læse vores interview med de to instruktører og medvirkende her på kino.dk.

'Den sidste rejse' har biografpremiere den 3. oktober.

Se traileren til 'Den sidste rejse' herunder: