Harry Potter-filmene rangeret fra værst til bedst

Otte magiske film med Harry, Hermoine og Ron
Harry Potter, Daniel Radcliffe
(© Warner Bros.)

Vi bragte første gang denne rangering i november 2021 i forbindelse med 20 års jubilæet for Harry Potter og De Vises Sten.

Nu udgiver vi den igen i forbindelse med, at vi nu venter spændt på, at HBO udgiver deres Harry Potter-serie i 2026.

Vi har kastet os ud i den svære opgave, nemlig at rangere de otto originale film - fra værst til bedst.

Bemærk: Vi inkluderer ikke de tre forløbere Fantastiske skabninger… og hvor de findes, Fantastiske skabninger 2: Grindelwalds forbrydelser og Fantastiske skabninger 3: Dumbledores hemmeligheder.

Se vores rangeringer herunder:

Harry Potter 5
(© Warner Bros.)

8. Harry Potter og Fønixordenen

J.K. Rowlings femte bog er den længste i hele serien, men den næstkorteste af filmene. Dette kommer til udtryk i en benhård beskæring af historien, hvor en lang række centrale begivenheder er totalt udeladt, mens filmen samtidig er lidt langsom i optrækket.

Til gengæld indeholder 'Harry Potter og Fønixordenen' et af de mest hjerteskærende øjeblikke i hele serien samt en visuelt utroligt imponerende troldmandsdyst mod slutningen.

Billede
(© Warner Bros.)

7. Harry Potter og hemmelighedernes kammer

På mange måder er den anden film i serien stadig en "børnefilm", hvilket kan have sin charme, men også kommer til udtryk i haltende skuespilpræstationer og visuelle effekter, der efterlader rum til forbedringer (som heldigvis kom).

'Hemmelighedernes kammer' tackler til gengæld også temaer som racisme og fremmedhad - noget der kun kommer til at betyde mere og mere i filmene - hvilket må siges at være ret modigt for en børnefilm.

Harry Potter 7 del 1
(© Warner Bros.)

6. Harry Potter og Dødsregalierne - Del 1

Der skal ikke herske tvivl om, at det var en god idé at lave den 7. og sidste bog om Harry Potter over to film, så man var sikre på at give den fantastiske fortælling en mindeværdig slutning.

I denne første del har vi forladt Hogwarts og det farverige, eventyrlige univers fra de foregående film. Det tager selvfølgelig noget af magien fra oplevelsen, men det er også spændende at se vores yndlingskarakterer i "den virkelige verden" i filmen, der fungerer som et solidt oplæg til den episke afslutning.

Harry Potter 7 del 2
(© Warner Bros.)

5. Harry Potter og Dødsregalierne - Del 2

En episk afslutning, som finder sted i den mest action-fyldte film i serien, hvor det endelige opgør mellem Voldemort og hans følgere versus Hogwarts hekse og troldmænd endelig finder sted.

Opbygningen til det kulminerende slag er en intens kamp mod tiden for Harry og hans venner, mens der samtidig er udvist tålmodighed til at få sat et velfortjent, emotionelt punktum for Snapes fortælling.

Alt i alt et sidste kapitel, der får bundet en fornem sløjfe på en af vor tids største filmserier.

Harry Potter 6
(© Warner Bros.)

4. Harry Potter og Halvblodsprinsen

'Halvblodsprinsen' er klart en af de mest følelsesladede film i Harry Potter-serien. Fra det stigende fokus på de unge menneskers spirende romancer til Alan Rickmans portræt af den tvetydige Snape og - selvfølgelig - den hjerteknusende slutning på filmen.

Samtidig er filmen nok også den sjoveste i serien, når kærlighedseliksirer, kendis-faktor og Quittitch-evner påvirker chancerne for succes i teenage-romancer. 

Harry Potter
(© Warner Bros.)

3. Harry Potter og De Vises Sten

Selvom den første film om 'The boy who lived' lider af mange af de samme børnesygdomme som 'Hemmelighedernes kammer', så er det stadig en enorm bedrift af instruktør Chris Columbus, der formåede at transformere den store bogsucces til en så velfungerende film.

Introduktionen af det magiske univers med undervisning forvandling og eliksirer, trolde i kælderen og talende hatte har en nostalgisk effekt på rigtig mange af os, og filmen er fyldt med ikoniske scener og gyldne citater. 

Harry Potter 4
(© Warner Bros.)

2. Harry Potter og Flammernes Pokal

I 'Flammernes pokal' fungerer turneringen som en perfekt ramme for fortællingen om spirende kærlighed, venskabskonflikter og ungdommelig usikkerhed, som udspiller sig i filmen. Samtidig åbner universet sig fuldstændigt op med nye karakterer fra nær og fjern.

Og så introduceres vi for Ralph Fiennes ikoniske portræt af Lord Voldemort, der endelig vender tilbage for at genvinde sine tabte kræfter og tage kampen op med Harry.

Harry Potter 3
(© Warner Bros.)

1. Harry Potter og fangen fra Azkaban

Mesterinstruktøren Alfonso Cuarón lavede kun én Harry Potter-film, men sørgede til gengæld for at den blev det hele værd.

I 'Fangen fra Azkaban' træder Harry Potter-universet for alvor ind i de voksnes rækker i en smuk og dyster film med stærke karakterportrætter og introduktionen af Gary Oldmans fremragende Sirius Black, mens dementorer, varulve og hippogriffer tilføjes listen over magiske væsener, vi kan lade os betage og skræmme af.

'Fangen fra Azkaban' er Harry Potter, når det er bedst, og lagde grundstenene for filmseriens videre enorme succes.