Mesterværker og kontroversielle film: Disse nye titler fra Cannes kommer i de danske biografer

Meget at se frem til fra filmfestivalen
May December / Scanbox
(© May December / Scanbox)

Filmfestivalen i Cannes er verdens mest berømte, og hvert år kommer der en god håndfuld film fra festivalen i de danske biografer.

Guldpalmen gik til 'Anatomy of a Fall', mens der var priser til både 'The Zone of Interest' og 'How to Have Sex'. Alle disse film får dansk biografpremiere, ligesom en lang række andre værker fra festivalen.

 

LÆS OGSÅ: Sprut, sex og samtykke: Teenageres våde sommerferie tager en mørk drejning i ny film

Her er et overblik over filmene fra Cannes, som du kan se frem til herhjemme. Listen opdateres løbende.

 

Asteroid City – 15. juni 2023

Wes Andersons film var i konkurrence om hovedprisen, men måtte gå tomhændet hjem trods en imponerende rolleliste bestående af bl.a. Tom Hanks, Scarlett Johansson og Margot Robbie. Historien udspiller sig denne gang i en fiktiv, amerikansk ørkenby i 1950'erne, hvor studerende og deres forældre fra hele Amerika er samlet til en Junior Stargazer/Space Cadet konference, som på dramatisk vis bliver afbrudt af begivenheder, der får konsekvenser for hele verden.

 

Indiana Jones and the Dial of Destiny – 28. juni 2023

Cannes havde verdenspremiere på den længe ventede femte film i serien om arkæologen Indiana Jones. Harrison Ford, Mads Mikkelsen og Phoebe Waller-Bridge spiller med i filmen, der igen sætter Indy overfor ondsindede nazister.

 

Killers of the Flower Moon 

Killers of the Flower Moon – 19. oktober 2023

Martin Scorseses storværk blev vist uden for konkurrence, men ikke desto mindre var filmen et stort trækplaster med fremmøde fra filmens hovedroller Leonardo Di Caprio og Robert De Niro. Det var dog ikke mindst Lily Gladstone, der trak opmærksomhed til sig for sin gennembrudspræstation, mens andre kaldte DiCaprios præstation for karrierens bedste

 

May December – 23. november 2023

Den amerikanske instruktør Todd Haynes (Far from Heaven) er tilbage med endnu en melodramatisk hyldest, der denne gang bygger på en virkelig historie. Julianne Moore spiller en kvinde, der havde sex med en 13-årig dreng, røg i fængsel, og derefter blev gift med drengen. Skandalen skal nu filmatiseres, og Natalie Portman er skuespilleren, der skal portrættere Moore. Men hendes research graver mange nye afsløringer frem.

 

 

The Old Oak – 5. oktober 2023

Ken Loach er Englands fremmeste socialrealist, som ikke hedder Mike Leigh, og den 86-årige instruktør har meldt ud, at The Old Oak bliver hans sidste værk. Filmen handler om den allersidste pub i en nordengelsk by, hvor minerne er lukket, husene billige, og derfor bliver et ideelt grundlag for syriske flygtninge.

 

Club Zero / Camera Film 

The Zone of Interest – premiere 11. januar 2024

Flere medier kaldte Jonathan Glazers tysksprogede film for et mesterværk, men skildringen af den tyske officer, der ledte KZ-lejeren Auschwitz blev også kritiseret af andre for at være en kende for kold. Ikke desto mindre fik filmen Grand Prix, der er andenpræmien på Cannes. Læs vores reportage om filmen her.

 

Frit fald / Anatomy of a Fall - premiere 1. februar 2024

Årets Guldpalmevinder er et retssalsdrama med fremragende Sandra Hüller (der også spiller den ene hovedrolle i 'The Zone of Interest'), som bliver anklaget for mordet på sin mand. Deres blinde søn er det eneste vidne, hvilket sætter den 11-årige dreng i et stort dilemma.

 

Club Zero – premiere ukendt

Den østrigske instruktør Jessica Hausner diskede op med festivalens måske mest chokerende værk, der bl.a. byder på en ulækker opkastscene. Mia Wasikowska spiller en lærer, der introducerer eleverne til konceptet "bevidst spisning". Danske Sidse Babett Knudsen spiller birollen som den ignorante skoleleder. Læs mere om filmen her.

 

Four Daughters - premiere ukendt

Dokumentarfilmen instrueret af Kaouther Ben Hania. Det er en hjerteskærende hybridfilm fra Tunesien, der vandt Golden Eye-prisen og var nomineret til Guldpalmen.

 

Fallen Leaves / Camera Film 

Fallen Leaves - premiere ukendt

Den finske mesterinstruktør Aki Kaurismäki er tilbage med det, man i fagsproget kalder et karriere-opsummerende-værk. Filmen fik juryens pris på festivalen.

 

The Nature of Love - premiere ukendt

Monia Chokri har instrueret denne romantiske komedie, hvor Sophia kommer fra en rig familie, og Sylvain er ud af en arbejderfamilie. Ikke desto mindre forelsker de to parter sig hovedkulds i hinanden, og det får Sophia til at sætte spørgsmålstegn ved sine værdier.

 

Monster - premiere ukendt

Yûji Sakamoto modtog manuskriptprisen for drejebogen til den japanske film 'Monster', hvor en mor kræver svar fra en lærer, efter hendes søn begynder at opføre sig mærkeligt. Filmen var også nomineret til Guldpalmen.

 

How to Have Sex / Angel Films 

How to Have Sex - premiere ukendt

Filmen handler om tre britiske teenagepiger, der netop er kommet ud af high school og skal fejre de overståede eksamener sammen på den græske ø Malia. Planen er klar: Den står på fester, druk, sjov og ballade. 'How to Have Sex' er instrueret af den britiske spillefilmsdebutant Molly Manning Walker og vandt sidekonkurrencen Un Certain Regard. Vi skrev dette om filmen.

 

 

Inshallah a Boy - premiere ukendt

En hjemmegående husmor mister pludseligt sin mand. Ifølge arveloven har hans familie ret til de fleste af hendes ejendele, inklusive den bolig, hun selv har betalt for, bare fordi hun ikke har en søn. Desperat lader hun som om, hun er gravid.

 

The Sweet East - premiere ukendt

Den amerikanske film handler om en high school-elev, der tager på sin første rejse rundt i USA, da hun skal med klassen fra South Carolina til Washington D.C.

 

Bonnard Pierre et Marthe 

Bonnard, Pierre et Marthe - premiere ukendt

Martin Provosts (Seraphine) nye film fik sin verdenspremiere i Cannes. Det franske drama handler om den sprudlende kærlighed mellem kunstmaleren Pierre Bonnard og hans hustru Marthe. Et forhold, der undervejs møder utallige udfordringer.

 

Other People’s Children - premiere ukendt

Rebecca Zlotowski har instrueret den franske film, hvor en kvinde (Virginie Efira) knytter et tæt bånd til sin nye kærestes lille datter.

 

Le Théorméme de Marguerite - premiere ukendt

Filmen handler om en dygtig matematikstuderende ved Frankrigs bedste universitet, Ecole Normale Supérieure. På dagen for præsentationens af hendes specialeafhandling kommer en fejl til at koste al vished omkring hendes planer for fremtiden, så hun beslutter sig for at holde op med alt og starte forfra.

 

Sonne und Beton - premiere ukendt

David Wnendts film spillede også på Berlinale Special Gala på festivalen i februar, men blev også vist i Cannes. Den handler om fire unge mænd fra den berlinske underverden, der forsøger at komme igennem hverdagen med stoffer, vold, kedsomhed og bandekriminalitet.

 

The Pot-au-Feu - premiere ukendt

Prisen for bedste instruktør gik til Tran Anh Hùng for filmen 'The Pot-au-Feu', der bl.a. har Juliette Binoche på rollelisten. Filmen foregår i Frankrig i 1885 og er en lækkerbisken om madlavning og kærlighed.