Ny Alien-instruktør afslører hemmeligheden bag filmens store succes

Interview med Fede Álvarez
Alien: Romolus / Walt Disney Pictures
(© Walt Disney Pictures)

Alien: Romulus har fået en kæmpe åbningsweekend, den har på få dage omsat for over 100 millioner dollars – og er lige nu den mest sete film på verdensplan.

Manden bag det nyeste og 9. kapitel i den efterhånden 45 år gamle science fiction-franchise er Fede Álvarez, som tidligere har instrueret værker som den roste Evil Dead-genindspilning fra 2013 og den intense gyser-thriller Don’t Breathe.

Den uruguayanske filmskaber er hjernen bag den aktuelle biograffilm, og vi har talt med Fede Álvarez på en Zoom-forbindelse fra London. Her spurgte vi ham selvfølgelig ind til hemmeligheden bag skabelsen af en moderne Alien-film - som nu har vist sig at være en stor succes!

Du kan se vores video-interview med instruktøren nederst i artiklen, og læse et uddrag herunder.

'Alien: Romulus' følger en gruppe unge mennesker og en androide i en arbejdskoloni, som ser en mulighed for at slippe væk. De begiver sig derfor ud på en farefuld færd til en efterladt rumstation - som bringer dem i kontakt med en Xenomorph…. Eller flere!

Filmen står på mange måder som et isoleret værk, men alligevel er det tydeligt, at den bygger ovenpå de sten, som allerede er lagt af de populære forgængere.

I vores interview afslører Fede Álvarez da også, at en af hans strategier og muligheder med denne film har været at granske de tidligere film og nærstuderet, hvad de tidligere mesterinstruktører i franchisen har lavet. Ridley Scott, James Cameron, David Fincher og Jean-Pierre Jeunet.

Ved at se på de tidligere film, har han kunne udvælge præcis de elementer, som fungerede - og fravælge dem som ikke gjorde - og derigennem destillere det ned til den perfekte kombination, og dermed en rendyrket Alien-film. 

Dog var han også nødt til at tilføje noget nyt:

- Vi vidste fra start af, at der skulle være facehuggers, chestbusters og Xenomorphs, men vi vidste også, at vi var nødt til at tilføje noget mere. Så forhåbentlig tager filmen dig igennem den her rige fortid – men samtidig ind på et ukendt territorium, og det er dér, det for alvor bliver fascinerende for mig som instruktør, udtaler Fede Álvarez til os.

I filmseriens kronologi er ’Alien: Romulus’ tidsmæssigt placeret mellem handlingen i ’Alien’ og ’Aliens’, og det har Fede Álvarez en god forklaring på:

- Med den historie vi fortæller, giver det mening, at det foregår nogle år efter den første historie. Men i sidste ende handlede det om at tage ’Alien’ og ’Aliens’, kombinere dem, kigge gennem dem og derfra se, hvad der kommer ud af det. Og det er 'Alien: Romulus'.

- Da jeg så den i går aftes, gik det op for mig, at det føles som det rebelske barn af de to film. Den ligner sine forældre, men gider ikke være dem. Den vil være sig selv, og det er præcist, hvad der sker med denne film.

Fede Álvarez forklarer også, hvad nøglen er til at lave en moderne Alien-film, som både hylder sit ophav, men føles frisk. Noget som man må sige, at den nye film er lykkedes med - taget de succesfulde biograftal i betragtning:

- Jeg tror, at det handler om udførelsen af ideerne. Nogle af de her ideer har du set før i film som er 20, 30 eller 45 år gamle. I dag er der så meget bedre teknik og moderne teknologi. Vi havde den samme filosofi som i de oprindelige film: Gå til alle opgaver med praktiske effekter. Når det er muligt. 

- Men det her er altså ikke old school 70’- eller 80’er-animatronics. Det her er 2024 animatronic-teknologi, der skaber virkelig gode ting, som jeg aldrig har set før! Jeg tror, at folk vil blive blæst bagover af de monstre på lærredet. Så udfordringen var at gøre det bedre. Det er altid udfordringen. At gøre det bedre end før.

'Alien: Romulus' kan ses i de danske biografer nu - find dine billetter her.

Se vores video-interview med Fede Álvarez herunder: