Sådan ser man Alien-filmene i kronologisk rækkefølge

'Alien: Romulus' er i biograferne
Alien: Covenant
(© 20th Century Fox)

En ny Alien-film har ramt de danske biografer - og Alien: Romulus er det niende kapitel i rækken. 

Men selvom det er nyeste historie i universet, så er den rent kronologisk placeret mellem Alien og Aliens.

Hvordan hænger universet egentlig sammen? Vi laver i denne artikel en tidslinje for Alien-filmene baseret på, hvordan de passer ind i franchisens interne kronologi.

Udover 'Alien: Romulus' er også en serie på vej, 'Alien: Earth'. Den omtaler vi også.

Alien-filmene i kronologisk rækkefølge:

Alien vs. Predator
(© 20th Century Fox)

Alien vs. Predator (2004)

Den første film i Alien-universet - rent kronologisk - er faktisk spin-off-historien om mødet mellem to ikoniske rummonstre, som i første omgang blev født i tegneserieform i 1989.

Nemlig Xenomorphen fra 'Alien' versus Predator, hvis eget filmiske univers startede med Arnold Schwarzenegger-filmen fra 1987

'Alien vs. Predator' udspiller sig således tidsmæssigt i 2004, hvor filmen også fik premiere. Vi følger en arkæologisk mission til Anarktis, som går gal og påbegynder en episk kamp mellem de to legendariske monstre.

Vi lærer, at Predators (også kendt som "Yautja") er kommet til Jorden i flere tusinder af år for at jage trofæer. Myten går på, at en kult ville ofre sig selv til en facehugger, således at en Xenomorph kan blive født og blive et mål for Predators. 

I filmen optræder Lance Henriksen i skikkelse af androiden Charles Bishop Weyland - en afart af skuespillerens kendte karakter fra 'Aliens'.

 

Aliens vs. Predator: Requiem (2007)

Efterfølger til 'Alien vs. Predator' udspiller sig umiddelbart efter, at den forrige film slutter. Dermed er handlingen fortsat sat i 2004.

Denne gang slipper en Alien-Predator-hybrid, en "Predalien", løs i en lille by i Colorado. En erfaren Predator træder til for at hjælpe. 

Prometheus
(© 20th Century Studios)

Prometheus (2012)

Ridley Scotts tilbagevenden til franchisen, som han sparkede igang i 1979, fortæller forhistorien til 'Alien'.

Handlingen i 'Prometheus' udspiller sig i 2093, hvilket er 19 år før den første 'Alien', og følger Peter Weyland (formentlig relateret til den førnævnte Charles Bishop Weyland), der rejser ud på en mission i rummet for at forstå skabelsen af mennesket. De løber dog ind i en Xenomorph.

'Prometheus' skiller i den grad vandene, da filmen også tilførte en hel ny mytologi bl.a. møder vi de nye væsener kaldet "Engineers".

 

Alien: Covenant (2017)

Opfølgeren til 'Prometehus' udspiller sig 11 år senere - i år 2104 - og fungerer således som en prequel til den oprindelige film - der rent kronologisk foregår otte år senere.

Vi følger her et koloniseringsrumskib, som er på vej til et muligt "utopia", da de opfanger et nødsignal fra en anden planet. Det sætter dem op til et stævnemøde med både en Xenomorph og andre skabninger.

Alien
(© 20th Century Fox)

Alien (1979)

Klassikeren. Den første film. Den som startede det hele, foregår i år 2122, hvor mandskabet ombord på Nostromo finder en planet fyldt med Xenomorph-æg.

Det kosmiske mareridt venter - og rummet har aldrig været det samme siden.

 

Alien: Romulus (2024)

Den biografaktuelle film udspiller sig 20 år efter 'Alien', og foregår altså i år 2142. 

Vi følger her en gruppe unge mennesker og en androide i en arbejdskoloni, som ser en mulighed for at slippe væk. De begiver sig derfor ud på en farefuld færd til en efterladt rumstation - som bringer dem i kontakt med en Xenomorph…. Eller flere!

'Alien: Romulus' står på mange måder som et isoleret værk, men den har alligevel et par referencer, som Alien-fans vil nyde.

 

Aliens (1986)

'Aliens' er James Camerons actionfyldte opfølger til den første film fra 1979. Vi tager dog et tidsmæssigt spring på 57 år i handlingen.

Filmen udspiller sig nemlig i 2179. Efter at Ellen Ripley overlevede begivenhederne i første film, har hun ligget i dvale på en rumkapsel. Hun bliver reddet af Weyland-Yutani Corporation, som dog hurtigt får brug for Ripley igen.

Sammen med en række benhårde rum-mariner begiver sig ud på en ny mission for at slå sin ærkefjende, Xenomorphen, ihjel én gang for alle.

'Alien 3'
(© 'Alien 3' / 20th Century Fox)

Alien 3 (1992)

'Alien 3' følger direkte op på handlingen i 'Aliens', som faktisk foregår i samme år, som den slutter. Nemlig i 2179.

Ellen Ripley er den eneste overlevende fra begivenhederne i forrige film, og plottet udspiller sig efter en nødlanding. Hun ender på en planet, som er indrettet som mandefængsel.

Men Ripley er ikke kommet alene - en Xenomorph er sluppet med, og nu begynder den vilde jagt. Vores kvindelige helt opdager dog, at der også vokser noget inde i hende.

'Alien 3' er den senere anerkendte instruktør David Finchers første film. Han hader selv værket. Sidste år diskuterede vi netop 'Alien 3' og dens status 30 år senere i vores podcast i selskab med manuskriptforfatter Sissel Dalsgaard Thomsen. Lyt med her eller din foretrukne podcast-app:

 

 

Alien: Resurrection (1997)

Da 'Alien: Ressurection' udkom blev det betragtet som den fjerde Alien-film, og rent kronologisk er det den sidste i filmserien. 

Handlingen udspiller sig i år 2381 – intet mindre end 202 år efter 'Alien 3'. Hvilket dermed også er det længste tidsmæssige hop i seriens interne kronologi.

Militæret har klonet Ellen Ripley, så de kan udvinde Alien-dronningens foster, som befandt sig inde i Ripley i 'Alien 3'. Men intet går selvfølgelig som planlagt.

'Alien: Resurrection' er afslutningen på Ripley-sagaen, og selvom der i flere år var tale om Alien 5, så har den altså aldrig materialiseret sig.

 

Bonus: Serien 'Alien: Earth' (2025)

Dette er en lille bonusinformation. I 2025 venter den første tv-serie sat i Alien-universet. Den er skabt af Noah Hawley (Fargo, Legion) og vil ifølge de første omtaler foregå "tre årtier" før den første 'Alien' fra 1979. Men da vi ikke kender det præcise årstal, har vi valgt ikke at placere den på tidslinjen endnu.

'Alien: Earth' vil formentlig fungere som en prequel, der følger optakten til begivenhederne i 'Alien'. Således vil den være mere relateret til dén end de andre foregående film som fx 'Promtheus' og 'Alien: Covenant', selvom den tidsmæssigt lyder til at foregå mellem netop de to film.

Serien vil modsat filmene udspille sig på Jorden - deraf også titlen. Vi ved stadig meget lidt om handlingen, men Weyland-Yutani Corporation vil indgå som en del af plottet.

 

Opsummering: Alien-filmene i kronologisk rækkefølge:

Alien vs. Predator (2004)

Aliens vs. Predator: Requiem (2007)

Prometheus (2012)

Alien: Covenant (2017)

Alien (1979)

Alien: Romulus (2024)

Aliens (1986)

Alien 3 (1992)

Alien: Resurrection (1997)

 

'Alien: Romulus' kan ses i biograferne nu - find dine billetter her.

Køb billetter