Alle 9 gyserfilm i The Conjuring-universet i kronologisk rækkefølge

Fra dræbernonner til dæmonbesættelser og skumle dukker
The Conjuring
(© Warner Bros. / The Conjuring)

Gyserfortsættelsen The Nun 2 er aktuel i biografen netop nu. Vi sætter i den forbindelse alle 9 film i The Conjuring-universet i kronologisk rækkefølge.

For hvornår begyndte det hele? Og hvor langt op i tiden udspiller gysene sig egentlig?

Flere af filmene har scener sat i forskellige årtal, men det er altså året, hvor filmenes primære historie udspiller sig, som er den kronologiske listes rækkefølge.

Sådan skal du se de 9 film i The Conjuring-universet i kronologisk rækkefølge:*

 

- The Nun (2018): Udspiller sig i 1952.

Her er tale om den femte film i The Conjuring-universet, der startede med 'The Conjuring' i 2013. Her får man forhistorien til den dæmoniske nonne, som man første gang mødte i 'The Conjuring 2’.

I rumænsk kloster begår en nonne selvmord under mystiske omstændigheder, så nu sendes Fader Burke og en novice afsted fra Vatikanet for at efterforske sagen, der huser en overnaturlig ondskab i form af den dæmoniske nonne.

Filmen udspiller sig i 1952 - altså 24 år før begivenhederne i 'The Conjuring 2'.

- Annabelle: Creation (2017): Udspiller sig i 1955.

Dette er solofilm nummer to om den uhyggelige dukke Annabelle og den fjerde film i gyseruniverset, der startede med 'The Conjuring'.

Her følger man en dukkemager og hans hustru, der inviterer en nonne og hendes piger fra et børnehjem ind i deres hus efter, at deres egen datter på tragisk vis omkommer. Snart begynder den djævelsk besatte Annabelle at hjemsøge dem.

Instruktøren bag 'Lights' Out fører slagets gang i forhistorien om, hvordan den besatte dukke blev til.

- The Nun 2 (2023): Udspiller sig i 1956.

Som filmens titel indikerer, er her tale om opfølgeren til 'The Nun' fra 2018.

Filmen foregår i 1956 i Frankrig, hvor en præst myrdes og en ondskab breder sig. Så nu må nonnen Irene igen stå ansigt til ansigt med dæmonnonnen Valak.

Michael Chaves, som også har instrueret 'The Conjuring 3: The Devil Made Me Do It' og 'The Curse of La Llorona', står bag. Bonnie Aarons spiller igen den dæmoniske nonne.

Annabelle Comes Home
(© Warner Bros. / Annabelle Comes Home)

- Annabelle (2014): Udspiller sig i 1967.

Den besatte dukke Annabelle fik sin filmdebut i 'The Conjuring' fra 2013. Siden har hun medvirket i denne solofilm, i 'Annabelle 2: Creation' - en prequel, der fortæller om dukkens dæmoniske ophav - og den tredje solofilm 'Annabelle Comes Home' fra 2019 samt haft en cameo i 'The Conjuring 2'.

Annabelle blev oprindeligt skabt i 1940'erne af dukkemageren Samuel Mullins til hans eneste datter Bee.

Typemæssigt er hun baseret på en myteomspunden Raggedy Ann-dukke, der oprindeligt er beskrevet af virkelighedens dæmonologer Ed og Lorrain Warren, man også kender fra The Conjuring-universet.

- The Conjuring (2013): Udspiller sig i 1971.

I denne første film i The Conjuring-universet flytter Carolyn og Roger Parren med deres familie ind i en faldefærdig landejendom på Rhode Island, hvor der snart begynder at ske sære ting, som udvikler sig til mareridtslignende hændelser.

Familien kontakter derfor de to paranomale efterforskere Ed og Lorraine Warren, der opdager, at hele området er hjemsøgt af et satanisk væsen, som har udset sig familien som mål.

Instruktøren James Wan står bag. Han står også bag den første Saw-film fra 2004. Med 'Insidious' (2010) udforskede han det dæmoniske, hvilket han viderebringer i 'The Conjuring', der skulle være inspireret af virkelige hændelser.

- Annabelle Comes Home (2019): Udspiller sig i 1972.

I den tredje solofilm om den dukken Annabelle - som man første gang så i 'The Conjuring' - står den besatte dukke bag lås og slå i de paranormale efterforskere Ed og Lorrianes kælder. Men da dukken og de andre artefakter uheldigvis slippes fri, gør deres dæmoniske kræfter det også.

'Annabelle Comes Home' er skrevet af Gary Dauberman - der også har forfattet de to første film om Annabelle samt 'The Nun' - debuterer her som instruktør. 

Det er desuden den første solofilm om dukken, hvor Patrick Wilson og Vera Farmiga er på rollelisten i deres velkendte roller som Warren-parret, mens man også får indblik i flere af parrets gysende sager.

The Nun 2
(© Warner Bros. / The Nun 2)

- The Curse Of La Llorona (2019): Udspiller sig i 1973.

Gyset tager udgangspunkt i en gammelt mexicansk myte om det uhyggelige genfærd La Llorona, der i flere generationer har skabt frygt blandt både forældre og børn.

For år tilbage druknede hun nemlig sine egne børn som hævn på sin mands utroskab, mens hun efterfølgende tog sit eget liv. Siden da er hun gået igen i jagten på børn, der kan overtage pladsen efter sine egne og nu døde sønner.

I 'The Curse of La Llorona' - der udspiller sig i Los Angeles - finder man også præsten Perez fra 'Annabelle'. Filmen er desuden instrueret af manden bag 'The Conjuring 3' og produceret af James Wan, der instruerede 'The Conjuring' og 'The Conjuring 2'.

- The Conjuring 2 (2016): Udspiller sig i 1977.

Man følger her dæmonuddriverne Ed og Lorraine Warren, der rejser til den engelske forstad Enfield, hvor de skal hjælpe en enlig mor, som bor med sine fire børn i et gammelt hus, der tilsyneladende er hjemsøgt.

Gyset tager udgangspunkt i en sand historie, der efter sigende er en af Warren-parrets mest rædselsvækkende efterforskninger.

'The Conjuring 2' er instrueret af James Wan. Patrick Wilson og Vera Farmiga er tilbage i deres respektive roller som Ed og Lorraine.

- The Conjuring: The Devil Made Me Do It (2021): Udspiller sig i 1981.

Filmen er baseret på en virkelig sag fra de paranormale efterforskere Ed og Lorraine Warrens liv.

Historien tager således sit udgangspunkt i den første amerikanske retssag nogensinde, hvor den mordmistænkte bruger dæmonisk besættelse som sit forsvar.

Patrick Wilson og Vera Farmiga ses igen som Warren-parret. Det er instruktøren bag 'Curse of La Llorona', som står bag kameraet på 'The Conjuring 3: The Devil Made Me Do It' og 'The Nun 2'.

*Wikipedia.

Anbefalet til dig