Fra 100 timers optagelser til nyt biografdrama: Dansk Oscar-vinder fortsætter Hollywood-eventyret

Mikkel E.G. Nielsen er klipperen bag 'Lee'
Lee
(© Scanbox)

Mikkel E.G. Nielsen skrev historie i 2021, da han som den første danske filmklipper nogensinde vandt en Oscar for sit arbejde på Sound of Metal. Blot to år senere hyldede det amerikanske filmakademi igen Nielsen, da han modtog endnu en Oscar-nominering for klipningen af The Banshees of Inisherin.

Danskeren er nu igen biografaktuel med Lee, der har Hollywood-stjernen Kate Winslet i front som den amerikanske krigsfotograf Lee Miller, der dækkede Anden Verdenskrig for Vogue efter en succesfuld modelkarriere tidligere i livet.

Vi mødte den danske Oscar-vinder i hans klippestudie på Frederiksberg, hvor han fortalte, at 'Lee' længe har været et passionsprojekt for Kate Winslet. Udover at være hovedrolleindehaver er stjernen nemlig også producer på filmen.

- Der var kommet den her bog ud af Lee Millers søn, Anthony Penrose, som filmen er baseret på. Og så har [Kate Winslet og instruktøren Ellen Kuras, red.] brugt år på at udvikle på historien og skrevet på det i alle mulige retninger. 

- Jeg snakkede med Anthony Penrose, som sagde, at jeg tror han havde fået det første tilbud om at filmatisere hans bog i 1989. Men folk ville altid fokusere meget på den glamourøse side af Lee Miller, om at hun var den her store ikon i Vogues historie som fotomodel.

Køb billetter

- Men det, der hele tiden har været fascinationen fra Kate og Ellen, er det der med, at det altid har været mandens blik på hende. Men her tager hun de år, fra hun stopper med at være model, til hun selv bliver fotograf, og til hun faktisk beslutter sig for at være krigsfotograf. 

- Hun gik jo 100% ind i det i forhold til at være korrespondent og krigsfotograf og var en af de aller, allerførste kvinder, der gjorde det.

Mikkel E.G. Nielsen har arbejdet tæt med Kate Winslet i klippeprocessen, der tog 8-9 måneder, hvor 80-100 timers optagelser skulle skæres ned til en spillefilm på blot to timer. Klipperen fortæller, at han har lært meget i mødet med Winslet.

- Jeg synes, at hun er utrolig præcis i sine ting. Og hun er meget frygtløs i sin måde at gå ind til tingene. Og jeg tror også, at hun skaber enormt meget tryghed i scenerne for alle andre omkring sig.

Og selvom Winslet var til stede i klipperummet, lå hendes fokus i klipningen udelukkende på, hvad der var bedst for hovedkarakteren Lee Miller.

- Jeg tror faktisk ikke, at hun på noget tidspunkt har bedt os om at ændre noget som helst i hendes spil. Hvad der er til karakterens bedste, og aldrig hvad der er til hendes bedste, fortæller Nielsen.

Den danske klipper tager os også med mere specifikt ind i klippeprocessen og forklarer, hvordan hans arbejde fungerer.

- Det allerførste er, at jeg ser materialet igennem og laver et nulte-gennemklip, som altid vil følge manuskriptet. Jeg vil aldrig lave om på manuskriptet. Det præsenterer jeg for instruktøren, efter de har været på optagelse. Og så begynder vi så langsomt at arbejde os igennem det hele.

- Og så sidder Ellen [Kuras, instruktøren, red.] og jeg i lang tid og arbejder med det, og så bliver der flere og flere inviteret ind i det rum. Du lærer hele tiden mere og mere om processen, men det er også godt nogle gange at få nogle helt friske øjne på projektet. 

- Så begynder du at invitere, det vil typisk være Kate [Winslet, red.] og Kate [Solomon, red.], de to producer, som vi så arbejder utroligt tæt med og vil sidde os fire i klipperummet og arbejde sammen. 

- Derefter begynder du også at invitere komponister, og der er masser af sådan noget VFX-arbejde på det. 

Researcharbejdet bag 'Lee' har nemlig været omstændigt, og da Lee Miller har fanget flere af krigens rædsler med sine fotos, er der meget materiale, som filmskaberne har kunne læne sig op ad.

'Lee' har bl.a. genskabt et af Millers mest ikoniske fotografier, hvor hun poserer nøgen i Hitlers badekar, efter de allierede tropper er rykket ind.

Udover Kate Winslet byder rollelisten også på stjerner som Alexander Skarsgård, Marion Cotillard, Josh O'Connor og Andy Samberg.

'Lee' kan ses i biografen nu og er en del af Biografklub Danmarks program.

Køb billetter