Guide: 12 science-fiction og fantasy-film du kan glæde dig til i 2024

Fantastiske fortællinger i biografen
For evigt
(© For evigt / Nordisk Film Distribution)

2024 bliver et år, hvor vi virkelig kan forsvinde ind i nye forunderlige verdener. Året bliver nemlig spækket med vilde science-fiction og fantasy-film, både længe ventede efterfølgere og helt nye eventyr.

Her får du et overblik over filmene i kronologisk rækkefølge efter premieredato.

OBS: Listens titler og premieredatoer kan ændre sig, mens nye titler kan komme til og andre ryge af premierelisten. Vi opdaterer derfor listen løbende.

Searchlight Pictures / Poor Things
(© Searchlight Pictures / Poor Things)

Poor Things - biografpremiere den 18. januar

Året skydes i gang med et fantastisk eventyr sat i den victorianske tid om den unge kvinde, Bella Baxter, som efter sit selvmord bringes til live igen af en genial og kontroversiel videnskabsmand ved navn Doktor Godwin Baxter.

Nysgerrig på verden stikker Bella af med den sleske advokat, Duncan Wedderburn, og begiver sig ud på en rejse af selvopdagelse og seksuel frigørelse på tværs af kontinenterne.

Filmen, der blander science fiction, horror, drama, komedie og god, gammeldags weirdness, er baseret på Alasdair Grays roman fra 1992 af samme navn, og Emma Stone spiller hovedrollen over for bl.a. Mark Ruffalo og Willem Dafoe.

'Dream Scenario'
(© 'Dream Scenario' / A24)

Dream Scenario - biografpremiere den 8. februar

Nicolas Cage spiller en helt almindelig mand og familiefar, der pludselig begynder at optræde i millioner af fremmede menneskers drømme. Hans verden vendes på hovedet, og han må forsøge at navigere i den nyfundne berømmelse – især da hans natlige besøg tager en uhyggelig drejning.

Drøm bliver til mareridt i denne komiske fantasy-gyser, som udover Cage har Julianne Nicholson, Dylan Gelula og Michael Cera på rollelisten.

All of Us Strangers - biografpremiere den 22. februar

En manuskriptforfatter støder ind i en mystisk nabo, som han udvikler et romantisk forhold til. Han fyldes af minder fra fortiden og finder sig selv draget mod sit barndomshjem. Her opdager han, at hans forældre tilsyneladende lever præcis, som de gjorde, den dag de døde for 30 år siden.

’All of Us Strangers’ er en romantisk fantasy-film baseret på novellen ’Strangers’ fra 1987 af Taichi Yamada. Andrew Scott spiller hovedrollen over for bl.a. Paul Mescal.

Dune: Del 2
Dune: Del 2 (© Warner Bros.)

Dune: Del 2 - biografpremiere den 28. februar

Den længe ventede fortsættelse til science-fiction-filmen Dune fra 2021 kommer i starten af næste år. Den unge hertug Paul Altreides (Timothee Chalamet) forenes med Chani (Zendaya) og fremerne om at søge hævn mod de sammensvorne, der ødelagde hans familie.

Da han står over for valget mellem sit livs kærlighed og universets skæbne, gør han alt for at forhindre en frygtelig fremtid.

Ghostbusters: Frozen Empire - biografpremiere den 27. marts

Den femte film i serien er samtidig efterfølgeren til den vellykkede Ghostbusters: Afterlife.

Spengler-familien vender tilbage til New York City, hvor det hele startede, og her bliver de genforenet med den originale gruppe af spøgelsesjægere. Da opdagelsen af et urgammelt artefakt slipper en ond kraft løs, må gamle og nye Ghostbusters stå sammen om at beskytte deres hjem og redde verden fra en ny istid.

På rollelisten finder vi bl.a. Paul Rudd, Bill Murray, Carrie Coon og McKenna Grace.

For evigt
For evigt (© Nordisk Film Distribution)

For evigt - biografpremiere den 18. april

Det danske science-fiction-kærlighedsdrama handler om et voldsomt jordskælv, som forårsager en sprække flere kilometer under havets overflade. Dette fremskynder de globale klimaforandringer, som nu kan komme til at udgøre en trussel mod menneskeheden.

Filmen følger det nyforelskede par Elias og Anita. Elias får en vigtig rolle på holdet af videnskabsmænd, som skal forsøge at lukke sprækken i havbunden, og deres kærlighed falder fra hinanden. De mødes dog igen efter noget tid, og Elias bliver konfronteret med sine valg og fravalg, mens han forsøger at finde meningen med sit liv.

Filmen er skrevet og instrueret af Ulaa Salim, som også stod bag filmen Danmarks sønner fra 2019. Hovedrollerne indtages af Simon Sears, kendt fra bl.a. filmen Shorta og Netflix-serien ’Shadow and Bone’, samt popstjernen Nanna Øland Fabricius, bedre kendt som Oh Land.

IF - biografpremiere den 16. maj

’IF’ er en surrealistisk fantasy-komedie skrevet og instrueret af John Krasinski, kendt som Jim Halpert fra komedie-serien ’The Office’. Filmen følger en ung pige, som efter en svær periode begynder at se andre menneskers usynlige venner, der er blevet efterladt, som folk er vokset op og har glemt dem.

Den unge pige spilles af Cailey Fleming, kendt fra bl.a. ’The Walking Dead’. Krasinski medvirker selv, sammen med sin kone Emily Blunt og sin The Office-medstjerne Steve Carrell. Rollelisten er yderligere spækket med dygtige skuespillere, herunder Deadpool-stjernen Ryan Reynolds, Matt Damon og Phoebe Waller-Bridge.

Filmen stiller spørgsmålet: Hvad hvis alt, du troede på som barn, viste sig at være sandt?

Kingdom of the Planet of the Apes
(© 20th Century Studios / Kingdom of the Planet of the Apes)

Kingdom of the Planet of the Apes - biografpremiere den 23. maj

Aberne er endelig tilbage! 

Planet of the Apes-franchisen startede med den første film tilbage i 1968, som fik mange efterfølgere, serier og senere Tim Burtons genindspilning i 2001. Senest har vi fået trilogien bestående af Rise of the Planet of the Apes fra 2011, Dawn of the Planet of the Apes fra 2014 og War for the Planet of the Apes fra 2017.

Historien i den nye film ’Kingdom of the Planet of the Apes’ udspiller sig lang tid efter afslutningen på filmen fra 2017. Vi møder dermed en ny abe mange år efter Cæcars regeringstid, som tager på en rejse, der vil få ham til at sætte spørgsmålstegn ved alt, han har lært. Han skal træffe valg, som kan komme til at definere fremtiden for både aber og mennesker.

Alien: Romulus - biografpremiere den 15. august

Det nye kapitel i Alien-universet kommer til at udspille sig mellem den første film fra 1979 og den anden film fra 1986. I filmens univers foregår den originale Alien i år 2122, mens efterfølgeren Aliens foregår i år 2179. Det betyder, at der er et hul på næsten 60 år, som denne nye film kan lege med.

’Alien: Romulus’ kommer til at følge en gruppe unge mennesker fra en fremmed planet, som må stå ansigt til ansigt med den mest frygtindgydende livsform i universet.

Filmen er skrevet og instrueret af Fede Alvarez, som har lavet Evil Dead og Don’t Breathe, mens den originale instruktør, Ridley Scott, fungerer som producer på projektet. På rollelisten finder vi bl.a. Isabel Merced, Archie Renaux og David Johnson.

Wicked: Part One - biografpremiere den 28. november

I slutningen af året får vi ’Wicked: Part One’, som er første del af en ny filmatisering af Broadway-musicalen ’Wicked’.

Musicalen selv er baseret på Gregory Maguires bog ’Wicked: The Life and Times of the Wicked Witch of the West’ fra 1995, samt karaktererne fra ‘The Wonderfuld Wizard of Oz’ fra år 1900 af Frank Baum.

’Wicked: Part One’ er en romantisk fantasy-musical, som instrueres af Jon M. Chu. Historien foregår i landet Oz og handler om Elphaba, den onde Heks fra Vest (The Wicked Witch of the West) og Glinda, den gode Heks fra Nord (The Good Witch of the North).

I hovedrollerne som Elphaba og Glinda ses henholdsvis Cynthia Erivo og Ariana Grande. Eventyret vil blive efterfulgt af ’Wicked: Part Two’ i 2025.

New Line Cinema / Lord of the Rings: The War of the Rohirrim
(© New Line Cinema / Lord of the Rings: The War of the Rohirrim)

Lord of the Rings: The War of the Rohirrim - biografpremiere den 12. december

Den animerede fantasy-film foregår i det velkendte univers skabt af J.R.R. Tolkien, men begivenhederne udspiller sig 261 år før begivenhederne i ’Ringenes Herre: De to tårne’.

Filmen fortæller historien om Rohans konge, Helm Hammerhand, der skaber den stærke fæstning Helms Kløft, som vi kender fra ’De to tårne’. Helms datter, Hera, må finde viljen til at lede opgøret mod en drabelig fjende, som er ude på at udslette dem.

"Forth Eorlingas!"

Mickey 17 - afventer biografpremiere

Science-fiction-dramaet ‘Mickey 17’ er skrevet og produceret af den anerkendte koreanske instruktør Bong Joon-ho. I 2020 vandt han en Oscar for Bedste Film for Parasite.

Plottet i filmen er endnu ukendt, men den er baseret på novellen ’Mickey7’ fra 2022 af Edward Ashton. I hovedrollen har vi Robert Pattinson, som senest har spillet den mørkklædte superhelt i The Batman. Pattinson spiller over for bl.a. Mark Ruffalo, Toni Collette og Steven Yeun.