Ridley Scott med flabet svar til historikers kritik af hans nye Napoleon-film

"Få dig et liv”
Napoleon
(© Napoleon / SF Studios)

Ridley Scotts storfilm Napoleon, der har premiere om to uger, er i en viral TikTok-video blevet kritiseret af historikeren Dan Snow. Der er nemlig adskillige scener, som Snow med udgangspunkt i filmens trailer udpeger som ikke historisk korrekte. Ridley Scott har kommenteret på kritkken, og hans svar er simpelt (og flabet): "Få dig et liv."

Kritikpunkterne i Snows video går blandt andet på, at Napoleon rent faktisk ikke skød på pyramiderne under den franske invasion af Egypten i 1798, også kendt som “slaget om pyramiderne”. 

Han nævner også den vigtige detalje, at Marie Antoinette var kronraget og ikke langhåret, da hun blev henrettet, og at Napoleon desuden slet ikke var til stede under hendes henrettelse.

Ridley Scott har, at dømme efter det korte svar han gav, da han blev spurgt ind til Dan Snows video af The New Yorker, ikke meget tilovers for historikerens kritik. Tværtimod giver Scott udtryk for faktisk at have været meget opsat på historisk korrekthed, måske bare med fokus på andre dele af historien end dem Snow omtaler i sin video.

I filmens version af slaget ved Waterloo havde det stor betydning for Scott at genskabe den måde, de britiske soldater dannede menneskefirkanter med bajonetter pegende i alle retninger for at skræmme franske soldater på hesteryg væk. 

Der blev også brugt meget tid og energi i filmens skabelse på at studere forskellene i den måde, hvorpå de britiske og de franske soldater ladede deres bajonetter, så det kunne se rigtigt ud i på det store lærred.

Joaquin Phoenix, som spiller titelrollen i 'Napoleon', har udtalt til Empire Magazine, at filmen ikke skal ses for at forstå Napoleon. Hvis det er det, man er ude efter, er det ifølge ham smartere at læse op på den historiske figur i historiske kilder. Filmen er, mener han, nemlig mere udtryk for Napoleons oplevelser set gennem Ridley Scotts øjne. 

Phoenix er tidligere blevet instrueret af Scott i rollen som en anden kejser, nemlig den frygtindgydende Commodus i Gladiator fra 2000, en præstation han blev nomineret til en Oscar for.

Om denne kejserportrættering er lige så skræmmende, og om det virkelig er vigtigt for oplevelsen af filmen som historisk sand, om Napoleon skød på pyramiderne eller ej, må vi selv bedømme, når filmen får premiere senere på måneden.

Napoleon får biografpremiere den 23. november.

Anbefalet til dig