Bodilprisen 2024: Hvilken titel bliver årets bedste danske film?

Det sagde anmelderne om de 5 nominerede film
Billede

Den 16. marts uddeles dette års Bodil-priser af Danske Filmkritikere. Årets vært til showet er skuespiller Mathilde Arcel, der indtager scenen, når de i alt 14 statuetter uddeles.

I år er kino.dk mediepartner på Bodilprisen, og du kan derfor dykke ned i prisuddelingen i vores temaunivers.

Se Bodilprisen 2024 temauniverset her

Men hvem løber med årets hovedpris? Vi kigger her nærmere på de nominerede i kategorien Årets bedste danske film (fiktion), hvor disse 5 titler bejler om prisen: Den store stilhed, Toves værelse, Ustyrlig, Bastarden og Viften.

Se også samtlige nomineringer til Bodilprisen her.

Bodilprisen er Danmarks ældste filmpris, der uddeles af Danske Filmkritikere. I år for 76. gang.

Vi gennemgår herunder årets 5 nominerede titler til prisen som Årets bedste danske film.

Den store stilhed
(© Scanbox)

Den store stilhed

Alma lever et stille liv i et katolsk kloster. Kort før hun skal aflægge sine evige løfter som nonne, dukker hendes storebror Erik op uanmeldt, hvilket vender op og ned på hendes verden, mens en tragedie fra fortiden nu pipper frem.

Alma spilles af norske Kristine Kujath Thorp (Ninjababy), mens Etik portrætteres af Elliott Crosset Hove (Vinterbrødre, Journal 64).

Her er hvad de danske anmeldere bl.a. sagde:

- Med en velkomponeret billedside, indfølende skuespilpræstationer og en fortælling om det fejlbarlige i mennesket har Katrine Brocks begået en mere end overbevisende debut. (5/6 stjerner, Soundvenue)

- Katrine Brocks spillefilmdebuterer med en teologisk thriller, der med vilde overraskelser og mesterlige skuespilpræstationer kommer helt ned i de religiøse og etiske lag. (5/6 stjerner, Filmmagasinet Ekko)

Læs mere om og se flere anmeldelser af filmen her.

Toves Værelse
(© Nordisk Film)

Toves værelse

Man følger i dette intense drama den danske digter Tove Ditlevsen, kendt for bl.a. 'Man gjorde et barn fortræd' og 'Barndommens gade', der i 1960'erne levede sammen med Ekstra Bladets chefredaktør Victor Andreasen i et stormombrust ægteskab.

Paprika Steen spiller Tove Ditlevsen, mens man som Victor Andreasen ser Lars Brygmann. Filmen er instrueret af Martin Zandvliet (Dirch, Under sandet).

Her er hvad de danske anmeldere bl.a. sagde:

- 'Toves værelse' er en voldsom film, som alle bør unde sig selv at se. Og selvom det sandsynligvis bliver nogle af de mest ubehagelige minutter, du har tilbragt i en biografsal, så er det i dén grad det værd. (5/6 stjerner, BT)

- 'Toves værelse' er større end facitsøgende feministiske skildringer af magtforhold mellem kønnene. Det er en film, der tvinger dig til at granske egne blindheder og svagheder, og måske er tiden blevet for dum til den slags. (6/6 stjerner, Berlingske)

Læs mere om og se flere anmeldelser af filmen her.

Billede
(© Nordisk Film)

Ustyrlig

Man møder her den 17-årige Maren i 1933, hvor samfundet har særlige forventninger til, hvordan unge kvinder skal opføre sig. Maren passer dog ikke ind i tidens normer og ender på kvindeanstalten Sprogø for at blive tilpasset.

Filmen er instrueret af Malou Reymann (En helt almindelig familie), mens rollelisten bl.a. byder på navne Emilie Kroyer Koppel (Kollision), Jessica Dinnage (Den skyldige),Danica Curcic (Fasandræberne, Murina) og Lene Maria Christensen (Undtagelsen, Rose).

Her er hvad de danske anmeldere bl.a. sagde:

- 'Ustyrlig' fortæller et vigtigt stykke Danmarks- og kvindehistorie og gør det med en følelsesladning, som gør det umuligt at sidde den overhørig. (5/6 stjerner, Berlingske)

- 'Ustyrlig' er en sindsoprivende fortælling om statens overgreb på de 'erotisk forstyrrede' kvinder, som blev anbragt på Sprogø. Instruktør Malou Reymann forløser et skamfuldt stykke danmarkshistorie til perfektion. (6/6 stjerner, Ekstra Bladet)

Læs mere om og se flere anmeldelser af filmen her.

Bastarden
(© Henrik Ohsten / Nordisk Film)

Bastarden

Dette historiske drama bygger på bogen 'Kaptajnen og Ann Barbara' og fortæller den sande historie om kampen om den uopdyrkede jyske hede i 1750’ernes Danmark, hvor den fattige kaptajn Ludvig Kahlen begiver sig afsted for at opdyrke heden med store konsekvenser til følge.

Nikolaj Arcel instruerer (En kongelig affære), mens hovedrollen indtages af Mads Mikkelsen. Filmen vandt bl.a. en Robert for Bedste danske spillefilm og Mikkelsen for Årets mandlige hovedrolle.

Her er hvad de danske anmeldere bl.a. sagde:

- 'Bastarden' er årets danske film, og alle bør strømme i biografen. Underholdning, kunst, historiefortælling og skuespil går op i en højere enhed. (6/6 stjerner, Børsen)

- Nikolaj Arcels flotte og stjernespækkede nye film er et dansk periode- og westerndrama af storfilmformat. (5/6 stjerner, Soundvenue)

Læs mere om og se flere anmeldelser af filmen her.

Billede
(© Linda Wassberg)

Viften

'Viften' handler om Danmarks kolonifortid i Dansk Vestindien i 1848. Anna Heegaard og Petrine er tætte veninder. Begge kvinder er farvede, men deres levevilkår er vidt forskellige. Anna er fri og ejer den slavegjorte Petrine. Rygterne om et oprør begynder imidlertid at svirre.

I instruktørstolen finder man Frederikke Aspöck (De frivillige), mens manuskriptet er skrevet af Anna Neye, der også spiller med i filmen.

Her er hvad de danske anmeldere bl.a. sagde:

- Med veloplagt satire har filmskabere endelig modet til at pille glorien af Peter von Scholten og vise, at Danmarks nuttede kolonifortid var et racistisk terrorregime. (4/6 stjerner, Filmmagasinet Ekko)

- Veloplagt dansk anti-eventyr reviderer historien om Peter von Scholten og den humanistiske danske slavefortid. (4/6 stjerner, Jyllands-Posten)

Læs mere om og se flere anmeldelser af filmen her.

https://kino.dk/bodilprisen-2024