Den store guide til vinterferiens film i biografen

Lad dig inspirere her
Bob Marley: One Love
(© Bob Marley: One Love / UIP)

Vinterferien er i fuld sving i visse dele af landet, og der er mange gode grunde til at bruge den på en tur i biografen. Faktisk er der så mange, at det kan være svært at vælge, og vi har derfor lavet en guide til de mange forskellige film.  

Vi har udvalgt hele 24 titler, som kan ses i biografen. Udvalget er bredt, fra store Oscar-kandidater, action og science fiction, til danske film, komedier og selvfølgelig animation og familiefilm.  

Klik på titlerne for mere information og billetter. 

Miniheltene
Miniheltene (© Miniheltene / Scanbox)

Animation og familiefilm

Ingen vinterferie uden familiefilm, så dem har vi selvfølgelig en masse af. Den første på listen er Miniheltene, en animationsfilm om et umage makkerpar, marionetdukken Don og den rappende bamse DJ Vuffelivov, som drager ud på eventyr i New York. Det går dog ikke som forventet, og de må nu samarbejde for at komme helskindet igennem rejsen. Historien er baseret på en ide af de Oscar-nominerede forfattere bag 'Toy Story'.  

Sigurd Sommerfugl er et nyt skud på stammen af film med eventyrlystne insekter. Sigurd vil gerne være som de andre sommerfugle og vil gøre alt for at deltage i den store migration. Problemet er bare, at han ikke kan flyve og i et forsøg på en løsning, ender han på sit livs største eventyr. Filmens musik er blandt andre leveret af verdensstjernen Shawn Mendes. 

Vi kan også se frem til en nyfortolkning af det klassiske eventyr i filmen De tre Bukke Bruse i badeland. I denne skøre version af eventyret, gider de tre bukke bruse ikke at tage til græsengen på grund af trolden under broen. I stedet tager de i badeland, men trolden følger efter og forsøger at overraske dem med alle sine smarte tricks. 

Alles yndlingshund er tilbage i filmen Lassie på nye eventyr, hvor det er op til den kære Lassie at løse en kompliceret sag om en masse udstillingshunde, som forsvinder på mystisk vis. Han er dog ikke alene men får hjælp af alle sine venner. 

Udover de nyeste titler kan man også stadig se to af sidste års store familiefilm-succeser. Således er Disneys animerede eventyr Ønsket og forhistorien til Charlie og chokoladefabrikken, Wonka, stadig biografaktuelle. 

Dream Scenario
Dream Scenario (© Scanbox / Dream Scenario)

Action og komedie

Er du til et godt grin, er der et par titler, som er klar til at sætte gang i lattermusklerne hos de fleste. Heriblandt finder vi musicalen Mean Girls, hvor den helt almindelige pige Cady får sig en plads i kliken 'The Plastics', som består at skolens absolut mest populære piger. 

'Mean Girls' er en genindspilning af filmen med samme navn fra 2004, hvor hovedrollen Cady, blev spillet af Lindsay Lohan.  

Nicolas Cage er tilbage på det store lærred. Denne gang i Dream Scenario i rollen som Paul, en helt almindelig mand, som uventet opnår kendisstatus, da han begynder at dukke op i alle folks drømme. Dream Scenario er syrede science fiction-fortælling, som bestemt er værd at overveje.  

Er du mere til hårdtslående komik, er den nye og stjernespækket spionfilm Argylle et godt bud. I filmen møder vi Elly Conway, som er en succesrig forfatter til en række spionromaner.

 Hun oplever dog pludseligt, at hendes fiktive bøger begynder at afspejle sig i virkeligheden, og dermed vendes hendes hverdag op og ned. På den stjernespækket rolleliste ser man blandt andet Henry Cavill, Bryce Dallas Howard, Samuel L. Jackson og Dua Lipa.

Et andet bud på en komedie, med et mere romantisk afsæt, er filmen Anyone But You. Her følger vi to ærkefjender fra college, der pludselig genforenes til et bryllup, hvor de ender med at foregive at være kærester. 

De to hovedroller er spillet af Glen Powell, også kendt fra 'Top Gun 2: Maverick', samt Sydney Sweeney, bedst kendt for sin rolle som Cassie i hitserien 'Euphoria'. 

Endelig er der i uge 7 premiere på superheltefilmen Madame Web, hvori Dakota Johnson indtager titelrollen. Cassandra Webb er paramediciner på Manhattan, der tilsyneladende har clairvoyante evner. 

Cassandra bliver tvunget til at konfrontere sin fortid og finder sammen med tre unge kvinder, der alle er forudset en magtfuld fremtid… hvis de kan overleve den dødbringende nutid, de befinder sig i.

Poor Things
Poor Things (© Twentieth Century Fox / Atsushi Nishijima)

Vejen til Oscars

Den store Oscar-uddeling nærmer sig, og derfor har vi selvfølgelig også set nærmere på de kandidater, som du kan opleve i vinterferien. 

Derudover er der The Zone of Interest, som følger nazisten Rudolf Höss og hans familie, samt deres forsøg på at bygge en drømmetilværelse i Auschwitz, til trods for at deres nabo er koncentrationslejren. 'The Zone of Interest' er nomineret til fem Oscars.  

Poor Things med Emma Stone (La La Land) og Mark Ruffalo (Spotlight) i hovedrollerne handler om den unge Bella Baxter, som bringes til live igen af den uortodokse videnskabsmand Dr. Godwin Baxter. Filmen der kan betegnes som en moderne Frankenstein og har indsamlet hele 11 nomineringer til årets Oscars. 

I den franske film Frit fald spiller Sandra Hüller, der også spiller en af hovedrollerne i førnævnte ’The Zone of Interest’, en kvinde der bliver mistænkt for at have myrdet sin mand. Samtidig stilles deres svagtseende søn i et moralsk dilemma, da han agerer hovedvidne i sagen. 'Frit Fald' er nomineret til fem Oscars, bl.a. Bedste kvindelige hovedrolle til Hüller. 

The Holdovers er også nomineret til fem Oscars for bl.a. Bedste film. Fortællingen omhandler en gnaven historielærer, som tvinges til at blive på sin skole over julen sammen med en sørgende kok og en problematisk elev, der ikke har andre steder at tage hen. 

Hayao Miyazakis (Chihiro og heksene, Det levende slot) nyeste og angiveligt også sidste film Drengen og Hejren fortæller om den unge dreng Mahito, der efter sin mors død, opdager et gammelt tårn, som leder ham til en fantastisk verden, hvor man møder en talende hejre. Miyazaki er kendt for sine fantastiske historier og 'Drengen og Hejren' er da også nomineret til en Oscar i kategorien bedste animationsfilm. 

Musicalen Farven lilla er en stærk fortælling om de mange udfordringer, en kvinde møder gennem sit liv, men samtidig også hvordan man kan finde styrke og håb i et kvindeligt fællesskab. Danielle Brooks (Orange is the New Black) er nomineret til en Oscar i kategorien Bedste kvindelige birolle. 

Hvis ikke du fik set den første gang i 2021, så er Denis Villeneuve kæmpehit og femdobbelte Oscar-vinder Dune: Del 1 igen at finde i biografen, i forbindelse med den kommende Dune: Del 2, som godt nok først rammer biograferne i slutningen af måneden. 

Bob Marley: One Love
Bob Marley: One Love (© Bob Marley: One Love / UIP)

Historisk og biografisk

Anmelderne tog godt imod den franske film Pot-au-feu: Vejen til hjertet, der omhandler kokken Eugenie (Juliette Binoche), som arbejder for den berømte gourmet Dodin (Benoît Magimel). Selvom filmen ikke er decideret biografisk, bygger karakteren Dodin Bouffant på den berømte franske gourmet, Anthelme Brillat-Savarin, der levede fra 1755-1826. Anh Hung Tran vandt for Bedste instruktør på Cannes Film Festival.

Reggae-musikkens mest kendte og elskede figur, Bob Marley, er centrum for en biografisk film, som får premiere torsdag i uge 7. I Bob Marley: One Love kan publikum opleve de mange udfordringer bag sangeren og musikerens revolutionære musik. 

Rollen som Bob Marley varetages af den britiske skuespiller Kingsley Ben-Adir, der tidligere har spillet ikonet Malcolm X i den Oscar-nominerede film 'One Night in Miami...'.

Den grænseløse
Den Grænseløse (© Nordisk Film Production)

Danske film

Der er selvfølgelig også en række af danske film, som er værd at tage ind og se i vinterferien. Ulrich Thomsen er tilbage som Carl Mørck i Den Grænseløse, som er 2. kapitel i den nye serie om Afdeling Q. Filmen tager udgangspunkt på Bornholm, hvor Rose er sendt til en afskedsreception for en af Mørcks gamle venner og kolleger, der ender med at skyde sig selv. 

På Øen bliver både Carl Mørck, Assad og Rose også rodet ind i en henlagt sag om et uhyggeligt drab på en ung kvinde. Med den præmis er der lagt op til en god omgang krimi. 

Vi kan også se frem til endnu en dansk gyser i form af Paranoia. Filmen omhandler den unge Lulu, som under en nærdødsoplevelse ser en kronraget pige, der råber efter hjælp. Da Lulu senere kommer til sig selv igen, er pigen borte, men hun kan ikke lade være med at føle, at nogen eller noget forfølger hende. 

Hun møder senere Mads, der kan se ting, ingen andre kan, og sammen forsøger de at finde svar. I hovedrollerne er Zoe Bryan Hertz (Drenge) og August Issac Carter (Hooligan). 

Hvis du ikke har set den endnu, eller bare gerne vil se den igen, er der stadig mulighed for at opleve Nattevagten 2: Dæmoner går i arv, den skræmmende efterfølger til Ole Bornedals gyserhit fra 1994, med Emma (Fannie Bornedal) i hovedrollen som datter og arvtager til nattevagten Martin (Nicolai Coster-Waldau). 

Du kan også stadig nå at se det danske drama Synkefri, der er baseret på et tragisk skibsforlis i 1981, hvor ni mænd omkom. Skylden pålægges kaptajnen, men den 17-årige søn Henrik, spillet af Sylvester Byder (Smuk), sætter sig for at undersøge sagen selv og forsøge at rense sin fars navn.