Filmportens program 2024-2025: Halv pris på nye kvalitetsfilm

Nyt program ude
Emilia Perez
(© Shanna Besson)

Filmporten er ude med sit nye program, og igen i år præsenterer biografklubben en fantastisk mulighed for at støtte din lokale biograf, samtidig med at du kan få sig nogle helt unikke filmoplevelser.

For 120 kr. giver Filmporten 50% rabat på 12 film hvert år. Dvs. prisen på medlemskabet allerede er tjent hjem efter 2-3 film.

Filmene i år har i dén grad et globalt perspektiv med seks forskellige lande repræsenteret. Der er mesterinstruktører som Pedro Almodóvar og Jacques Audiard, ligesom flere af filmene har vundet prestigefyldte priser.

Programmet er for de næste fem måneder, og de resterende film vil blive offentliggjort senere.

Filmporten startede i 2001 som et initiativ fra de danske arthouse-biografer, der ønskede at give den smalle kvalitetsfilm et bedre grundlag. Hvert år tilbydes medlemmerne uforlignelige værker, der kommer til at stå som milepæle i filmhistorien.

Du finder en oversigt med de 38 biografer, der indtil videre viser filmene her.

Du kan købe dit medlemskab hos Filmporten her og melde dig ind året rundt.

 

Filmportens program 2024-25:

 

Sex (Drømme) (Kærlighed)

Norske Dag Johan Haugeruds nyeste film handler om to skorstensfejere, som overrasker hinanden under frokosten. Den ene udpensler en drøm, hvor han har haft et erotisk møde med David Bowie, mens den anden beretter om tilfældig sex med en anden mand, hvilket han straks har indviet sin hustru i. Og nu forstår han ikke, hvorfor hun mener, at han har været hende utro. 

Dag Johan Haugerud stod også bag dramaet Barn, der havde dansk biografpremiere i 2020.

Biografpremiere: 15. august

 

Føreren og Forføreren

Vinder af publikumsprisen på München Filmfestival 2024. Filmen skildrer Nazitysklands propagandaminister Joseph Goebbels (Robert Stadlober) og begynder i marts 1938 med anneksionen af Østrig og de følgende syv år frem til Goebbels’ selvmord i førerbunkeren i maj 1945.

Hitler er på højden af sin magt, og Goebbels er skaberen af billederne af flagende folkemængder og af de antisemitiske film "Jud Süß" og "Der ewige Jude", der skal forberede folket på massemordet af jøderne.

Efter nederlaget ved Stalingrad og en krig, som i slutningen af 1944 bliver mere og mere håbløs, udtænker Goebbels den mest radikale propagandaplan, hans sidste iscenesættelse, med Hitlers selvmord, mordet på hans familie og hans eget selvmord.

Biografpremiere: 19. september

La Chimera

Alice Rohrwachers opfølger til ’Lazzaro den lykkelige’ foregår i 1980’ernes Toscana, hvor en ung britisk arkæolog, Arthur (Josh O'Connor), slutter sig til en munter bande af såkaldte Tombaroli, der lever af at plyndre gamle, etruskiske grave. 

Handlen med de historiske fund og den berigelse, der følger med, kan dog ikke udfylde den tomhed, Arthur bærer efter tabet af sit livs store kærlighed, Beniamina, som han håber at blive genforenet med, hvis han kan finde den legendariske dør til underverdenen.

Biografpremiere: 3. oktober

 

The Room Next Door

Den spanske mesterinstruktør Pedro Almodóvar er tilbage med sin første engelsksprogede film, som er historien om en uperfekt mor og en ondskabsfuld datter, der har mistet kontakten på baggrund af en stor misforståelse.

Mellem dem er en anden kvinde, Ingrid (Julianne Moore), moderens veninde, bindeleddet til ​​deres smerte og bitterhed. Martha, moderen (Tilda Swinton), er krigsreporter og Ingrid en autofiktiv romanforfatter.

Filmen adresserer den endeløse grusomhed ved krig, de meget forskellige måder, hvorpå de to kvindelige forfattere nærmer sig og skriver om virkelighed, død samt venskab og seksuel nydelse som kamp mod rædsel.

Danske Alex Høgh Andersen spiller en rolle i 'The Room Next Door'. Læs mere om hans medvirken her.

Biografpremiere: 31. oktober

Anora
Anora (© FilmNation Entertainment)

Anora

Sean Baker vandt Guldpalmen i Cannes for den balstyriske komedie Anora og dedikerede prisen til verdens sexarbejdere. Mikey Madison spiller hovedrollen som stripperen Ani fra Brooklyn, der forvandler sig til en moderne Askepot, da hun møder sønnen af en russisk oligark. Da hans forældre bliver bekendt med det umage ægteskab, opstår der komplikationer, og de gør alt for at få ægteskabet annulleret.

Læs om Cannes-vinderne her.

Biografpremiere: 5. december

 

Emilia Pèrez

Den franske mesterinstruktør Jacques Audiard (Profeten) har lavet en mexicansk film, der tog to prise med fra filmfestivalen i Cannes. En af disse var en kollektiv pris for Bedste kvindelige skuespiller til det forrygende ensemble bestående af Adriana Paz, Zoe Saldaña, Karle Sofiá Gascón og Selana Gomez. 

Rita er advokat i et stort firma, der hjælper kriminelle med at blive frikendt. En dag bliver hun kontaktet af kartellederen Manitas, som gerne vil hyre hende til at realisere en plan, som han har forberedt i årevis: at blive den kvinde, han altid har drømt om at være.

Læs mere om filmen i vores dækning fra Cannes 2024 her.

Biografpremiere: 9. januar 2025