Viggo Mortensen raser mod streaminggigant: "Skammeligt" og "frastødende"

Dansk-amerikaneren med kras kritik af Amazon
Eastern Promises
(© Eastern Promises / Focus Features)

Den dansk-amerikanske skuespiller Viggo Mortensen er ikke kendt for at udtale sig i skarpe vendinger offentligt, men streamingtjenesten Prime Videos moderskib Amazon har fået filmstjernen op i det røde felt.

I et interview med Vanity Fair har den 65-årige Ringenes Herre-stjerne nemlig delt sin holdning til en beslutning, som Amazon har truffet på vegne af filmen Thirteen Lives, instrueret af Ron Howard og med Viggo på rollelisten.

Filmen, der omhandler den autentiske redning af 12 unge fodboldspillere og deres træner i en thailandsk grotte, skulle oprindeligt have haft regulær, bred biografpremiere i 2022, men Amazon valgte at udsende den på streamingtjenesten Prime Video i stedet.

'Thirteen Lives' er produceret af MGM, der havde store planer for filmen i biografen, men efter Amazon opkøbte selskabet, blev disse planer lagt på is.

Viggo Mortensen fortæller til Vanity Fair, at det er en "rigtig god film", som efter testvisninger blev den bedst bedømte film i MGM’s historie. Ikke ringe for et studie, der bl.a. har stået bag James Bond-franchisen.

Viggo Mortensen forklarer:

- Så købte Amazon MGM. De lovede oprindeligt at respektere den aftale, som MGM havde indgået med Ron Howard, og så vendte de på en tallerken. Dybest set kunne du se den film i en uge i Chicago, New York og LA, London, og det var det. Så havde du streamingen, som jeg syntes var rigtig trist. Det er en virkelig godt lavet film.

'Thirteen Lives' åbnede i udvalgte amerikanske biografer i juli 2022, hvorefter den fik premiere på Prime Video måneden efter samme år. Anmeldelserne var solide, hvor der bl.a. blev draget paralleller til Ron Howards klassiske spændingsfilm Apollo 13 fra 1995.

Thirteen Lives
Colin Farrell og Viggo Mortensen i 'Thirteen Lives' (© Metro-Goldwyn-Mayer (MGM))

Viggo Mortensen er ikke i tvivl om baggrunden for Amazons beslutning:

- De har alle deres undskyldninger for, hvorfor de gjorde det, men det handler om grådighed. Hvor mange penge har du brug for? Jeg tror bestemt godt, at Amazon kunne have respekteret aftalen, som de sagde, de ville, og givet den bred premiere i biograferne.

Skuespilleren lader dog til at være mest oprørt på Ron Howards vegne. I hvert fald tager han instruktøren i forsvar og er godt og grundigt harm på hans vegne:

- For en fyr med en så stor karriere som Ron Howard, der har tjent så mange penge til filmstudier, som historisk set var så velfortjent anerkendt som filmskaber - at gøre det mod en fyr som ham, synes jeg er frastødende. 

- Han er en meget flink fyr, så han er ikke gået derud og klaget over det, men jeg gør det med glæde for ham. Jeg taler ikke på hans vegne, jeg taler bare for mig selv. Jeg synes, det var skammeligt, hvad de gjorde.

En film, som dog har fået biografpremiere, er westerndramaet Til verdens ende, som Viggo Mortensen instruerer og spiller hovedrollen i. Den kan ses lige nu i en række danske biografer. 

Læs mere om den her, og find dine billetter via linket nederst.

LÆS OGSÅ: Viggo Mortensen om sin nye film: "Kun danskere vil fange alle de sjove detaljer"

LÆS OGSÅ: Viggo Mortensen om det bedste råd, han har fået: "Jeg forstod det ikke"

Køb billetter