17 danske film du kan glæde dig til det næste halve år

Foråret 2025 nærmer sig, og det glæder vi os til! For det betyder nemlig en helt masse nye danske film i biografen!
Der er mange nye, spændende genrer på programmet, med alt fra postapokalyptiske musicals, højspændte stenalder-dramaer, og følelsesladede queer-fortællinger.
Derfor har vi lavet en liste, så du nemt kan få et overblik - og have styr på, hvad og hvornår, de mange danske spille- og dokumentarfilm udkommer.
Det næste halvår i dansk film er præget af en række talentfulde debuterende instruktører og manuskriptforfattere, animationsfilm til alle aldre, og unge mænd og kvinder i hovedrollerne.
Listen herunder præsenteret i udgivelsesrækkefølge.

The End
’The End’ er intet mindre end en postapokalyptisk musical, der med musik og skæve eksistenser viser os et liv under jorden efter verdens undergang.
Filmen handler om en familie, som 25 år efter en miljøkatastrofe, har isoleret sig dybt inde i jordens indre, væk fra den ubeboelige overflade. Her prøver de at bibeholde en form for normalitet, men da en ung kvinde dukker op, truer det familiens liv i luksus. Derdover fascinerer hun den naive unge mand i familien, der aldrig har oplevet den virkelige verden.
Den amerikansk-britiske instruktør, Joshua Oppenheimer (The Act of Killing), som er bosat i Danmark, er manden bag filmen, sammen med den danske manuskriptforfatter Rasmus Heisterberg (En kongelig affære).
I det stjernespækkede cast ser vi Tilda Swinton (Doctor Strange), George Mackay (1917), Moses Ingram (Queens Gambit) og Michael Shannon (Knives Out).
’The End’ får premiere d. 20. februar.
Min evige sommer
Hvordan får man det bedste ud af den sidste tid, som man har med sine nærmeste?
I ‘Min evige sommer’ er 15-årige Fanny taget i sommerhus med sine forældre. Det er en sommerhustur fyldt med traditioner og rutiner, og alting er faktisk, som det plejer. Men under overfladen lurer en umenneskelig sorg for Fanny, nemlig tabet af sin mor, der ved, at denne sommer bliver hendes sidste.
I hovedrollerne ser man Kaya Toft Loholt (En helt almindelig familie), Maria Rossing (All Inclusive) og Anders Mossling (Madame Ida).
Filmen er instruktør Sylvia Le Fanus, og manuskriptforfatter Mads Knudsens, første spillefilm.
‘Min evige sommer’ får premiere d. 27. februar.

Fremmed – Det første opgør
’Fremmed – Det første opgør’ er sat i en tid, hvor Danmark går fra et jægersamfund til et bondesamfund. Og i takt med, at indlandsisen smeltede, blev de nordiske lande knyttet sammen, i det der kan betegnes som det største kulturclash i Danmark nogensinde.
I stenalderen ankommer den unge kvinde Aathi til Danmark med sin familie af bønder. Under et brutalt møde med de lokale bliver hendes familie slagtet af den danske jægerstamme.
De eneste overlevende er Aathi og hendes lillebror Tharan, der bliver nødt til at søge tilflugt hos deres fjender, mens de planlægger deres hævn mod de brutale danskere.
Mads Hedegaard er debuterende spillefilms instruktør og har skrevet filmen sammen med manuskriptforfatter Jesper Fink, der bl.a. har forfattet filmene Birthday Girl og Vejen hjem.
Til 'Fremmed - Det første opgør' er der blevet udviklet to helt nye sprog, som skuespillerne Angela Bundalovic, Danica Curcic, Benjamin Ahnstrøm Sharifzadeh og Mari Kiss skulle lære - og bruger igennem hele filmen.
’Fremmed – Det første opgør’ får premiere d. 6. marts.
Faderen, Sønnerne og Helligånden
Efterfølgeren til dokumentarfilmen ’Testamentet’ foregår 15 år efter, at man sidst mødte familien Ernst og hørte om deres dramatiske arvestrid.
Instruktør Christian Sønderby Jepsen fortæller endnu engang om de rodløse brødre, Henrik og Christian, der prøver at finde deres pladser i verdenen.
Brødrende har lagt arvestriden bag sig og er nu fokuseret på fremtiden. Henrik vil gerne skabe et godt familieliv, trods sine egne dekstuktive mønstre, og Christian er blevet en del af et højreorienteret broderskab.
Henriks søn, Alexander, står ved en skillevej. Han er en ung mand med en lys fremtid, men kan han bryde den sociale arv, der har kløerne i den dysfunktionelle familie?
'Faderen, Sønnerne og Helligånden' får premiere d. 20. marts.

Under stjernerne på himlen
Anders Matthesen spiller Tommy Seebach i en ny biografi om det fantastiske og tragiske liv hos en af dansk melodigrandprix' største stjerner.
’Under stjernerne på himlen’ handler om Tommy Seebachs kamp med at forblive relevant i en tid, hvor den danske musikbranche buldrede frem, og hvor tabet i en international musikkonkurrence kunne gøre en til hele Danmarks håneoffer.
Det ydre pres bliver en hæmsko for Seebach og for hans store kærlighed til familien, der lider under entertainerens ræs mod succes.
Den erfarne tv-serie instruktør Kasper Gaardsøe står bag filmen, der er skrevet af Jannik Tai Mosholt (Anti) og Stefan Jaworski (Kandidaten)
Udover Anders Matthesen ser man bl.a. Neel Rønholt, samt Caspar Phillipson og Vicki Berlin, der spiller kendisparret Keld og Hilda Heick.
’Under stjernerne på himlen’ får premiere d. 20. marts.
Hele vejen
‘Hele vejen’ er til alle dem, der elsker en thriller om samfundets skyggesider.
Filmen handler bandeexit-medarbejderen Cairo, der indleder en efterforskning af sin forsvunde nevø Hamza.
Cairo er desperat og i sin søgen, bliver han nødt til at vende tilbage til det miljø, han har forladt.
Hans tidligere ven, Saddam, er bandeleder, og den eneste der kan hjælpe med at finde Hamza. Det bliver en rejse igennem Københavns underverden som konfronterer Cairo med sin den brutale fortid.
Filmen er instruktør Jahfar Muataz' første spillefilm. I hovedrollen ses Afshin Firouzi ('Den grænseløse'), der får selskab af Mohammad Dhia-Aldin, Rasmus Hammerich, Charlotte Fich og Albert Arthur Amiryan.
‘Hele vejen’ får premiere d. 3. april.

The Stranger
Instruktør Simon Staho (Vildspor) stiller et af de mest udfordrende spørgsmål, nemlig hvordan møder vi det, vi ikke forstår?
Den højaktuelle film ’The Stranger’ handler om de psykologiske mekanismer, der driver vores frygt og fascination af det fremmede. Den er et symptom på den verden vi lever i, med krig og fremmedhad, og stiller et spejl foran seeren, der bliver konfronteret med deres egne fordomme om andre.
Filmen leger med de menneskelige karakterer, den kontrastprægede æstetik, og de modsætninger, der virker skræmmende genkendelige. Hvor langt rækker vores empati, når vi bliver sat overfor det fremmede?
Simon Staho er tilbage efter 11 år, med en rollebesætning bestående af Slimane Dazi, Emma Sehested Høeg, Karim Rashed og Basim Sabah Albasimu.
’The Stranger’ får premiere d. 10. april.
Det andet offer
’Det andet offer’ giver et indblik ind i et hospitalsvæsen præget af stress og lidelser på daglig basis. Så meget, at de ansatte får, hvad de beskriver, som belastningsreaktioner - med andre ord PTSD for læger.
I filmen følger man den dygtige læge Alexandra, som på daglig basis træffer store beslutninger i arbejdssammenhæng på den neurologiske afdeling ved Riget.
Under en hektisk vagt tager hun mere ansvar for sit job end hun burde, hvilket resulterer i en fatal fejl. Det får konsekvenser, og hendes ansvarsfølelse ændrer sig til afmagt og skyld.
Den debuterende spillefilmsinstruktør, Zinnini Elkington, har selv været ude i felten, og oplevet hvordan det er at være en af mange læger under psykisk og fysisk pres. Når det handler om andre menneskers liv er der ikke plads til fejl, men det er desværre menneskeligt at fejle.
På rollelisten ses bl.a. Özlem Saglanmak, Trine Dyrholm, Mathilde Arcel, Olaf Johannessen og Anders Matthesen.
’Det andet offer’ får premiere d. 10. april.

Mugge og Super Happy
’Mugge og Super Happy’ er tredje film i rækken om den lilla-hårede dreng Mugge.
Instruktør og manuskriptduoen, Mikael Wulff og Anders Morgenthaler, har beriget danskerne med deres sjove og skøre universer i over 20 år. De startede med deres tv-programmer samt tegneseriestriber, og senest børnefilmene om ’Mugge’.
Mugge og hans ven, Sofia, er besat af deres nyopfundne computerspil, Super Happy. Men da det bliver stjålet af en ukendt bagmand, må de redde byen Basserup fra at blive opslugt i spillet for altid, og tager ud på et farverigt eventyr i en virtuel verden.
Stemmerne bag de sjove karakterer består bl.a. Jens Jacob Tychsen, Stephania Potalivo, Mia Lyhne og Anders Morgenthaler.
’Mugge og Super Happy’ får premiere d. 10. april.
Glasskår
Det er ikke nemt at være en ung. Det er en tid fyldt med usikkerheder, og hvis man er homoseksuel, kan det være endnu svære at finde sin plads i verden.
Tobias er 16 år, og skal på ferie hos sine bedsteforældre, selvom han allerhelst vil blive derhjemme med sine venner. Han møder dog den lidt ældre Aron, da han står på skateboard i den lille by, og bliver interesset i den charmede provins dreng.
Men Tobias har svært ved at acceptere sig selv, og efter en tragedie, ryger han ned i et hul af fortvivlelse og selvhad.
Den debuterende spillefilms instruktør, Søren Green, er selv vokset op på Lolland, som homoseksuel, og kender til følelsen af at vokse op i et miljø, hvor der ikke er plads til sådan en som ham.
Som de unge drenge ser man skuespillerne Noa Viktor Risbo Hjerrild og Alexander Mayah Larsen. Derudover spiller Jens Jørn Spottag og Bodil Jørgensen, Tobias´bedsteforældre.
Glasskår får premiere d. 16. april.

Sauna
I Adonis, Københavns eneste sauna for homoseksuelle mænd, har den unge mand Johan fået et job. Det er et arbejde, hvor han ikke bare er receptionist, men deltager aktivt i det seksuelle og livlige queer-miljø.
I et rus mellem byture og one-night stands, mødes han med den transkønnede William, og her oplever han kærlighed for første gang. Men det er ikke alle, som kan acceptere de unge queer-personers forhold, og deres egne følelser til sig selv og hinanden bliver sat på prøve.
'Sauna' er instruktør Mathias Broes første spillefilm, og tager afsæt i hans eget forhold og relation til det Københavnske queer-miljø.
I hovedrollerne ser man Magnus Juhl Andersen (De forbandede år) og Nina Therese Rask (Nattevagten 2). Man kender måske Nina Rask for satiriske roller i tv-programmer, serier og podcast, og Nina bliver den første transkønnede til at være hovedrolleindehaver i en dansk film.
Filmen havde premiere på Sundance Film Festival med flotte ord og ros på vejen.
’Sauna’ får premiere d. 24. april.
Det sidste paradis på jord
Den nye dansk-færøske film, ’Det sidste paradis på jord’, kommer helt tæt på livet af en lille ø, der er præget af smuk natur, og en nærværende nationalfølelse.
Filmen handler om Kári, der bor på en lille ø i en endnu mindre fiskerby. Han elsker sit hjemland, og modsat de fleste unge på øen, så ønsker han at blive, der hvor han er vokset op og har sit hjem.
Men det er ikke nemt at få lokalsamfundet til at løbe rundt, da øens eneste indtægtskilde, fiskefabrikken, står til at lukke. Kári arbejder på fabrikken og prøver alt, hvad han kan for at finde en løsning og redde sit og sin bedste vens liv på den ø han kalder ”Det sidste paradis på jord”
’Det sidste paradis på jord’ er instrueret af den færøske instruktør Sakaris Stórá (Dreams by the Sea), og har de debuterende færøske skuespillere Sámal Hildibjartsson Hansen og Bjørg Brynhildardóttir Egholm i hovedrollerne.
’Det sidste paradis på jord’ får premiere d. 1. maj.

Smukkere
‘Smukkere’ er efterfølgeren til den populære ungdomsfilm Smuk fra 2022, der handlede om Frida og Selma, og deres tid i som 1. g'ere på Rosenholm Gymnasium.
I ‘Smukkere’ er Selma og Frida ikke længere venner, men Selma er i stedet sammen med to festglade piger ved navn Jasmin og Alberte. Lige inde skolestart, møder Selma en vildt lækker og lidt ældre fyr, Johan.
Hendes venner tror slet ikke på romancen, og da Selma starter i 2. g, så viser det sig, at Johan er hendes musiklærer. Selma genopdager sin kærlighed til musikken og føler sig som et nyt menneske, men det hemmelige forhold med sin underviser, er både forkert og problematisk for hendes omgangskreds.
Filmen er ligesom ’Smuk’, skrevet af Line Mørkeby, men er denne gang instrueret af Mogens Hagedorn (Lærkevej - Til døden os skiller).
Tilbage i rollen som Selma er Karoline Hamm, nu sammen med Flora Ofelia Hoffmann Lindahl, Anna Munch og Tue Lunding.
‘Smukkere’ får premiere d. 4. maj.
Sønnike
Den debuterende spillefilms instruktør Jesper Quistgaard har sammen med Cathrine Odgaard skrevet ‘Sønnike’, der giver et øjebliksbillede af et provins-Danmark med alt den charme og social arv, som den besidder.
Den 29-årige Lasse får efter en tragisk ulykke ansvaret for sin lillebror Vincent. Lasse havde næsten brudt forbindelsen med sin familie, men ansvaret for sin bror får ham tilbage i sin gamle familiære rolle. Deres nye liv sammen får Lasse til at konfrontere en altoverskyggende hemmelighed, der ændrer brødrenes liv for evigt.
På rollelisten ser man Bertram Bisgaard, Morten Agerholm, Trine Pallesen og Kristian Halken.
Fortællingen emmer af fynsk karisma med både en fynsk instruktør, og et soundtrack skrevet af fynboen og musikeren Søren Huss.
‘Sønnike’ får premiere d. 5. juni.

Hjem kære hjem
32-årige Sofie har brug for at starte på en frisk efter hendes skilsmisse. Derfor starter hun som hjemmehjælper i en lille by i Sønderjylland, hvor hun bor med sin datter Clara.
Selvom hun er god til sit nye job, bliver hun mødt med modstand og klager fra de pårørende til en af de ældre. Livet som hjemmehjælper er stressende, og den ubegrundede klage starter en ødelæggende lavine for Sofie og datteren.
I rollen som den sympatiske hjemmepleje Sofie ses Jette Søndergaard. Derudover består castet af Mimi Bræmer Dueholm, Karen Tygesen og Hanne Knudsen. De er alle blevet fundet til et åbent hus i Tønder, og er derfor helt autentiske i forhold til området.
‘Hjem kære hjem’ er skrevet og instrueret af Frelle Petersen, der bl.a. står bag Onkel fra 2019. Filmskaberen er netop blevet kendt for sine fortælling fra hjemegnen i Sønderjylland.
‘Hjem kære hjem’ får premiere d. 19. juni.
Lotte og Totte: Min første ven
Gunilla Woldes børnebøger om Lotte og Totte er blevet animeret til en hyggelig børnefilm for de yngste i familien.
Lotte er 4 år gammel, og hendes verden bliver vendt på hovedet, da familien flytter i hus. Hun vil aldrig mere have en ny ven, men da hun møder nabo drengen Totte, bliver de bedste venner. En dag bliver Lotte sur på Totte, og deres venskab går i stykker. Nu må Lotte gøre det godt igen.
Filmen er instrueret og skrevet af Mia Hagner Fridthjof. Stemmerne bag Lotte og Totte er Smilla Fridthjof og Bastian Lykke Raben, og som Lottes forældre høres Rasmus Bjerg og Marie Askehave.
'Lotte og Totte: Min første ven' får premiere d. 3. juli.

Ternet Ninja 3
Den mønstrede tøjbamse er tilbage på nye ninja eventyr, men der er noget som har ændret sig...
'Ternet Ninja 3' handler om Askes liv som teenager. Han er ikke længere er interesseret i at tage på ninja-missioner med sin tøjbamse, men vil hellere være sammen med sine venner.
Det er den ternede ninja meget utilfreds med, og han prøver i stedet selv at finde på nye eventyr, der kan bringe dem sammen som i de gamle dage. Men da Aske kommer til at lægge sig ud med sin ekskærestes nye kæreste og hans gangstervenner, så må ninja-bamsen hjælpe sin ven i nød.
Filmen er igen instrueret og skrevet af Anders Matthesen og Thorbjørn Christoffersen, der udover de to forgængere, også står bag nogle af de største danske animationsfilm såsom Terkel i Knibe og Rejsen til Saturn.
Det er bl.a. Anders Matthesen, Louis Næss-Schmidt, Emma Sehested Høeg og Flora Ofelia Hoffmann Lindahl, der står bag stemmerne på de animerede karakterer.
'Ternet Ninja 3' får premiere d. 21. august.