Redaktionen vælger: Årtiets bedste actionfilm
10erne er snart en saga blot. Og vi skal derfor hylde årtiet ved hver især at kåre EN film pr. år inden for specifikt udvalgte genrer. Sidst i nyheden kårer vi dog også hver vores topfavorit for hele årtiet.
Vi startede med superheltegenren (se listen her) og gysergenren (se listen her) - nu er turen kommet til actionfilmene:
Del endelig dine egne valg i kommentarfeltet forneden - det er sværere end du tror!
13 Assassins (Stine)
Takashi Miikes genindspilning er en vild, voldsom og underholdende actionfilm, der hylder samuraiens kodeks, har en rigtig fæl skurk og slutter af med 45 minutters perfekt koreograferet kamp.
Inception (Olivia)
Film, folk stadig taler om ikke at forstå, plejer som regel at have noget over sig, og Nolans mind-blowing, labyrintiske sindsudforskning er ikke undtagelsen - en drøm af et action/sci-fi-værk (pun intented).
Inception (Hartvig)
Christopher Nolan leverer tankevridende action med DiCaprio, Hardy og Gordon Levitt i topform.
Inception (Christine)
Tempoet er højt, og man må holde tungen lige i munden for at følge med i Nolans fantastiske rejse ind i drømmenes verden. ‘Inception’ er fremragende hver gang, jeg ser den!
13 Assassins (Bjarke)
Selvom bl.a. både ‘Inception’ og ‘Kick-Ass’ leverede medrivende action dette år, så var det Takashi Miikes sværdsvingende ’13 Assassins’, der fik mit blod til at pumpe mest dette år.
Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (Nicole)
Starten på slutningen af en æra. Jeg kan umuligt fatte mig kort om, hvad jeg elsker ved Harry Potter.
Tropa de Elite 2: The Enemy Within (Daniel)
Er for sin forgænger, hvad ’The Dark Knight’ er for ’Batman Begins’: Et større, mere facetteret og dybt underholdende mesterværk.
Mission: Impossible - Ghost Protocol (Stine)
Godt action-år, hvor Fast & Furious-serien pludseligt ku’ noget. Det er dog uden tvivl den fjerde Mission: Impossible-film, der tager prisen for at relancere spion-franchisen ved hjælp af Tom Cruise og et højhus.
The Raid (Christine)
En film der byder på rendyrket action fra start til slut. Det er en kropslig oplevelse at se, hvor mange forskellige måder, man kan tæske et andet menneske på.
Drive (Olivia)
Det neo-noirske action-drama med Ryan Gosling ved rattet er lige dele intenst og atmosfærisk i sin blå/orange retrobeklædning, hvor spændingen snarere udspringer af møjsommeligt udvalgt stilhed fremfor eksplosioner.
The Raid (Hartvig)
Sjældent får du en så ren actionfilm, der uddeler pragtfulde tæsk fra start til slut. Det er et rent nyrehug!
Mission: Impossible - Ghost Protocol (Daniel)
Tom Cruise er atter i topform som Ethan Hunt i den bedste rendyrkede action-franchise i det nye årtusinde. Ghost Protocol er den bedste i hele serien.
The Raid (Bjarke)
Det er ingen hemmelighed, at jeg er mere end begejstret for Tom Cruise, hvorfor det gør ondt at sige farvel til ’Mission: Impossible - Ghost Protocol’, men den benknusende ’The Raid’ kommer jeg bare ikke udenom.
Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (Nicole)
Jeg så den første gang til en forpremiere, hvor jeg og 2.000 andre fans var klædt ud. Vi græd og vi elskede det. Fantastisk oplevelse.
Skyfall (Christine)
Det er kun passende, at årtiets-bedste-actionfilm-liste indeholder en James Bond-titel. ‘Skyfall’ er en charmerende actionfilm, og Sam Mendes formår at få publikums puls helt op.
The Dark Knight Rises (Olivia)
Nattens ridder slår både James Bond, Jack Reacher og et utal af andre inkarnerede action-helte for mig dette år, for selvom den ikke når på højde med ’The Dark Knight’, er Nolans Batman stadig fænomenal.
Skyfall (Daniel)
Den mest stilede, mest overraskende og mest personlige af Daniel Craigs film som James Bond.
End of Watch (Hartvig)
Kriminelt overset actionfilm fra dette årti. David Ayer har en personlig, rå actionstil og viser her, at han faktisk også er en god personinstruktør - og så er Jake Gyllenhaal og Michael Pena stærke i de to hovedroller.
Skyfall (Stine)
Selvom jeg er mere til ’Casino Royal’, er dette nu en af de bedste Bond-film nogensinde. Fra den Bourne-inspirerede åbningsscene til den Dark Knight-inspirerede Shanghai-scene. 007 låner, men han gør det godt.
Dredd (Bjarke)
Nej, det er ikke Sylvester Stallone, der gentager rollen som Judge Dredd. Derimod ifører Karl Urban sig her den ikoniske hjelm for at dele øretæver ud i dette adrenalinpumpende bæst.
The Dark Knight Rises (Nicole)
Selvom den ikke er på samme niveau som ’The Dark Knight’, synes jeg alligevel Nolans afslutning på trilogien fortjener at blive nævnt.
Pacific Rim (Stine)
Jeg oplevede stor barnlig glæde, da jeg så denne film en sen aften uden ledsager i Empire Bio. Guillermo del Toros kærlighed til genren mærkes og underholdningsværdien er i top.
Pacific Rim (Daniel)
Guillermo del Toro er en mester udi monsterdesign, og hans Jaeger vs kaiju-kampe er bare vildt imponerende og voldsomme.
Snowpiercer (Christine)
En beskidt Chris Evans kæmper sig op gennem klasserne på et tog - jo tak. Fantasien bag filmen er spændende, og det er fascinerende at følge med i togets beboere og den ødelagte verden, som har tvunget dem indenfor.
The Hunger Games: Catching Fire (Hartvig)
Den sidste rigtig gode Hunger Games-film, hvor Jennifer Lawrence gør det fortrinligt som action-stjerne!
Pacific Rim (Olivia)
Langt fra en perfekt film, hvor de største dybder må siges bogstaveligt talt at være under vandet, men Guillermo del Toro leverer alligevel uomstridelig underholdning.
Why Don't You Play in Hell? (Bjarke)
Jeg er ganske vist vild med store monstre, der slås. ‘Pacific Rim’ bliver dog slået af min favorit, nemlig japanske Sion Sonos hæsblæsende, blodige og sværdsvingende action-basker.
Snowpiercer (Nicole)
Fængslende og stiliseret action fyldt med personlighed. Mere af det, tak.
John Wick (Stine)
’The Winter Soldier’ er min favorit Marvel-film, men selv kaptajnen får tæv, når John Wick aka Keanu Reeves in his prime træder ind i ringen. Ud med CGI. Ind med dygtige stuntmænd. Velkommen tilbage 90er-action!
The Hobbit: The Battle of the Five Armies (Daniel)
Hvor de første to Hobbitten-film var som smør spredt tyndt ud over for meget brød, er trilogi-afslutningen meget mere koncentreret og nærmest mere en action-fyldt krigsfilm end et rejse-tungt eventyr.
John Wick (Christine)
Don’t mess with Keanu Reeves’ puppy! Keanu Reeves sparker røv i 1 time og 40 minutter - har man overhovedet brug for meget mere end det i en actionfilm?
The Raid 2 (Olivia)
Absolut adrenalin-pumpende action fra start til slut med nogle vanvittigt tilfredsstillende og brutale kampscener, der føles som et shot vellavet espresso, der gør den til øjeblikkelig klassiker inden for genren.
John Wick (Hartvig)
Simpel, men hårdt slående, sparkende, skydende og spiddende. ’John Wick’ er bare actionguf.
Captain America: The Winter Soldier (Nicole)
Nu fik den ikke lov til at komme med på superhelte-listen, fordi man skal vælge fantastiske ting fra i denne leg. Men jeg elsker den, og den kommer med her.
Edge of Tomorrow (Bjarke)
Selvom ‘The Raid 2’ var en af årets helt store action-oplevelser og ‘Captain America: Winter Soldier’ også var hæsblæsende, så løber Tom Cruise med sejren i denne medrivende monster-sjasker.
Mad Max: Fury Road (Stine)
Tror ikke denne behøver en forklaring. ”What a glorious Ride! What a glorious film!”
The Revenant (Daniel)
Jeg strækker den nok lidt her ved at kalde ’The Revenant’ for en actionfilm, men Leonardo DiCaprios imponerende og opslidende kamp igennem vildmarken har adskillige farer - og dermed action-fyldte scener.
Mad Max: Fury Road (Olivia)
Post-apokalypsen har sjældent været bedre end prydet med vanvittige biljagter, flamme-kaster-guitarer og vild krigsmaling - det er alt for meget på alle de rigtige måder.
Mad Max: Fury Road (Hartvig)
Dette årtis bedste actionfilm. På alle niveauer et mesterværk. Hæsblæsende, intens, filmisk betagende og rørende.
The Revenant (Nicole)
En levende og betagende biografoplevelse. Den fulgte mig i lang tid efter jeg havde set den.
Mad Max: Fury Road (Bjarke)
George Miller vendte dette år tilbage med et nyt dyk ned i Mad Max-universet – og hvilken adrenalinpumpende film, der kom ud af det. Rå, smuk, brutal og ikke mindst berusende vild.
Mad Max: Fury Road (Christine)
Stuntkoreografien i ‘Mad Max: Fury Road’ er fra en anden verden, og Charlize Theron er officielt blevet en af de sejeste kvinder på film.
Rogue One: A Star Wars Story (Daniel)
Donnie Yens kung fu-kampe, den afsluttende infiltrering af Imperiet og ikke mindst Darth Vaders forsøg på at stoppe rebellerne til sidst er genialt iscenesatte action-scener.
Rogue One: A Star Wars Story (Stine)
Et lidt svagt Star Trek-kapitel og en skuffende ’Assassin’s Creed’ sikrer Star Wars sejren med sagaens krigsfilm, Rogue One. Trist, mørk og underspillet. Et spin off, der kan ses af fans og nybegyndere.
Rogue One: A Star Wars Story (Olivia)
Så er det vist på sin plads med lidt Star Wars-kærlighed! Trods en manglen på lyssværd og mentorer med omvendte ordstillinger, er det et underholdende indspark og indblik i en mindre belyst del af krigen.
Central Intelligence (Hartvig)
The Rock og Kevin Hart kan noget sammen, og parrer du deres humor og kemi med et action-plot, så får du bare en virkelig underholdende film.
Rogue One: A Star Wars Story (Christine)
Jeg forventede ikke meget af en film, som jeg godt vidste hvordan sluttede på forhånd - men hvor var vejen derhen bare godt udført!
Train to Busan (Bjarke)
Sultne zombier i massevis og et tog i fuld fart er en benhård kombination, der satte mit blot i brusende omløb. Sådan! Det selvom både ‘Headshot’ og ‘Rogue One: A Star Wars Story’ også gav mig sus i maven.
Rogue One: A Star Wars Story (Nicole)
Overbevisende og underholdende film, der formåede både at være en sand Star Wars-fortælling og samtidigt sin helt egen.
War of the Planet of the Apes (Hartvig)
Sidste del af årtiets måske bedste og mest oversete trilogi. Filmisk imponerende og overraskende menneskelig i sin fortælling om aber i krig.
Dunkirk (Stine)
Nolan har skabt en unik krigsfilm om tid. Eller en film om tid under krig. Om ikke andet, trækker man ikke vejret et sekund i løbet af dette tikkende mesterværk, der desværre skubber den sidste Jedi af podiet.
Dunkirk (Daniel)
Christopher Nolan er en af vor tids bedste instruktører, og hans måde at skabe stemning via repeterende lyd og fortættede billeder gør Dunkurk til en næsten ubærligt intens oplevelse.
Dunkirk (Christine)
Klaustrofobi og farer fra alle vinkler dominerer min anden Christopher Nolan-film på action-listen. Og hvem vidste Harry Styles faktisk var en overbevisende skuespiller?
Dunkirk (Olivia)
Mere neglebidende end armpumpende, Christopher Nolan leverer et intenst mesterværk af en krigsfilm i hans visuelt imponerende skildring af soldaternes desperation, paranoia og modløshed.
Kong: Skull Island (Bjarke)
Ja, Christopher Nolans medrivende ‘Dunkirk’ var en stor oplevelse, mens Charlize Theron delte medrivende øretæver ud I ‘Atomic Blonde’, men det var de mægtige bæsters action-år for mig.
Star Wars: The Last Jedi (Nicole)
Der er ikke meget på action-fronten der kan måle sig med en god Star Wars-film. Den formåede både at give mig hvad jeg ville have, og samtidigt gøre mig i tvivl om, hvad det egentligt præcist er.
Mission: Impossible - Fallout (Christine)
I min mening den bedste Mission Impossible-film! Jeg glemmer næsten, hvad der sker i resten af filmen, fordi den afsluttende action-scene i helikopteren bare er så sindssygt fed!
Mission: Impossible - Fallout (Stine)
Jeg ku’ have klappet flere gange undervejs i denne mageløse over the top-we never stop-actionfilm, der igen cementerer, at Tom Cruise er unik… og at Henry ”mustache” Cavill kan have kant.
Mission: Impossible - Fallout (Olivia)
Der er dømt rendyrket, ufortyndet action, når Tom Cruise atter kaster sig ud i en umulig mission og drøner afsted med tiden som fjende – ’Fallout’ er hæsblæsende underholdning og en af de absolut bedste film i franchisen.
Spider-Man: Into the Spider-Verse (Nicole)
Fordi den er genial og kan det hele.
Mission: Impossible – Fallout (Hartvig)
Tom Cruise og Mission: Impossible-franchisen formår at overgå sig selv gang på gang – og med ’Fallout’ rammer de et absolut topniveau, når det kommer til action og stunts. Forrygende!
Mission: Impossible – Fallout (Bjarke)
Endelig et år, hvor der ikke var nogen tvivl om, hvem der skulle tage action-medaljen hjem for mit vedkommende. Det er nemlig Tom Cruise for fuld udblæsning i den sjette Mission: Impossible-film.
Mission: Impossible – Fallout (Daniel)
Efter et mere gennemsnitligt kapitel med ’Rogue Nation’ er M:I-franchisen tilbage for fuld hammer, og især motorcykelsekvensen i Paris’ gader er imponerende.
John Wick 3: Parrabellum (Stine)
Ikke min favorit i franchisen, men jeg er generelt oppe og køre over Keanu Reeves’ talentfulde lejemorder og ikke mindst samtlige af slåskampene. Og så er 3eren måske den flotteste i serien.
Avengers: Endgame (Olivia)
Avengers fik ikke megen kærlighed på min superhelteliste, men ’Endgame’ står diskutabelt stærkest i et svagt felt, da den trods alt leverede gedigen underholdning skræddersyet til den store biografoplevelse.
John Wick 3: Parabellum (Hartvig)
Selvom den tredje film tager et unødvendigt sidespring, så er den visuelt og stuntmæssigt betagende!
Godzilla: King of Monsters (Bjarke)
Der blev serveret engagerende action med både ‘John Wick 3’, ‘Hellboy’ samt ‘Hobbs & Shaw’, men flokken af enorme monstre vinder for mig dette år som værende den bedste action-basker.
Alita: Battle Angel (Christine)
Jeg synes desværre, at jeg mangler at se en rigtig god actionfilm i år. Siden ‘Le Mans ‘66’ ikke rigtig er en actionfilm, må jeg gå med ‘Alita’, som var ganske udmærket underholdning.
Avengers: Endgame (Nicole)
”En imponerende og forløsende afslutning på så enorm en fortælling. Jeg var både underholdt og rørt.
Avengers: Endgame (Daniel)
Jeg snyder lidt, for vi har allerede haft superheltegenren i en tidligere artikel, men i 2019 har der ikke været bedre action-scener end i ’Endgame’. Avengers, assemble!
Daniel: The Revenant (2015)
Stine: Mad Max: Fury Road (2015)
Hartvig: Mad Max: Fury Road (2015)
Bjarke: Mission: Impossible – Fallout (2018)
Nicole: Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2011)
Christine: Mad Max: Fury Road (2015)
Olivia: Dunkirk (2017)
Mød redaktionen: