Årets 10 bedste film 2022
Endnu et filmår går på hæld. Og hvilket ét! Det er nu på tide at gøre på status på 2022: Hvilke film har været årets bedste?
Mange stærke titler har kæmpet om de eftertragtede ti pladser på vores årsliste, og top 10'en understreger i den grad også, at 2022 har været et år med et bredt udvalg af film.
Vi har nemlig både danske, svenske, norske, franske og amerikanske værker med. Kannibaler, superhelte, Tom Cruise og pølsefingre!
Bemærk desuden, at filmene i spil til vores liste skal have haft dansk biografpremiere i 2022.
Se vores samlede liste herunder. Du kan også lytte med, når vi gennemgår top 10'eren og diskuterer vores valg. Find os i den foretrukne podcast-app eller lyt med lige her:
REDAKTIONENS TOP 10 MED DE BEDSTE FILM 2022:
10. Belfast
Den Oscar-vindende 'Belfast' er en hyldest til filmmediet og instruktør- og manuskriptforfatter Kenneth Branaghs egen opvækst i et konfliktramt Irland og hjemstavnen Belfast.
Den smukke sort-hvide film udspiller sig 1960’erne og skildres gennem drengen Buddys øjne, hvilket er med til at give den til tider tunge historie en let stemning, og som ydermere er med til at gøre, at de dramatiske mavepustere rammer endnu hårdere.
'Belfast' har tillige stærke skuespilpræstationer hele vejen rundt, og især kan vi fremhæve filmens elskværdige bedsteforældre spillet af Judi Dench og Ciarán Hinds.
Listens eneste danske bidrag er periodedramaet 'Du som er himlen' med rørende præstationer, en aktuel fortælling og en smuk, smuk billedside.
Flora Ofelia Hofman Lindahl spiller 14-årige Lise, den ældste søster i en stor børneflok, der pludselig kastes ud i voksenlivet, da hendes mor står overfor en kompliceret fødsel.
Tea Lindburg spillefilmsdebuterer med sikker hånd og leverer nogle af årets både flotteste, stærkeste og mest skræmmende øjeblikke i sin fremstilling af Lises oplevelser i drømmesekvenser, mareridt og en ægte fødsel med gennemborende skrig.
Den satiriske storfilm og Cannes-vinderen 'Triangle of Sadness' følger et kendt modelpar, da de tager på cruisetogt. Undervejs stifter vi bekendtskab med de excentriske gæster og besætningen, hvor hierarkiet i den grad er på plads. Men da yachten forliser, bliver der vendt op og ned på alt.
Det er den svenske auteur Ruben Östlund, der også har lavet bl.a. 'The Square' og har haft et par hårde kommentarer om dansk film, som er ude med riveren i 'Triangle of Sadness', der angriber modeverdenen, influenceres, magtstrukturer, rige menneskers usle opførsel og meget mere.
Filmen er en vild oplevelse, der både udfordrer, underholder og provokerer – og med stærke skuespilpræstationer hele vejen rundt, herunder fra Hollywood-stjernen Woody Harrelson, danske Vicky Berlin og Zlatko Buric. Sidstnævnte har lige vundet den Europæiske Oscar for sin rolle som shit-selling rigmand.
'Triangle of Sadness' er en totaloplevelse, man ikke må snyde sig selv for.
7. C'mon C'mon
Den hjertevarme 'C'mon C'mon' skildrer store følelser på en dejlig, underspillet måde i sin fortælling om en onkel, der må tage sig af sin nevø i en periode, mens forældrene reder trådene ud.
Det bliver noget af en oplevelse med både op- og nedture, sjove optrin, rørende samtaler og frustrerende situationer. Om man selv er forældre eller ej, så vil 'C'mon C'mon' ramme noget genkendeligt, der uden tvivl vil prikke til dine tårekanaler.
Hovedrolleindehaver Joaquin Phoenix beviser, hvor stort og alsidigt hans talent er, når han kan gå fra en excentrisk optræden i 'Joker' og så til det her afdæmpede familiedrama og stadig være totalt nærværende.
En kannibal-film har spist sig ind på listens sjette plads, som skildrer det bizarre fænomen som en metafor for lyst og dét at føle sig udenfor.
'Bones and All' følger den unge pige Maren, som har en forsmag for menneskekød, der begiver sig ud på en rejse gennem det ludfattige og beskidte USA i 1980’erne for at finde sin identitet – og undervejs møder hun flere ligesidede. Herunder den unge Lee, som hun måske kan se en fremtid med – men først må hun forstå sit eget ophav.
'Bones and All' er lavet af Luca Guadagnino, der tidligere med filmen 'Call Me By Your Name' har vist, at han kan tackle og skildre identitetskvaler og forbudt kærlighed på film.
LÆS OGSÅ: Nyt i biografen: Disse 7 film glæder danskerne sig mest til denne vinter
Det Oscar-nominerende, norske værk 'Verdens værste menneske' er en af årets mest velspillede og velskrevede film.
Instruktør Joachim Trier har formået at skabe en fortælling med, hvad der føles som ægte, relaterbare og dybe karakterer, og en historie, der er universelt genkendeligt i dens skildring af livets identitetskvaler.
Det sker især gennem hovedkarakteren, den snart 30-årige Julie (spillet af Cannes-vindende Renate Reinsve), der kæmper med at finde sin rigtige vej igennem livet. Både på karrierefronten og i kærlighedslivet. Men også i det karaktergalleri som omgiver hende, der både giver modspil, sprængfarlig kemi, og som indrammer flere hjerteskærende skæbner.
Samtidig har 'Verdens værste menneske' også et filmisk overskud. Ikke mindst i en scene, hvor Oslo får lov til at stå helt stille, mens Julie følger sit hjerte og løber igennem storbyen.
4. The Batman
Hvem skulle have troet, at Robert Pattinsons Batman kunne hamle op med Michael Keaton og Christian Bales tidligere inkarnationer af The Dark Knight?
Ikke desto mindre er det tilfældet i Matt Reeves mørke fremstilling af DC-helten i 'The Batman', der skildrer Flagermusens unge år som mere uprøvet detektiv og selvtægtshelt.
Det lange epos er fyldt med filmiske lækkerier, et uovertruffet karaktergalleri (fx en ukendelig Collin Farrell som The Penguin), en bombastisk lydside og en storslået fortælling om at være helt.
Pattinson gør det godt som den mere indelukkede Bruce Wayne, der endnu ikke blevet til den velkendte playboy-udgave. Mens han i Batman-dragten udstråler en voldsom og - for Batman - forfriskende brutalitet.
Vi glæder os til at se mere i dette mørke univers.
3. Hændelsen
Den franske 'Hændelsen' er en opsigtsvækkende og skræmmende film, der tager sit udgangspunkt i 1960’erne, hvor abort fortsat er forbudt og et tabu i Frankrig.
Så da vores hovedkarakter Anne bliver gravid, står hendes storslåede planer for fremtiden til at briste. Ingen kan eller vil hjælpe den stakkels unge kvinde, der ikke kan få lov til at bestemme over sin egen krop.
'Hændelsen' taler ind i en aktuel nutid, hvor kvinder over hele verden kæmper for deres egen selvstændighed, og den formår samtidig at skildre den enorme ensomhed, som Anne bliver fanget i.
Ikke mindst rent visuelt, hvor kameraet sjældent forlader Annes perspektiv, og dermed bliver hendes klaustrofobi og desperation forplantet til os som tilskuer.
Ydermere indeholder 'Hændelsen' nogle af årets mest gruopvækkende scener, der bl.a. involverer en strikkepind og et underliv.
2. Everything Everywhere All at Once
Som titlen 'Everything Everywhere All at Once' afslører, så den her vanvittige film her, der og alle vegne. Den springer i tid, rum og fra univers til univers. Og er uden tvivl årets mest unikke biografoplevelse.
Filmen følger Evelyn Wang. En asiatisk kvinde med mand og barn, der er kørt sur i hverdagen og deres vaskeriforretning. Men hun bliver pludselig draget ind i et eventyr uden lige, da andre versioner af hende fra andre universer har brug for hendes hjælp til at overkomme en dødsensfarlig trussel.
I en tid, hvor vi ser Marvel introducere multiuniverset, så kommer 'Everything Everywhere All at Once' ind fra højre og viser, hvordan det skal gøres. Den er eksperimenterende, vedkommende og dybt underholdende – alt sammen på et begrænset budget. Hvem glemmer nogensinde filmens pølsefingre-univers?
Udover at have masser af kampsport - som altid er godt - så viser filmen fremfor alt konsekvensen af vores konstante valg og leger med ideen om, hvad der ville være sket, hvis man var gået til venstre i stedet for højre. Det er en film, som både kan få dig til at grine, filosofere og græde.
Og så har den også årets store comeback med Ke Huy Quan, som mange vil kende som Short Round i ’Indiana Jones og templets forbandelse’. Men også hovedrollen Michelle Yeoh og birollen Jamie Lee Curtis samt instruktørparret kendt som The Daniels fortjener alt den hæder, de kan få – også gerne nogle Oscars!
Fra første scene, hvor sangen 'Danger Zone' pumper ud af højttalerne, og jetflyene letter fra hangarskibet, så ved du, at du er tilbage i sikre og vante rammer med 'Top Gun: Maverick'.
Hvem skulle have troet, at 80’er-klassikeren 'Top Gun' her 36 år senere faktisk kunne få en værdig opfølger? Som måske endda er bedre end originalen? Men er faktisk tilfælde med denne film, som beviser, at Tom Cruise stadig kan få folk i biografen.
'Top Gun: Maverick' er nemlig ikke kun årets bedste film ifølge os, men også årets bedst sælgende film i de danske biografer.
Filmen er fuldt bevist om, hvad den er, og den går til sagen helt uironisk og med masser af kærlighed til den første film. Men også med en vilje til at tage skridtet længere, ikke mindst i de vanvittige fly-scener, hvor Cruise og hans medspiller udsættes for virkelig G-påvirkning i cockpittet på jetflyene.
Det er blockbuster-underholdning til UG med store smil og masser af adrenalin i blodet - det er en ægte biograffilm!
Sådan gjorde vi: Alle i redaktionen indstillede hver sin personlige top 20, hvorefter hver film fik point fra 1-20.