Bille Augusts nye film taler til den unge generation: "Det handler om mobning"

Interview med den danske instruktør
Billede
(© Foto: Rolf Konow / Nordisk Film)

En af dansk films største instruktører gennem tiderne, Bille August, er aktuel i biografen med hans nye drama Kysset - og i den anledning har han lagt vejen forbi vores podcast, Den varme biografstol, til en snak om karrieren og sit nyeste værk.

Lyt til hele podcasten med Bille August her - eller på din foretrukne app:

"Jeg ville bare lave den!"

'Kysset' foregår i 1913 og følger den unge officer Anton Abildgaard, som inviteres til bal hos den lokale Baron Løvenskjold.

Det bliver en skæbnesvanger aften for den unge mand, der inviterer husets smukke datter Edith op til dans – uvidende om, at hun er lam efter en rideulykke.

Anton tynges af medlidenhed, og indleder et venskab med Edith, der forelsker sig i den unge officer. Han kan ikke være ærlig overfor hende, og langsomt synker han dybere og dybere ned i sine egne løgne og løfter.

'Kysset' er baseret på en bog af østerigske Stefan Zweigs fra 1939, og Bille August har selv beskrevet det som en besættelse for ham at få den omsat til film. Han forklarer i podcasten:

- Oprindeligt var det et tilbud jeg fik fra udlandet om at lave 'Kysset' som et engelsksproget projekt. Der opstod så en konflikt mellem producenten på filmen og produktionsselskabet, som skulle lave den. Nogle juridiske problemer, som gjorde, vi ikke kunne lave den på engelsk; der var ligesom en stopklods dér.

- Vi var i gang med at caste, og jeg var så optaget af den her historie, og jeg ville bare lave den! Så kontaktede jeg Nordisk Film og spurgte, om det var noget for dem, og de var straks med på idéen. Og da det ligesom blev klart, så skrev jeg historien som en dansk historie.

 

Det handler om mobning

Men hvad er det, som tiltaler den 74-årige instruktør så meget ved denne fortælling:

- Det er en usædvanlig kærlighedshistorie. En meget speciel og kompleks kærlighedshistorie.

- Hele temaet er, hvorvidt medlidenhed og medfølelse, som jo er en positiv kvalitet hos mennesker, kan lede til kærlighed, eller om fordomme mod en handicappet, et udstødt menneske kan forhindre én i at opleve kærlighed. Det er den moralske konflikt, som er drivkraften.

Men især ét andet aspekt af 'Kysset' tiltalte Bille August, som taler netop ind i nutiden og gør filmen, der udspiller sig i 1913, meget relvant for et moderne publikum:

- Forholdet mellem medlidenhed og kærlighed er universelt. Edith, den kvindelige hovedfigur, hun er handicappet og udstødt, og jeg tænker så meget på den unge generation i dag, hvor det at udstøde nogen, det at mobbe nogen, er så ubredt, især på grund af de sociale medier. Det er en frygtelig ting, at det kan være med til at ekskludere enkelte personer fra gruppen. Mobning er ikke godt.

- Derfor mener jeg også, at filmen har sin relevans på det område, og jeg håber virkelig, at unge mennesker går ind og ser den her film, fordi det handler om mobning.

Esben Smed og Clara Rosager ses i de to bærende hovedroller, mens bl.a. Lars Mikkelsen, Rosalinde Mynster og David Dencik også er at finde på rollelisten.

'Kysset' kan ses i biografen nu.