3 danske film du (måske) ikke vidste er blevet genindspillet i USA

I Hollywood elsker de danske film
Speak no Evil
(© UIP)

Den 12. september får Speak No Evil dansk premiere. Og hvis titlen lyder bekendt, så er det, fordi det er den. 'Speak No Evil' er nemlig et såkaldt remake af den danske film af samme navn fra 2022. 

Dengang blev filmen instrueret af Christian Tafdrup og skrevet i et samarbejde mellem ham og hans bror Mads Tafdrup. En duo der bl.a. vandt en Robert-pris for deres manuskript til filmen En frygtelig kvinde.

Amerikanerne viste sig at være særdeles glade for den danske film, og der gik ikke længe, før Blumhouse Productions opkøbte rettigherne. Nu, knap 2,5 år efter den danske film havde biografpremiere, er amerikanerne klar med deres udgave. 

Denne gang med X-Men stjernen James McAvoy i hovedrollen som den mystiske hollænder. 

’Speak No Evil’ markerer dog ikke første gang, at der kommer en amerikansk genindspilning af en populær dansk film. Blandt andet har superstjernen Jake Gyllenhaal spillet hovedrollen i sådanne film hele tre gange

Men, det er ikke kun Jake Gyllenhall og James McAvoy der tilsyneladende er vilde med danske film.

Nedenunder kan du se tre andre eksempler på danske film, der ligeledes har fået en genindspilning i Hollywood. 

Blackbird / Sandrew Metronome
(© Sandrew Metronome)

Blackbird (2019)

Med de Oscar-vindende skuespillerinder Susan Sarandon og Kate Winslet i hovedrollerne er 'Blackbird' et remake af Bille Augusts film Stille hjerte fra 2014.

Som det ofte er med remakes, er historien den samme, som vi kender den fra originalen.

Susan Sarandon spiller Ghita Nørbys rolle som den dødeligt syge Lily, der har besluttet sig for at modtage aktiv dødshjælp, inden hun bliver ædt op af sygdommen. Lily samler familien til en sidste komsammen, der byder på stor kærlighed, men også store konflikter.

Filmen behandler det kontroversielle emne aktiv dødshjælp, og skuespillerne leverer derfor intense præstationer. Noget de danske skuespillere især blev rost for.

I rollen som Lilys mand ses Sam Neill, en rolle der blev spillet af selveste Olsen Banden-stjernen Morten Grunwald i den danske film. En film der i øvrigt blev hans sidste optræden på det store lærred.

Da filmen havde sin premiere på Toronto Filmfestival i 2019, udtalte Sam Neill sig om at spille Grunwalds rolle, og at han faktisk ikke havde set originalen:

- Jeg besluttede mig for ikke at se den. Jeg kommer nok til at se den, men jeg er bare bange for, at ham, der spiller min rolle, er bedre end mig, som Neill fortalte kino.dk dengang.

Manuskriptforfatteren til 'Stille hjerte', Christian Torpe, skrev også manuskriptet til den amerikanske udgave, hvilket han dengang udtalte til Berlingske, var en stor ære.

- Det er fantastisk, at tre af mine yndlingsskuespillere nu får hovedrollerne i en film, som jeg har skrevet manuskript til. Det bliver ikke meget større end med de tre.

Billede
(© Sony Pictures)

After the Wedding (2019)

Den danske instruktør Sussane Bier har længe været et varmt navn, ikke bare i Hollywood, men i hele film-verdenen, og i 2010 vandt hendes film Hævnen den mest eftertragtede pris af alle, nemlig en Oscar. 

Men allerede før Oscar-sejren havde Bier succeser på cv'et, og en af hendes mest anmelderroste film Efter brylluppet blev genindspillet i 2019. Denne gang med titlen After the Wedding

Udover at Mads Mikkelsens karakter blev skiftet ud med en kvinde, nemlig Michelle Williams, og at København blev skiftet ud med New York, er historien nogenlunde ens.

Lederen af et børnehjem i Kolkata får et usædvaneligt tilbud og må nu rejse hjem for at møde en forretningsperson. Et møde der drastisk vender op og ned på vores hovedspersons liv. 

Det bekærelsesværdige ved netop dette remake var, at filmens rettigheder blev solgt til USA, før optagelserne på den danske film overhovedet var indeldt. Noget som den nu forhåndværende direktør for Zentropa, Peter Aalbæk Jensen, kommenterede på overfor Ritzau

- Det må være første gang, at en dansksproget film sælges til USA, før filmen er færdig.

IFC Entertainment, som var selskabet, der købte 'Efter bryluppet', havde allerede en fortid med Bier. Samme selskab købte og distribuerede nemlig Susanne Biers forrige film Brødre, som også blev genindspillet på amerikansk og blev til Brothers. Den film havde Tobey Maguire og Jake Gyllenhaal i hovedrollerne.

Billede

Catch That Kid (2004)

En 12-årig pige, der røver en bank med sine venner for at kunne betale sin fars livsnødvendige operation. Det var en pitch, som de i USA åbenbart var helt vilde med i midt 2000'erne.

Den amerikanske udgave af den danske børneklassiker Klatretøsen blev nemlig en stor succes i både USA og Canada. En succes, der sikrede de danske producenter hos Nimbus Film en stor bonus.

Noget, som produceren af den originale film, Lars Bredo Rahbek, udtalte til Ritzau:

- Hvis billetsalget i USA og Canada passerer et vist beløb, falder der yderligere penge af til os. Og det er lidt usædvanligt, for normalt hentes pengene udelukkende på salget af rettighederne.

I den amerikanske udgave var det ingen ringere end den dengang kun 14-årige Kristen Stewart, der fik sit store gennembrud som den unge klatretøs. Tilsvarende var det Julie Zangenberg, der fik sit gennembrud i den danske udgave.

Dermed var 'Klatretøsen' ikke kun et hit herhjemme, men også i udlandet. Historien om den ressourcestærke klatretøs blev samtidig startskuddet for både en amerikansk og en dansk stjerne.