50 ting du (måske) ikke vidste om Fifty Shades of Grey

Film Image
(© UIP)

Har du læst alle bøgerne og kan næsten ikke vente? Er du ubekendt med forlægget, men ser frem til biografoplevelsen? Eller er du en af dem, der bare elsker at hade 'Fifty Shades of Grey'?

Om du er det ene eller det andet, kan du her lære bog-nu-film-fænomenet, der er på alles læber og snart kommer til at dominere (hæhæ) biograferne, bedre at kende.

Fifty Shades of Grey får dansk premiere den 12. februar.

- E.L. James (Erika Leonard James) skrev først historien som fan-fiktion over Twilight og med Edward og Bella i hovedrollerne. Titlen var 'Master of the Universe', og hun brugte pseudonymet Snowqueen's Icedragon. Da James blev bedt om at fjerne det grafiske materiale, trak hun det tilbage og omskrev historien til trilogien om Christian Grey og Anastasia Steele.

Twilight

- Resultatet blev 'Fifty Shades of Grey' (2011), 'Fifty Shades Darker' og 'Fifty Shades Freed' (2012), der oprindelig blev udgivet som e-bøger af det australske forlag Writers' Coffee Shop. Bøgerne blev en viral succes via diverse blogs, og i 2012 købte Vintage Books rettighederne og udgav dem.

- Den første bog lå nr. et på New York Times’ bestseller-liste i 30 uger mellem marts og september 2012.

- 'Fifty Shades of Grey' var den første bog, der solgte over en mio. eksemplarer på Amazon Kindle.

- Salman Rushdie har om bøgerne udtalt: "Jeg har aldrig læst noget, der var så dårligt skrevet, og som er blevet udgivet. Det får 'Twilight' til at ligne 'Krig og fred'.”

- Forfatteren E. L James arbejdede førhen som producer på diverse tv-serier.

- E.L. James tjente mellem 2012 og 2013 95 mio. dollars.

- 10 filmselskaber bød ind på filmrettighederne.

- Bog-trilogien er solgt i over 100 mio. eksemplarer verden over og er oversat til 52 sprog.

[banner_here]- Fifty Shades of Grey-bøgerne har rekorden som de hurtigst sælgende paperbacks nogensinde i England.

- Time Magazine har udråbt E.L. James som en af verdens mest indflydelsesrige personer.

- Bogen er blevet anklaget for at dyrke vold mod kvinder under betegnelsen "intimate partner violence". 'Twilight' blev anklaget for lignende, da vampyr-bøgerne også handlende om en dominerende mand og en underdanig kvinde.

- I 2012 blev bøgerne forbudt i Floridas biblioteker pga. upassende indhold, for senere at vende tilbage pga. stor efterspørgsel. I Brasilien er det ulovligt for forhandlerne at have bøgerne stående i børnehøjde.

- Dakota Johnson, der spiller Anastasia Steele, er datter af Hollywood-stjernerne Don Johnson og Melanie Griffith.

Don Johnson og Melanie Griffith i 'Paradise'

- Dakota Johnson skulle til sin audition læse en monolog fra Ingmar Bergmans Persona (1966) for at se, om hun var moden nok til indholdet.

- Charlie Hunnam (Pacific Rim) fik oprindeligt rollen som Christian Grey, men sprang fra i oktober 2013. Jamie Dornan overtog rollen kun uger derefter, og produktionen blev udsat et halvt år.

Charlie Hunnam i Pacific Rim

- Jamie Dornan, der spiller Christian Grey, var en meget succesfuld undertøjsmodel for mærker som Calvin Klein, Armani og Dior, før han sprang ud som skuespiller.

- Dengang irske Jamie Dornan ankom til Hollywood, boede han sammen med skuespillervennerne Andrew Garfield og Eddie Redmayne.

- Beyoncé indspillede en ny version af hendes hit 'Crazy in Love' til filmens trailer og soundtrack.

- Jamie Dornan er ekskæreste med Keira Knightley og var engang forsanger i bandet Sons of Jim.

Jamie Dornan

- Jamie Dornan har også hovedrollen i BBC’s mørke krimiserie 'The Fall', hvor han spiller seriemorder. Rollen blev kendt som "The sexy serial killer".

- Historien om Anastasia Steele og Christian Grey refererer bl.a. til Thomas Hardys roman 'Tess of the d'Urbervilles', hvilket fik bogsalget af klassikeren til at eksploderer i USA.

- Man kan i spillet 'Fifty Shades of Grey Party Game' selv udforske ens indre gudinde i selskab med veninderne.

- E.L. James gik selv ind i kampen for at gøre filmen mere vovet. Hun fik eftersigende lov til at bestemme, hvordan filmen slutter. Det var dog ikke den slutning filmens instruktør havde i tankerne. 

- E.L. James var verdens bedst sælgende forfatter i 2012.

- Instruktøren Sam Taylor-Johnson ansøgte om opgaven, ved at klippe scener fra The Thomas Crown Affair og Sidste tango Paris sammen med materiale med Christian Bale som Bruce Wayne. Dette skulle ramme den rette kombination af magt, succes, skrøbelighed og sex.

Bale

- Steven Soderbergh (Magic Mike) og Joe Wright (Atonement) blev betragtet som mulige instruktører.

- Angelina Jolie fik endda tilbudt at instruere filmen, men takkede nej.

- E.L. James har indrømmet, at hun skrev bøgerne under en midtvejskrise.

- American Psycho-forfatteren Bret Easton Ellis viste interesse i at skrive manuskriptet.

- James var med til at godkende instruktør, manusforfatter og producer. Producenterne Michael De Luca og Dana Brunetti har tidligere stået bag The Social Network og Captain Phillips.

- Skuespillerne havde kun fem dage til at lære alle replikkerne udenad.

- Det første manuskript, skrevet af Kelly Marcel (Saving Mr. Banks), var langt mere grafisk end det endelige manus..

- Traileren til 'Fifty Shades of Grey' blev den mest sete i 2014 med over 100 mio. visninger i den første uge. Den slog dermed både Star Wars: The Force Awakens og Avengers: Age of Ultron.

- Den amerikanske censur landede på en R-rating (kan ses af unge under 17 år i selskab med en voksen), men fik i England en strengere censur. Her skal man være over 18 år for at se filmen.

- Christian Cooke, Dominic Cooper, Stephen Amell, Alexander Skarsgård, François Arnaud, Billy Magnussen, Patrick J. Adams og Luke Bracey gik til audition på rollen som Christan Grey.

- Shailene WoodleyElizabeth Olsen, Imogen Poots, Danielle Panabaker, Lucy Hale og Felicity Jones forsøgte at få rollen som Anastasia Steele.

- Gus Van Sant (My Own Private IdahoGood Will Hunting) indspillede en hed video med Alex Pettyfer (Magic Mike) for at komme i betragtning til opgaven som instruktør.

- Filmen kommer ikke til at vise Jamie Dornans kønsdele, da dette står i hans kontrakt.

- Filmatiseringen er den første spillefilm lavet over fan fiction.

- En meget famøs scene, hvor Grey fjerner en tampon fra Anastasia, kom ikke med i filmen.

Fifty Shades of Grey

- Instruktøren Sam Taylor Wood er en anerkendt video- og fotokunstner af samme kuld som Steve McQueen (12 Years a Slave). Hun har tidligere instrueret Nowhere Boy, hvor hun mødte sin nuværende mand - den 23 år yngre Aaron Taylor-Johnson.

- Universal Pictures købte filmrettighederne for fem mio. dollars. Filmen har kostet i omegnen af 40 mio. dollars at producere.

- Salget af sexlegetøj I USA steg med 400 %, efter bøgerne udkom.

- Ifølge en undersøgelse fra 2014 foretrækker 44 % af alle kvinder at læse 'Fifty Shades of Grey' fremfor at dyrke sex.

- Bøgerne er blevet kaldt "mommy porn" og "Twilight for voksne".

- Sexscenerne i filmen kommer til at vare over 20 minutter ud af en spilletid på 124 minutter.

- Instruktøren behandlede alle sex-scener som action-scener, og har udtalt, at hver scene vil få sit helt eget udtryk.

- Som reseach besøgte Jamie Dornan forskellige sex-klubber med speciale i SM.

- Producer Michael De Luca har bekræftet, at alle skuespillerne har skrevet kontrakt på tre film.