Barneskuespiller, Spider-Mans kæreste og von Trier-stjerne: Nu er hun midt i en borgerkrig

Vi har set nærmere på Kirsten Dunsts flotte karriere
Civil War
(© Scanbox Entertainment)

De fleste kender nok Kirsten Dunst fra hendes rolle som journalisten Mary Jane Watson i Sam Raimis Spider-Man-film fra start 00’erne.

Nu er hun så, 20 år senere, endnu engang at finde i journalistrollen, denne gang som krigsfotograf i Alex Garlands (Annihilation) nyeste film Civil War

Faktisk har hun et ganske imponerende CV, som foruden superheltefilm også dækker over børneskuespil, vampyrer, komedier, Lars von Trier, historiske dramaer og meget mere.

Vi har foretaget en række nedslag i en lang karriere, der synes kun at blive mere og mere interessant, som årene går.

Du kan se traileren til 'Civil War' nederst i artiklen.

Interview with the Vampire
(© AMC Studios)

Barnestjerne

Første gang vi for alvor stifter bekendtskab med Kirsten Dunst, er i hendes rolle som Claudia i filmen Interview with the Vampire fra 1994.

Her spillede hun, i en alder af blot 12 år, overfor både Brad Pitt og Tom Cruise, som hun senere i et interview med Vanity Fair har fortalt behandlede hende som en prinsesse på settet.

Det er dog ikke sidste gang, at hun i en ung alder står overfor store skuespillere, for i 1995 spillede hun overfor selveste Robin Williams i den elskede familiefilm Jumanji.

Der er med andre ord tale om det, som man kan kalde for en solid start på karrieren for den kvindelige skuespiller.

The Virgin Suicides
(© Paramount Classics)

Et godt venskab

I slut 90'erne får hun så rollen som Lux Lisbon i The Virgin Suicides. En rolle der skal vise sig at få stor indflydelse på hendes fremtidige karriere. 

Filmen er nemlig instrueret af Sofia Coppola, der efterfølgende er blevet en god ven af Kirsten Dunst, og det er da heller ikke sidste gang, de samarbejder.

Både i 2006 og 2011 medvirker hun i film af instruktøren, først Marie Antoinette og efterfølgende The Beguiled, der begge er historiske dramaer.

Faktisk optræder hun også i en tredje film af Coppola, nemlig The Bling Ring fra 2013. Det er dog kun i en meget kort cameo, der kan tænkes at være opstået pga. deres førnævnte venskab.

Bring It On / Universal Pictures
Bring it On (© Universal Pictures)

Fra cheerleader til stjerneskud

I år 2000 får hun så sin første hovedrolle i det, som vi nok vil kalde en klassisk amerikansk ungdomsfilm, Bring It On.

Filmen omhandler kort sagt et hold af cheerleaders, der ikke blot kæmper for at genvinde den kommende cheerleader-konkurrence, men også deres gode rygte.

Efter dens premiere viste den sig at blive et kæmpe hit, der har resulteret i yderligere seks film, dog uden Dunst på rollelisten.

Succesen kom som en stor overraskelse for Kirsten Dunst, der efterfølgende selv har udtalt:

- Ingen af os vidste, at den ville blive et kæmpe hit. Vi havde bare en god sommer i San Diego.

Hun har da også selv påpeget sin glæde ved rollen, da det gav hende mulighed for at vende tilbage til cheerleading - noget hun selv har dyrket, da hun var yngre.

Spider-Man 1
(© Columbia Pictures)

Ikonisk superhelte-trilogi

Imellem årene 2002 og 2007 kom Sam Raimis Spider-Man trilogi. Tre film der kan prale af for alvor at have sparket gang i superheltegenren.

Foruden at være blandt verdens dyreste film dengang, var de også blandt nogen af de bedst indtjenende nogensinde for deres tid. 

På rollelisten til filmene kunne man da også finde navne som Tobey Maguire, Willem Dafoe, James Franco, J.K. Simmons, Alfred Molina og selvfølgelig Kirsten Dunst i rollen som Mary Jane Watson.

Selv har Dunst fortalt om filmene at: "jeg følte, at det var noget specielt", hvilket set i bakspejlet man kun kan give skuespilleren ret i.

melancholia high res
(© Zentropa Entertainments)

Samarbejde med Lars von Trier

Et par år efter Spider-Man-succesen bliver hun tilbudt hovedrollen i filmen 'Melancholia', som er skabt af en af Danmarks vigtigste og mest kontroversielle instruktører, Lars von Trier.

Faktisk var det selveste Paul Thomas Anderson (There Will Be Blood), der havde gjort den danske instruktør opmærksom på hende, og ifølge Dunst havde hun ikke fået rollen uden Andersons anbefaling.

Rollen viste sig at blive et højdepunkt i Kirsten Dunsts karriere, der sikrede hende prisen for Bedste kvindelige skuespiller ved den prestigefyldte filmfestival i Cannes.

Efter skuespillerens prisgivende samarbejde med von Trier har skuespilleren dog ikke gjort det store væsen af sig i de danske biografer - før i år med 'Civil War'.

The Power of the Dog
(© Netflix)

Den første Oscar-nominering

Det ændrer sig dog en smule i 2021, hvor hun medvirker i Netflix-filmen The Power of the Dog, som for en kort stund optræder i de danske biografer.

Trods den korte optræden blev filmen en stor succes, hvilket resulterede i hele 12 (!) Oscar-nomineringer, hvor bl.a. Kirsten Dunst blev nomineret til hendes første, for Bedste kvindelige birolle.

Ikke nok med det, så blev hendes mand Jesse Plemons også nomineret det år, endda for samme film - noget der kun er sket tre gange før i historien, hvor sidste gang var i 1966.

Dunst har også udtalt, at instruktøren betyder mere end rollen, og blandt dem hun altid vil sige ja til, er instruktøren på 'The Power of the Dog', Jane Campion.

Hun slutter interviewet af med at fortælle, at hun føler sig heldig, fordi hun er nået til et punkt i sin karriere, hvor hun kan vælge de projekter, som betyder noget for hende.

Civil War
(© Scanbox Entertainment)

Tilbage på det store lærred

Som sagt vender Kirsten Dunst endelig for alvor tilbage til det store lærred, denne gang som én af hovedrollerne i krigsfilmen Civil War.

Filmen omhandler et moderne USA i borgerkrig, hvor man følger en gruppe journalister og fotografer, der forsøger at nå frem til frontlinjen i Washington D.C. for at dække krigens udvikling.

Mere specifikt består gruppen af Lee, Joel, Jessie og Sammy, der er spillet af henholdsvis Dunst, Wagner Moura (Narcos), Caille Spaeny (Priscilla) og Stephen Mckinley Henderson (Dune).

'Civil War' er både skrevet og instrueret af Alex Garland og er hans blot fjerde film som instruktør siden hans debut i 2014 med den anmelderroste Ex Machina. Filmen har haft sin premiere i USA, hvor den står for både instruktøren og filmselskabet A24's bedste åbningsweekend nogensinde.

'Civil War' har biografpremiere den 18. april og du kan købe dine billetter herunder: