Dansk-amerikansk skandalesag filmatiseres

Flystyrt, statsaftaler og en forsvundet brintbombe
wm7.jpg
(© Christian Geisnæs)

'Idealisten' er titlen på en ny dansk thriller, som er i gang med at blive optaget i Danmark, Sverige og USA.

Filmen instrueres af Christina Rosendahl (Supervoksen), og i rollerne ses bl.a. Peter Plaugborg (Submarino), Søren Malling (Kapringen), Thomas Bo Larsen (Jagten) og Jens Albinus (Alting bliver godt igen).

Spændingsfilmen tager udgangspunkt i en ulykke, hvor et amerikansk bombefly i 1968 styrter ned nær ved Thule Air Base på Grønland. Det udløser en diplomatisk krise mellem Danmark og USA, men trådene redes hurtigt ud, og begge lande fastslår, at der trods flyets last - en række brintbomber - ikke er risiko for radioaktiv stråling.

Arbejderne sendes tilbage på basen, men 18 år efter kommer radiojournalisten Poul Brink på sagen. Han bliver opsøgt af en tidligere Thule-arbejder, der hævder, at en kollegas hudlidelser skyldes radioaktiv stråling.

Da Poul forsøger at gå til myndighederne, er der ingen hjælp at hente, så han forsøger selv at grave beviser frem for, hvad der er sket. Og det viser sig snart, at han sidder med en sag, der trækker tråde til landets mest magtfulde mænd og helt op til toppen af den amerikanske regering.

Idealisten får premiere den 28. august 2014.