Dansk film 2020 vil hylde alkoholen, venskabet, genrefilmen og det grimme
Det Danske Filminstitut afholdt forleden deres halvårlige event FILM PÅ VEJ, hvor de præsenterer pressen for de næste seks måneders dansk-producerede indhold.
Vi så her eksklusive klip og fik præsenteret filmene fra såvel instruktører som manuskriptforfattere og skuespillere.
Druk - premiere den 24. september
Thomas Vinterberg gik på scenen og fortalte om sit kommende drama, der følger Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang og Lars Ranthe på en vanvittig rejse ud i alkoholens revitaliserende muligheder.
"Det er en lang fælles midtlivskrise," fortalte Vinterberg, der også understregede, at filmen ikke er en løftet pegefinger, men snarere en hyldest til alkoholen. Dog under ansvar - for som instruktørens også pointerede, så "kan alkoholen skabe liv mellem mennesker, men også slå ihjel".
Køb dine billetter til 'Druk' her:
Far til fire og vikingerne - premiere den 1. oktober
Den 20. film om Lille Per & co. blev præsenteret af selveste Far, Martin Brygmann, og manuskriptforfatter Gitte Løkkegaard. De fortalte om arbejdet med at gøre den traditionsbundne filmfamilie opdateret og mere moderne - bl.a. ved at vise intern splid, som de fleste familier jo oplever i ny og næ. Lille Per og hans familie skal denne gang derfor i familieterapi... i en vikingelejr.
Shorta - premiere den 8. oktober
Alt for sjældent ser man genrefilm i dansk regi - og især actionfilm er en mangelvare. Det var derfor skønt at høre de to debuterende instruktører Anders Ølholm og Frederik Louis Hviid fortælle om ambitionerne for 'Shorta'.
"'Shorta' er en politifilm, og vi tager genren alvorligt," lød det fra Ølholm og Hviid, der tilfældigvis har ramt et et højtaktuelt emne med en film om politivold. "Vi startede på projektet længe før George Floyd," udtalte instruktørerne, der samtidig lagde vægt på, at deres film først og fremmest handler om "empati og nuancer".
Madklubben - premiere den 22. oktober
Hovedrolleindehaver Kirsten Olesen og instruktør Barbara Topsøe-Rothenborg præsenterede deres feel good-film om tre veninder, som i deres livs efterår rejser til Italien for at fjerne fokus fra den enes pludselige skilsmisse.
Kirsten Lehfeldt og Stina Ekblad spiller Olesens loyale veninder, og i den tråd brugte den erfarne skuespillerinde sin scenetid på at hylde venskabet.
Breeder - premiere den 31. oktober
Instruktør Jens Dahl og manuskriptforfatter Sissel Dalsgaard Thomsen står bag dagens anden genrefilm, nemlig gyseren 'Breeder', der tager udgangspunkt i biohacking-eksperimenter og stiller spørgsmålet: "Hvis de rige kan leve endnu længere, hvad sker der så med de unge... er der plads til dem?" Således lød det fra Dahl, der kaldte sin film for en "god gammeldags hyldest af det grusomme, grimme, perverse og eventyrlige."
Manusforfatter Dalsgaard var enig: "Det handler om at turde kigge på det grimme og anerkende, at det eksisterer," fortalte hun.
Julemandens datter 2: Kong Vinters krystal - premiere den 12. november
Opfølgeren til Julemandens datter handler stadig om Lucia, der nu er i julemandslære. Men filmen har dog ændret tone lidt - der er nemlig større fokus på eventyret denne gang.
Instruktør Christian Dyekjær afslørede, at fortsættelsen nærmest kun foregår i det eventyrlige rige, hvor Lucia må kæmpe for at redde sin ven Oscar fra uretfærdige tyveri-anklager. Ella Testa Kusk ses atter i hovedrollen, og hun mente også filmen handlede om "at lytte mere til hinanden".
Malous Jul - premiere den 19. november
Udgangspunktet for årets anden danske julefilm er mere dystert... men stadig familievenligt.
Instruktør Claus Bjerre fortalte, at 'Malous jul' var inspireret af de gamle fortællinger om den nordiske nisse. Disse var nemlig mere dystre, mere vrede og ja sågar mere voldelige.
Filmen går dog ikke så langt, men tager istedet fat i en antipati imod julen, som får den unge utilpassede Malou til at indgå i en pagt med en aggressiv nisse. Lars Ranthe spiller sidstnævnte, mens Karla My Nordquist indtager titelrollen.
Lille Sommerfugl - premiere den 3. december
Søren Kragh-Jacobsen har efter 40 år med egne erfaringer besluttet sig for at hylde forsamlingshusene, som ifølge instruktøren selv er "den mest eksotiske side af Danmark". Derfor har han skabt en film om en stor fest i et snævert univers - et guldbryllup, der går helt galt.
Jesper Christensen og Karen-Lise Mynster spiller ægteparret, hvis skeletter vælter ud af skabet.
Retfærdighedens ryttere - premiere den 17. december
Året afsluttes med manér, når en af dansk films mest elskede stemmer, Anders Thomas Jensen, vender tilbage.
Manden bag Blinkende lygter, De grønne slagtere og Adams æbler har samlet Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas, Lars Brygmann og Nicolas Bro i en ensemble-film om "tilfældigheder".
Anders Thomas Jensen fortalte, at han aldrig har moret sig så meget med at lave en film, men at det var smertefuldt, hvor mange sjove replikker, han måtte skære fra i redigeringen. 'Retfærdighedens ryttere' er nemlig ifølge filmskaberen selv: "100 % den mest alvorlige film, jeg har lavet." Det er dog stadig en komedie og en actionfilm - lige så vel som et drama.