De 2 største film fra 2023 er begge instrueret af kvinder

Komedie-dronninger i biografen
Barbie - behind the scenes
(© Warner Bros. Discovery Danmark)

Juli har været en fantastisk måned for biograferne i Danmark. Det dårlige vejr og stærke filmprogram har gjort, at det er den største af sin slags i hele 10 år med 1,25 mio. billetter solgt. Det skriver bl.a. Dansk Reklame Film.

Det skyldes ikke mindst de to storfilm, Oppenheimer og Barbie, der fik premiere for to uger siden, og stadig sælger billetter i hobetal.

Således er 'Barbie' nu oppe på 305.327 biografbilletter, hvilket gør filmen til den næststørste herhjemme med premiere i 2023 efter den danske komedie Meter i sekundet, som solgte 350.487 billetter.

Dermed er de to største film i de danske biografer med premiere i år instrueret af kvinder, nemlig Greta Gerwig, som med 'Barbie' også har haft den bedste amerikanske åbningsweekend for en kvindelig instruktør nogensinde. Filmen har Margot Robbie i hovedrollen som den ”oprindelige” Barbie, der pludselig må forlade Barbieland for at undersøge de mystiske ting, der sker med hende.

Og så danske Hella Joof, som igen beviser, at hun med humor og nærværende historier formår at tiltrække et stort publikum. 'Meter i sekundet' er filmatiseringen af Stine Pilgaards bestseller, der handler om de små og store kulturforskelle, der findes i det ellers lille Danmark. Sofie Torp spiller hovedrollen.

Kvindelige instruktører har dermed sat sig tungt på toppen af årets bedst sælgende film, så alle, der måtte have opfattelsen af, at filmskabere af hunkøn ikke kan lave kommercielle blockbustere, kan godt pakke den fejlopfattelse væk. Tilmed to komedier med kvindelige skuespillere i front.

Avatar: The Way of Water af James Cameron er stadig den film, som har solgt flest billetter i år med 399.007, men den film havde premiere i december sidste år.

'Barbie' kan ses i biografen nu.

Top 10 film i DK med premiere i 2023

Anbefalet til dig