Den brutale Pusher-trilogi får nyt liv: Sådan har du ikke set filmene før

'Pusher' kommer på det store lærred og hele trilogien i hjemmebiografen
Billede
(© Balboa Entertainment)

Den pulserende Pusher fra 1996 står som en af 90'ernes mest signifikante værker i dansk film.

Filmen varslede bl.a. en ny tid med både sin upolerede fortælleform, sine unge skuespillere, der senere skulle blive stjerner, og for manden bag kameraet, instruktør Nicolas Winding Refn.

Den danske filmskabers sitrende debutfilm og de to brutale efterfølgere kan snart opleves i 4K-remasterede versioner i hjemmebiografen, mens den første 'Pusher' genopsættes i udvalgte biografer i midten af november.

Pusher-trilogien får nemlig en særudgivelse med 4K-remasterede versioner i et eksklusivt og limiteret Blu-ray-bokssæt, der udgives den 28. november.

Den første 'Pusher' solgte på den anden side af 180.000 biografbilletter her i landet. Det var med andre ord en vild debut for den dengang blot 24-årige Nicolas Winding Refn. 

De tre Pusher-film har tilsammen solgt små 400.000 biografbilletter herhjemme.

'Pusher' fra 1996 blev det store gennembrud for hovedrollerne Kim Bodnia og den spillefilmsdebuterende Mads Mikkelsens samt også for Zlatko Burić.

Billed- og lydsiden har måske nok fået en overhaling, men trilogien er stadig en rå mavepuster af de helt store.

Billede
© Nordisk Film / Pusher

Det lyder bl.a. i pressemeddelelsen:

- Udover, at den eksklusive boks indeholder alle tre Pusher-film i 4K-versioner, kan man også glæde sig til at få dokumentaren 'Gambler' (2006) med i købet. 'Gambler' følger instruktør Nicolas Winding Refn i sin kamp for at tilbagebetale en gæld på 5,5 million kroner ovenpå sin film 'Fear X' (2003), som floppede i biograferne.

Blu-ray-boksen byder også på helt nyindspillede kommentarspor til trilogien med Nicolas Winding Refn, Mads Mikkelsen, Zlatko Burić, Mads Brügger og Mikael Bertelsen.

Kaster man sig over den fysiske Blu-ray-boks, får man også en 80 sider lang booklet, der er skrevet af Mads Brügger og bl.a. også byder på aldrig før set billedmateriale fra Nicolas Winding Refns private arkiver.

Det stopper ikke der. Blu-ray-bokssætte indeholder nemlig også nyrestaurerede udgaver af tre ungdomsfilm af instruktøren Poul Nyrup.

De tre film udgør ligeledes en trilogi, der består af filmene 'Mellem venner' (1963), 'Villa Vennely' (1964) og 'Stenbroens helte' (1965).

Trilogien skildrer livet på samfundets skyggeside og deler således et vist slægtskab med netop Pusher-filmene i beskrivelsen af marginaliserede skæbner.

Billede
(© Nordisk Film)

Nicolas Winding Refn opdagede de tre film i perioden, hvor han producerede sin film Bleeder. Instruktøren fortæller: 

- At opdage en tidligere kopi af mig selv i dansk film var en slags arkæologisk åbenbaring. 

Den danske filmskaber har bl.a. også instrueret film som Drive, Bronson, Only God Forgives, Valhalla Rising og The Neon Demon.

Senest har den i dag 54-årige instruktør i 2022 været aktuel med sin serie og meditative voldsepos 'Copenhagen Cowboy'.

Pusher-bokssættet med ovenstående 7 film udgives den 28. november, mens den første 'Pusher' kan ses i udvalgte biografer fra midten af november.