Efter hårde Corona-år spås biograferne lys fremtid

Analyse fra PwC ser vækst i horisonten
Marc Fanelli-Isla
(© Marc Fanelli-Isla)

Da Corona-pandemien ramte i 2020, blev samfundet lukket ned over det meste af verdenen. Blandt de hårdest ramte var kulturbranchen med museer, koncertsteder og biografer i front.  

Det har tæret hårdt på økonomien hos filmmediets samlingssteder, og selvom der har været enkelte store biografsucceser siden (navnlig Top Gun: Maverick, Avatar: The Way of Water og Barbie/Oppenheimer), har markedet samlet set aldrig genvundet den fulde styrke fra før Corona-krisen. 

Men en ny analyse fra konsulenthuset PwC forudser en flot vækst hos biograferne de kommende år, faktisk højere end den, som streamingbranchen vil opleve. 

Således vil biograferne have en årlig vækst på 7,9 %, mens streamingudbyderne vil opleve en samlet vækst på 2,9 % årligt frem til 2027. 

- Danskerne går mere i biografen nu, end de har gjort de seneste tre år, men hvis vi kigger på det samlede antal solgte billetter, er biograferne stadig ikke på niveau med årene før COVID 19-krisen. På trods af færre solgte billetter står den samlede omsætning i biografbranchen i 2023 til at overgå alle tidligere år, siger Leif Ulbæk Jensen, partner i PwC og ekspert i medie- og underholdningsindustrien i en pressemeddelelse.  

- Biografernes vækst er præget af øgede reklameindtægter, men langt størstedelen af indtægterne kommer fra salg af billetter og fra danskernes forbrug i biograferne. Derudover henter biograferne også en del af omsætningen fra højere billetpriser, som er steget med 33 % fra 2019 til 2023. 

At billetpriserne stiger, har selvfølgelig til dels med inflation at gøre, mens flere biografer også har fået installeret topmoderne udstyr og især stolene har fået en kæmpe overhaling mange steder med recliner-sæder og renoverede foyerer.  

PWC analyse European Audio Visual Observatory, PwC, Omdia
(© PwC / European Audio Visual Observatory, PwC, Omdia)

Kigger vi på en ny analyse fra Applaus, så forventer flest adspurgte, at biograferne er det kulturtilbud, de vil benytte de næste måneder. 53 % af respondenterne forventer at gå i biografen, mens den næsthøjeste på listen, museumsbesøg, ligger på 31 %. Altså ser efteråret godt ud for biograferne i Danmark. 

Læs hele analysen her.

Til gengæld er der enkelte sorte skyer i horisonten, og den igangværende strejke i Hollywood blandt skuespillere og manuskriptforfattere er stadig uløst. Konsekvensen har allerede været, at flere film er udskudt til næste år, mest prominent Dune: Del 2, men også flere film fra Sony Pictures er flyttet. 

Den næste konsekvens er så, at de film, som er ved at blive indspillet, er sat på pause, ligesom nye optagelser heller ikke kan komme i gang. Kun de mindre selskabers projekter, de såkaldte independent-film, kan fortsætte ufortrødent. Hvis ikke konflikten mellem de store filmstudier og skuespillerne/manuskriptforfatterne snart løses, vil der komme til at mangle film til både biografer og streaming i en rum tid. 

Hvorvidt den vinkel spiller ind i PwC’s analyse, er ikke til at sige, men det er noget, som branchen holder meget øje med. 

Lige nu kan vi dog se frem til en række spændende film i efteråret, som bl.a. inkluderer disse herunder. Du kan også se hele listen over Aktuelle og Kommende film. 

Film på vej

Anbefalet til dig