Fra rå psykopat til romantisk hippie: Viggo Mortensens 10 bedste filmroller

Har vi misset nogen?
A Walk on the Moon
(© Miramax / A Walk on the Moon)

Viggo Mortensen debuterede som instruktør med filmen Falling i 2020, som han ligeledes skrev og spillede med i.

Nu er stjernen igen at finde både som manuskriptforfatter, instruktør og skuespiller i biografen. Denne gang med westerndramaet Til verdens ende

Han får bl.a. selskab på rollelisten af Vicky Krieps, som man vil kende fra film som den romantiske Den skjulte tråd og periodedramaet Corsage

'Til verdens ende' byder på Viggo Mortensen i rollen som en dansk immigrant i 1860'ernes USA. Her forsøger han at skabe sig et liv i ro og fred med den egenrådige Vivienne. Freden varer dog ikke ved...

I anledning af 'Til verdens ende' hylder vi Viggo Mortensen og hans 10 bedste filmroller gennem tiden. Fortæl os endelig, hvis du mener, at vi mangler en titel eller to.

Se traileren til 'Til Verdens Ende' nederst i artiklen.

The Indian Runner / Columbia Pictures
(© Columbia Pictures)

Frank Roberts i 'The Indian Runner' (1991)

Spillefilmsgennembruddet som karakterskuespiller skete i Sean Penns instruktørdebut, der handler om to brødre, som ikke kan enes om, hvorvidt tilværelsen er smuk og værd at leve eller grim og umulig at komme igennem.

Viggo Mortsensen spiller med en sjælden nerve den utæmmelige og rodløse bror Frank Roberts.

Carlito's Way / Universal Pictures
(© Universal Pictures)

Lalin i Carlito's Way (1993)

"Look at me, man! I got fucking diapers!" 

I rollen som en desperat rullestolsbunden eks-wiseguy giver Viggo Mortensen troværdigt modspil til branchens tungeste i Brian De Palmas mesterlige gangsterfilm, der også har navne som Al Pacino og Sean Penn på rollelisten.

G.I. Jane / Buena Vista Pictures
(© Buena Vista Pictures)

Master Chief John James Urgayle i G. I. Jane (1997)

En af Viggo Mortensens tidlige mainstream-successer kom i 1997 med 'G.I. Jane', der er instrueret af legenden Ridley Scott.

Her spiller han den benhårde Master Chief John James Urgayle, der giver Demi Moores soldat kamp til stregen. Viggo Mortensen er fuldstændig nådesløs i rollen som den psykopatiske Navy SEAL, som ikke vil acceptere kvinder i sin enhed.

A Walk in the Moon / Miramax
(© Miramax)

Walker Jerome i A Walk on the Moon (1999)

Der er faktisk ikke så mange romantiske roller på skuespillerens CV - og dog. Hans portræt af Aragorn er jo til at smelte over. Men det er rollen som Walker Jerome i 'A Walk on the Moon' også. 

Viggo Mortensen spiller her hippien, der giver en husmor sit livs mest romantiske oplevelse  - og en tur til Woodstock Festival - på en varm sommerdag i 1969. Kemien mellem Mortensen og Diane Lane er ikke til at tage fejl af.

Lord of the Rings / New Line Cinema
(© New Line Cinema)

Aragorn i Ringenes Herre-trilogien (2001-2003)

Aragorn er nok den mest ikoniske rolle, som Viggo Mortensen har haft - og det i en af de mest ikoniske filmtrilogier nogensinde!

Mortensen var stadig relativt ukendt, da han valgte at tage rollen som den stoiske Aragorn, den retmæssige arving til Gondors trone.

I den sidste film Kongen vender tilbage leverer Mortensen en tale, der kan måle sig med Braveheart, når det kommer til episke filmmonologer. Ganske enkelt storslået.

A History of Violence / New Line Cinema
(© New Line Cinema)

Tom Stall i A History of Violence (2005)

Viggo Mortensen har vist, at han komfortabelt kan snige sig ind i et væld af dramatiske roller. Bl.a. fra kernesund familiefar til småpsykotisk actionstjerne.

I det første samarbejde med den canadiske mesterinstruktør David Croneberg spiller han faktisk begge dele - og begge dele lige overbevsende. 

Rollen som Tom Stall er nemlig en helt almindelig mand, der forsøger at lægge sin fortid som hardcore gangster bag sig. Det viser sig ikke at være helt nemt.

Eastern Promises / BBC Film
(© BBC Film)

Nikolai i Eastern Promises (2007)

Viggo Mortensen taler i alt syv sprog, så det er ikke overraskende, at han nemt finder sig til rette med en russisk accent.

I den benhårde 'Eastern Promises' spiller han således Nikolai, en håndlanger og chauffør for den russiske mafia, der bl.a. parterer lig for at skjule deres identitet.

Filmen følger Nikolai, som forsøger at navigere i den kriminelle russiske underverden i en rolle, der desuden gav Viggo Mortensen sin første Oscar-nominering.

The Road / Dimension Films
(© Dimension Films)

Man i The Road (2009)

I den barske filmatisering af Cormac McCarthys roman 'The Road' spiller Viggo Mortensen en far, der må føre sin søn gennem et postapokalyptisk landskab for at nå havet. Der lurer dog farer overalt, så de må kæmpe deres bedste for at overleve.

Som forberedelse til rollen og for at give karakteren et udmagret udseende, sultede Viggo Mortensen sig selv i perioder omkring optagelserne. Resultatet er gribende.

Captain Fantastic / Electric City Entertainment
(© Electric City Entertainment)

Ben i Captain Fantastic (2016)

Dramaet var med til at give Viggo Mortensen sin anden og velfortjente Oscar-nominering.

I filmen spiller dansk-amerikaneren faderen Ben, der må gøre op med sin utraditionelle opvækst af sine børn, da deres mor dør.

Viggo Mortensen leverer rollen perfekt som den stålsatte, ukonventionelle familiefar, der forsøger at give sine børn et anderledes syn på livet. 

Billede
(© Green Book (Nordisk Film))

Tony Lip i Green Book (2018)

Småkvabset, altædende, storbandende og fordomsfuld. Ja, kort sagt en Italian wiseguy med et stort varmt hjerte. 

Sådan kan man beskrive Viggo Mortensens Oscar-nominerede rolle i den Oscar-vindende feel good-film 'Green Book'.

'Til verdens ende' har biograpremiere den 13. juni. Find dine billetter til filmen herunder:

Køb billetter