Game of Thrones-stjerne i filmatisering af verdensberømt bestseller

Se traileren til premiereaktuel action-thriller
Operation Napoleon
(© Another World Entertainment)

Islandske Arnaldur Indriðasons bestsellerroman Operation Napoleon, oprindeligt udgivet i 1999, har fået en nervepirrende filmatisering med den prisbelønnede skotske skuespiller Iain Glen i en af hovedrollerne. Filmen får premiere i biograferne i denne uge, og du kan se traileren nederst i artiklen.

Indriðason er en succesfuld krimiforfatter, der kan beskrives som den islandske Jussi Adler-Olsen. Han debuterede i 1997 med kriminalromanen ’Synir duftsins’, der ikke har en dansk oversættelse.

Indriðason har opnået enorm succes både i sit hjemland og på den internationale scene med bøger udgivet i flere millioner eksemplarer. Som den første nogensinde modtog han Glasnøglen - prisen for bedste nordiske krimi - to år i træk, i 2002 og 2003. Han kalder selv sine bøger for ’socialrealistiske krimier’, fordi de behandler samfundsmæssige problemstillinger som stofmisbrug og hustruvold. Hans seneste roman udkom i 2018 og blev i 2023 oversat til dansk med titlen ’Pigen ved Broen’.

Filmatiseringen af ’Operation Napoleon’ lægger vægt på action og spænding. Historien foregår tilbage i tiden, da et Nazi-fly i krigens sidste dage letter fra Berlin med en hemmelig last. 

Flyet styrter ned på Islands største gletsjer, Vatnajökull, og dukker først op igen flere år senere. I Reykjavik modtager den unge advokat Krístin Jóhannesdóttir et opkald fra sin bror og en mystisk video, som viser et flyvrag der bærer hagekors og indeholder flere frosne lig.

Da utydelig skrift indikerer en konspiration med forgreninger fra Island til Amerika med rødder i Nazi-Tyskland, bliver det begyndelsen på noget langt mere uhyrligt. Efterhånden som brikkerne falder på plads, bliver det et spørgsmål om liv eller død.

Skuespilleren Iain Glen er bl.a. kendt fra Game of Thrones og Downton Abbey. I 2016 vandt han prisen for bedste skuespiller til Taormina Filmfestival for sin rolle som Jorah Mormont i netop ’Game of Thrones’. Han har været nomineret til og vundet et hav af andre priser for sine præstationer gennem tiden, og nu optræder han i en af hovedrollerne i ’Operation Napoleon’.

’Operation Napoleon’ får premiere i biograferne d. 14. september. 

Se traileren herunder:

Anbefalet til dig