Her er Christopher Nolans 12 film rangeret fra værst til bedst

Oscar-vinderens film rangeret
Billede
(© Warner Bros. ('Inception'))

Hvad instruktøren Christopher Nolan har gjort for den moderne blockbuster kan næppe overvurderes. Fra medrivende drømme-action til Batman-rabalder og episk science fiction.

Vi har kigget på filmskaberens bagkatalog og sammensat en liste fra bund til top over hans 12 film.

Following
(© Syncopy / Following)

12. Following (1998)

Nolans debutfilm er en stramt fortalt sort-hvid-thriller med flere af de elementer, som senere er kommet til at kendetegne instruktøren. Herunder bl.a. klassisk noir-inspiration, uventede plotdrejninger og nøje afmålt tempo i historiefortællingen.

'Following' er bestemt en glimrende debut, men filmen kan ikke løbe fra sine undervældende spillerpræstationer og produktionsmæssige mangler.

Insomnia
(© Warner Bros / Insomnia)

11. Insomnia (2002)

Robin Williams viser her andre og noget mindre behagelige sider af sit talent i thrilleren, der er en genindspilning af den norske film af samme navn fra 1997.

Det grå og skandinaviske udtryk fra originalen er bibeholdt, men alligevel føles filmen ikke helt som en unik Nolan-film. Derimod føles den lidt hårdt sagt som bestillingsarbejde, om end den bestemt ikke er uden sine klare, nervepirrende kvaliteter.

The Prestige
(© Warner Bros. / The Prestige)

10. The Prestige (2006)

Tryllekunstner-thrilleren kræver, at man som publikum holder tungen lige i munden, mens filmen lader sit publikum konstant overveje, hvordan tingene hænger sammen.

Nolans evner som historiefortæller samt Hugh Jackman og Christian Bales karisma er med til at sikre, at filmen holder vores opmærksomheden rettet mod sig - det til trods for visse troværdighedsproblemer undervejs.

Batman Begins
(© Warner Bros. / Batman Begins)

9. Batman Begins (2005)

Hvem anden end Nolan kunne i 2005 placere en mand i et flagermuskostume i en forholdsvis realistisk ramme og slippe af sted med det? Præcis! For måden, hvormed han genstartede Batman-myten i filmisk øjemed, var at gå i den stik modsatte retning af Joel Schumachers spraglede univers.

Her blev Batman det klare omdrejningspunkt for filmen, hvor Christian Bales portræt gav dobbeltkarakteren dramatisk tyngde i sit mere realistiske univers. En medrivende start på Nolans trilogi.

The Dark Knight Rises
(© Warner Bros. / The Dark Knight Rises)

8. The Dark Knight Rises (2012)

Afslutningen på Nolans epokegørende Dark Knight-trilogi er fejende flot, spændende og har en interessant skurk i skikkelse af en intimiderende Tom Hardy som Bane, der udover at være intelligent også er Batman fysisk overlegen.

Man skal dog ikke kigge manuskriptet videre godt efter i sømmene for at finde et plothul eller to, hvilket gør gensyn mindre tilfredsstillende. Men ikke desto mindre en storslået film.

Dunkirk
(© Warner Bros. / Dunkirk)

7. Dunkirk (2017)

Krigsfilmen er ikke kun for Christopher Nolan på vanlig vis teknisk imponerende og action-realistisk. 'Dunkirk' er også dramatisk medrivende i sin skildring af evakueringen af de allierede tropper fra stranden i Dunkirk i Frankrig under 2. Verdenskrig.

Plottet tager publikum med både til vands, til lands og i luften i tre parallelle spor, der på engagerende vis opbygger momentum og intensitet filmen igennem.

Tenet
(© Warner Bros. / Tenet)

6. Tenet (2020)

Den tidskrøllede action-thriller har delt publikum. Vi er dog vilde med 'Tenet', der følger en spion i en livsfarlig kamp imod en ny slags fjende og selve tiden som begreb. Ja, det er meget nolansk sådan at have selveste tiden og den fortællermæssige kronologi i spil. 

Det er både dragende og fascinerende forløst, hvor bl.a. filmens åbningsscene er ren action-adrenalin. I front finder man desuden en karismatisk John David Washington, der gøres selskab af en cool Robert Pattinson.

Memento
(© Summit Entertainment / Memento)

5. Memento (2000)

Vi er vilde med den omvendte fortællestruktur i Nolans store gennembrud om en mand, der lider af en sjælden sygdom, som får ham til at glemme alt fra den forløbne dag. Ikke noget heldigt handikap når man skal løse en mordgåde.

Guy Pearce, Carrie-Anne Moss og Joe Pantoliano er alle yderst seværdige. En virkelig gennemført film med en nervepirrende historie, der er både velfortalt og spændende.

Oppenheimer 2023
(© Universal Studios/UIP ('Oppenheimer'))

4. Oppenheimer (2023)

Kun Christopher Nolan kan formå at gøre en historie om en gruppe fysikeres skabelse af en bombe og et efterfølgende retssalsdrama til en adrenalinpumpende thriller.

Fortællingen om atombombens fader J. Robert Oppenheimer er trods sin spilletid på næsten 3 timer en utrolig medrivende film, der både giver dig svedige håndflader, moralske tømmermænd på menneskehedens vegne og er visuelt imponerende.

Fra første sekund suger Ludwig Göranssons storslåede musik dig ind i det bombastiske epos, og filmens atombombe-prøvesprængning vil stå som en af dette års allerstørste filmøjeblikke. Endda skildret helt uden brug af computereffekter. 

Filmen blev samtidig Nolans første Oscar-sejr for bedste instruktion samt bedste film.

Inception
(© Warner Bros. / Inception)

3. Inception (2010)

Der er fuld actionsmæk på Nolans hjernevridende drømmebasker, der leger veloplagt med drøm og virkelighed, hvor en engagerende Leonardo DiCaprio er frontløber på filmens interessante rollebesætning.

Nolan havde brugt ti år på at udvikle manuskriptet, som han med en enorm kreativ og budgetmæssig frihed kunne udleve efter succesen med 'The Dark Knight'. Her går den ambitiøse fortælling om drømme, bevidsthed, kærlighed og sorg op i en højere enhed.

The Dark Knight
(© Warner Bros. / The Dark Knight)

2. The Dark Knight (2008)

Alt synes at spille i dette superheltemesterværk, der viderefører stilen fra 'Batman Begins' men er langt mere ambitiøs med adskillige plottråde og subtile referencer til terrorfrygten i den vestlige verden.

Heath Ledgers uforglemmelige præstation som Joker, sammenligningerne mellem helt og skurk samt de tankevækkende dilemmaer Gothams borgere - og vi som publikum - bliver stillet i, er alle blot et håndpluk af de genistreger, som filmen er spækket med.

Interstellar
(© Warner Bros. / Interstellar)

1. Interstellar (2014)

Førstepladsen indtages af den mildest talt overrumplende, science fiction-smukke og historiemæssigt medrivende 'Interstellar'. 

Her går fortællingen om familie, tilhørsforhold og kærlighed op i en højere og forførende forløst enhed, der spindes omkring menneskelighed, tidsrejser og ormehuller. Imponerende. Fascinerende. Mesterligt!

Christopher Nolan tager os engagerende og svimlende vildt med ud i det uendelige verdensrum, hvor man følger et hold forskere, der skal forsøge at finde frem til, om menneskeheden har en fremtid blandt stjernerne, eftersom kloden er ved at løbe tør for ressourcer. Vi kan se den igen og igen.

Anbefalet til dig