Instruktør svarer igen efter skarp kritik af hovedrollevalg i ny film

'Golda' kan ses i biografen
Golda
(© Golda / Scanbox)

Den garvede Hollywood-stjerne Helen Mirren har mange stærke hovedroller bag sig, og hun vandt bl.a. en Oscar-statuette i 2007 for sin portrættering af Dronning Elisabeth II i The Queen.

I år er Mirren tilbage med endnu en magtfuld karakter som hovedrollen i Golda, der handler om den tidligere israelske premiereminister Golda Meir, kendt som Israels jernlady, under Yom Kippur-krigen i 1973.

Kino.dk var med til filmfestivalen i Berlin, Berlinalen, hvor filmen havde verdenspremiere. I den anledning var bl.a. instruktør Guy Nattiv og Helen Mirren til stede under en pressekonference.

'Golda' fortæller historien om en vigtig politisk person i det jødiske samfund, og filmen har allerede sidste år fået skarp kritik for ikke at hyre en jødisk skuespiller i hovedrollen.

Instruktøren må derfor allerede inden pressekonferencen have været indstillet på at modtage spørgsmål omkring dette. Og ganske forudsigeligt måtte Guy Nattiv forsvare sit valg af Helen Mirren til rollen som Golda Meir.

Nattiv tog spørgsmålet ganske roligt og startede med at få et lille grin ud af flere fra den fremmødte presse. Herefter lagde han vægt på, at han kun kunne give et svar fra sit eget perspektiv.

- Jeg kan fortælle om det fra mit perspektiv som instruktør. Jeg mødte Helen hjemme hos mig, og det føltes som om at møde et familiemedlem - en tante.

- Så for mig føltes det som om at møde en jødisk person. For mig har hun de jødiske egenskaber til at spille Golda. 

- Vi snakkede om Golda i et par timer, og hun forstod fuldstændig hver lille detalje om denne her karakter.

Instruktøren fortsatte med smigrende ord om Mirren og gjorde klart, at hun for ham er en af verdens bedste skuespillere, hvilket selvfølgelig også var en faktor i hans valg.

Med en ikke-jødisk skuespiller i hovedrollen havde Nattiv dog andre betingelser, som for ham var essentielle i skabelsen af 'Golda'.

- En af betingelserne for, at jeg ville instruere denne film, var, at [Mirren, red] skulle omringes af en israelsk rollebesætning og filmhold, så det ville føles som om, at jeg lavede en israelsk film.

- For mig var der ingen tvivl.

'Golda' får dansk biografpremiere den 7. september.

Anbefalet til dig