Interview: Birthe Neumann om sin vilde transformation til Karen Blixen i 'Pagten'

Bille August står bag det nye portræt af forfatterinden
Film Image
(© Foto: Rolf Konow)

Birthe Neumann er aktuel som selveste Karen Blixen i Bille Augusts nye drama Pagten, der skildrer de sene år af den danske forfatterindes liv i Rungstedlund. Vi har mødt hovedrolleindehaveren og instruktøren - se interviewet øverst.

‘Pagten’ fortæller historien om mødet mellem den unge digter Thorkild Bjørnvig og den international anerkendte Karen Blixen. De to indgår en pagt, hvor Blixen vil tage forfatterspiren under sine vinger til gengæld for, at han udviser hende ufravigelig troskab. Pagten vender op og ned på begges liv.

Glansrollen som den aldrende Karen Blixen krævede en sjov og stor forberedelse for Birthe Neumann, der både indbefattede, at hun måtte tabe sig 6 kilo, lærer forfatterindens sprog og komme ind under huden på den stærke kvinde.

Udseendet var også et vigtigt aspekt:

- Dennis Knudsen og Morten Jacobsen skabte en ydre maske til mig, sådan at jeg, som jeg forstår det, ikke lignede mig. Nogen synes ligefrem, at det var som at se Blixen. Og det var jo en kæmpe gave, fordi i en historie som denne er selvfølgelig Blixen, der er iscenesat og sin helt specielle tøjstil og helt specielle makeup.

Men portrættet går også dybere end som så:

- Det er også en ekstrem situation, som hun er i, som jeg ikke synes, at man generelt forbinder hende med. Hun er i den grad trængt ud i det ekstreme følelsesmæssigt og er optimalt sårbar, og det er jo ikke det, som man forbinder med Blixen, hvilket er hendes enorme styrke.

Instruktør Bille August supplerer:

- Det har været vigtigt for os at skabe et så komplekst portræt som muligt, altså så når gæsterne er gået og projektørerne er slukket, så lever hun der med sine dæmoner i sin ensomhed og med sine fortællinger. Og det har været vigtigt også at få den side med af hende. Vi har gjort hende til et rigtigt menneske.

Se interviewet øverst for at høre Birthe Neumann fortælle mere om sin transformation til Blixen – og hør Bille August afsløre, hvorfor at Birthe var den helt rigtige til at spille forfatterinden.

’Pagten’ kan ses i biografen fra 5. august.