Kvindelige Attributter

Weekendens to premiere-film er vidt forskellige, men har dog et fællestræk, der gør dem til del af en filmisk minoritet – de har begge kvinder i bærende stærke roller.
’Wanted’ er en hårdtpumpet action-film med Angelina Jolie som farlig morder, mens ’The Other Boleyn Girl’ er et periode-stykke om to søstre og deres kærlighedsforhold til Kong Henry VIII. Jolies rolle i ’Wanted’ er teknisk set ikke den bærende, men taget i betragtning af filmens PR er det uden tvivl Jolies navn, der skal trække folk i biografen.
Umiddelbart virker kvindernes positionering i film helt naturligt for biografgængeren, der er jo ikke ligefrem mangel på gudeskønne sex-ikoner i underholdningsmaskineriet, men statistisk set får kvinderne oftest supplerende roller i forhold til de mandlige kollegaer. De kvindelige hovedkarakterer hører faktisk til de mere sjældne.
Det er især de store event-film, der satser på maskuline frontfigurer via formlen mænd-med-kønt-påhæng, og netop derfor er Jolies evne til at sælge disse såkaldte ”mande-film” en raritet i branchen. Når kvinder står øverst på rollelisten er genren sædvanligvis en med blødere værdier og mindre budgetter.
Når dette er sagt, skal det pointeres, at rollefordelingens skæve balance ikke nødvendigvis betyder, at film med kvinder i bærende roller ikke sælger billetter. Netop i år er det modsatte blevet bevist af film som ’Sex and the City’, ’Mamma Mia!’, ’To Verdener’ og senest ’Dig og Mig’.
Kvindelige hovedroller er altså ikke lig dårlig forretning, men kigger man på resten af årets premiereliste for Nordisk Film Biografer, kunne tendensen godt tyde på noget andet.
Fra dags dato frem til årsskiftet vil cirka femogtres film ramme de danske biografer. Af disse mange titler har kun de ti en kvinde i den bærende rolle. Listen er selvfølgelig længere, hvis man medregner film, hvor kvinden deler rampelyset med en mand, men omvendt har hele treogfyrre af de resterende film en mandlig spydspids. Selv animationsfilmen ’WALL-E’ har en lille mandlig robot som titelfigur, mens ’Disco ormene’ handler om en orm ved navn Bjarne.
De tolv film, der satser på kemien i samspillet mellem kønnene, er overvejende gyser-film som ’The Strangers’, eller romantiske komedier som den nye ’Anja og Viktor’. To genrer der har brug for muskelkraft såvel som ømhed.
De kvinde-dominerede film kan med film som ’He’s Just Not That Into You’, ’The House Bunny’, ’Mrs Pettigrew Lives for a Day’ og ’Happy-Go-Lucky’ nemt kategoriseres i genrerne ”chick-flicks”, ungdoms-film, periode-film eller art-film, mens den eneste store big-budget-film med kvindelige attributter efter ’Wanted’ bliver Baz Luhrmans ’Australia’.
Alt i alt repræsenterer weekendens premiere på ’The Other Boleyn Girl’ altså hele ti procent af de kvindelige hovedroller for resten af 2008, så uden at lyde østrogen-fokuseret ville et lille kryds i kalenderen vel være på sin plads.
Det skal selvfølgelig nævnes, at det, på trods af statistikkerne, var en stærk kvinde, der førte an i filmhistoriens hidtil bedst sælgende film. Selvom det berømte citat lyder ”I’m the KING of the world!”.