Ny film om Amy Winehouse har ramt biografen: "Hun ville ikke være popstjerne"

Interview med holdet bag 'Back to Black'
Back to Black
(© Scanbox Entertainment)

Filmatiseringer af store musikere og deres liv, heriblandt Queen, Elvis og Elton John, har i de seneste år været et populært emne i Hollywood.

Denne gang er det - i modsætning til de tre førnævnte - en kvindelig sangerinde, hvis liv og karriere nu skildres i en fortælling på det store lærred.

Vi taler selvfølgelig om filmen Back to Black, som tager fat på historien om den ikoniske Amy Winehouse, der desværre gik bort i en alt for tidlig alder. 

I forbindelse med premieren på filmen har vi fået muligheden for at snakke med nogle af folkene bag heriblandt hovedrolleindehaveren, Marisa Abela.

Du kan se traileren til filmen nederst i artiklen.

Back to Black
(© Scanbox Entertainment)

Filmen omhandler som nævnt Amy Winehouse og følger hendes karriere fra dens spæde start og op til hendes status som verdensstjerne.

Det betyder selvfølgelig også, at man skal bruge en skuespiller, som på bedste vis kan portrættere den store stjerne.

Til netop denne opgave sagde filmens producer Alison Owen (Saving Mr. Banks) følgende: 

- Det vigtigste var at finde nogen, der kunne portrætterede Amys sjæl. 

- Du kan deltage i masser af look-alike konkurrencer, karaokes på din lokale pub, og du kan finde nogen, der ligner Amy eller som kan lave en efterligning af Amy. Men at finde nogen, der faktisk kunne blive hende og i løbet af filmen få dig til at tro på, at hun var Amy, det er en anden sag.

Der skulle altså mere til end blot en, der lignede og kunne synge som Amy, og her kommer Marisa Abela ind i billedet:

- Vi kunne ikke have drømt om at finde en så fantastisk, sagde Alison Owen afsluttende om casting-opgaven.

Valget faldt altså på den engelske skuespillerinde Marisa Abela, der indtil nu er bedst kendt fra tv-serien 'Industry'. 

Men selvom Owen påpeger, at man ikke blot kan tage fat i den første og den bedste look-alike, så er der stadig visse krav, der skal opfyldes.

Back to Black
(© Scanbox Entertainment)

Netop de krav og ikke mindst de udfordringer, som Marisa Abela oplevede, da hun skulle indtage rollen som Amy Winehouse, har vi forsøgt at blive klogere på:

- Fra begyndelsen føltes det som et stort ansvar. Men jo mere man så arbejder på noget, og jo tættere man føler, at man kommer på sandheden og essensen af en person, det er der meget trøst i, lød det fra hovedrolleindehaveren.

Abela uddyber yderligere, hvordan der var helt specifikke ting ved transformationen til Amy, som var specielt svære grundet det tekniske niveau i dem:

- Der var helt klart svære ting ved [transformationen, red.]. Det tekniske var svært. Det var svært at lære at synge, spille guitar, bevæge sig og snakke som hende. 

- Men for mig som skuespiller er det vigtigste, at publikum går derfra med en følelse af, at de har været sammen med [Amy, red.] i løbet af filmen.

Som bekendt havde Amy Winehouse ikke blot en flot karriere, men desværre også et hårdt liv, der var fyldt med både store følelser og et alkoholmisbrug, hvilket også skildres i filmen.

Til det fortæller Marisa Abela om, hvordan hun oplever, at netop misbruget måske har overskygget, hvad Amy Winehouse egentlig stod for, når det kom til musikken. 

- Det føltes som om, at dette var siden af Amy, som vi på en måde havde glemt. Men i virkeligheden var hun kvinden, der fangede vores følelser og vores nysgerrighed fra begyndelsen.

I den forbindelse skal det siges, at specielt Amy Winehouse' sange har spillet en stor rolle i skabelsen af filmen.

Back to Black
(© Scanbox Entertainment)

Ifølge filmens producer var sangene: "[…] ikke bare glasuren på kagen, de er kagen". Med andre ord, så har de været helt fundamentale for fortællingen.

Det var dog vigtigt for filmens instruktør, Sam Taylor-Johnson (Fifty Shades of Grey), at kunne få lov til at gå til fortællingen på hendes egen måde:

- Da jeg begyndte at lave filmen, sagde jeg til produceren, at jeg skulle have komplet kreativ frihed. Der skulle ikke være behov for konstant godkendelse. Heldigvis havde vi fået godkendt brugen af alt musikken fra både Universal og Sony.

- Jeg forsøgte at finde en balance og i sidste ende at håndtere det hele så følsomt som muligt. At finde balancen mellem at forstå hende som en ung person og hendes rejse gennem virkelig mørke og vanskelige tider, men også hendes skarphed og humor.

Eddie Marsan (The Gentlemen) der spiller Amys far, Mitch Winehouse, sagde følgende om om hendes sange og deres betydning:

- Hun ville ikke være en popstjerne, hun ville ikke være en Spice Girl, hun ville ikke være berømt. Hun gik igennem forfærdelige ting og musikken var et middel, som hun kunne bruge til at bearbejde sine traumer.

Det er da også Sam Taylor-Johnsons håb, at filmen trods en dyster historie kan være med til give publikum lyst til at genbesøge verdensstjernens musik.

- Vi ved, hvad der sker. Vi ved, at det fører til et sted, som vi ikke bryder os om. Men det sker, og vi forsøger at håndtere det på en poetisk måde. Og når folk kommer ud efter at have set filmen, ønsker jeg virkelig, at alle skal have lyst til at høre musikken igen.

Back to Black kan ses i biografen nu, og du kan købe dine billetter herunder: