Retten har afsagt dom: Netflix-hit er "ikke en sand historie"

En dommer har sagt sin afgørelse i sagen om 'Baby Reindeer'
Baby Reindeer
(© Netflix)

Netflix-serien 'Baby Reindeer' og dens skaber Richard Gadd har i de seneste måneder været under kraftig kritik, og nu er der afsagt dom i et sagsanlæg mod ham og Netflix. Det skriver Variety.

Miniserien, som havde premiere på Netflix i april 2024, er baseret på en sand historie, som skuespilleren Richard Gadd selv har oplevet med en stalker. Den handler om Donny Dunn, der kæmper med karrieren som komiker, mens han arbejder på en pub i London for at tjene til dagen og vejen.

En dag træder Martha Scott (Jessica Gunning) ind ad døren, og de to begynder at tale sammen. Det bliver starten på et sandt mareridt for Donny, da Martha begynder at stalke ham, og hendes adfærd bliver kun mere skræmmende med tiden.

Men at serien skulle være baseret på en sand historie er nu blevet afvist af en dommer.

Inden vi adresserer de seneste opdateringer, skruer vi lige tiden et par måneder tilbage.

At serien skulle være baseret på virkelige hændelser, var med til at gøre den til en kæmpe sensation. Offentligheden blev så optaget af historien, at en menneskejagt på den rigtige ”Martha” startede.

Det betød i sidste ende, at “Martha”, eller Fiona Harvey, som hun i virkeligheden hedder, trådte frem. 

Virkelighedens Martha fortalte således sin version af historien, og hun udtalte bl.a., at hun aldrig havde ejet en babyrensdyr-dukke, og at hun var offeret.

- Han [Richard Gadd, red.] bruger 'Baby Reindeer' til at stalke mig nu. Jeg er offeret. Han har skrevet en skide serie om mig.

Efterfølgende valgte kvinden at starte en såkaldt injuriesag, som refererer til et sagsanlæg, hvor en person mener, at deres omdømme er blevet skadet af falske udsagn fremsat af en anden person.

Det store spørgsmål har efterfølgende været, om Fiona Harvey ville få medhold i sin sag – og det afslører Variety, at hun har.

I sin afgørelse fredag den 27. september bemærkede dommeren, at serien begynder med ordene "Dette er en sand historie," hvilket får seeren til at opfatte handlingen som fakta.

Han vurderede desuden, at karakteren Martha opførte sig langt værre end det, Harvey blev anklaget for i virkeligheden.

Dommeren tillod Harvey at fortsætte med sin sag om forsætlig påføring af følelsesmæssig skade – hvilket gælder for “ekstreme og chokerende” falske udsagn – men afviste hendes krav om uagtsomhed, krænkelse af rettigheder og erstatning.

Dommeren udtalte yderligere:

- Det fremgår, at en rimelig seer kunne forstå udsagnene om Martha som værende om sagsøgeren. Serien hævder, at sagsøgeren er en dømt kriminel, der seksuelt og voldeligt har overfaldet Gadd. Disse udsagn kan nå op på niveauet af ekstrem og chokerende adfærd.

Hvad det betyder fremadrettet, og hvilke konsekvenser det måtte have for Netflix-serien, vil tiden vise. Det er dog klart, at loven er skruet sådan sammen, at det er Harvey, der har bevisbyrden og hun skal nu kunne bevise, at hun har lidt skade af seriens løgne. 

'Baby Reindeer' kan ses på Netflix.