Ringenes Herre er tilbage i biografen: Disse 12 scener glæder vi os til at gense
Da Ringenes Herre: Eventyret om Ringen havde premiere i biograferne i 2001, var undertegnede hensat i en ekstase, som nærmest ingen film siden har kunnet efterleve.
Filmen var fyldt med så mange ikoniske øjeblikke, et episk score og en levendegørelse af fantasy-genren, som ikke tidligere har været mulig. De følgende år fik De to tårne og Kongen vender tilbage premiere og fuldendte en af filmhistoriens bedste trilogier.
Tolkien-filmatiseringerne udkom siden i forlængede udgaver på dvd (og Blu-ray), og det er disse extended editions, der i øjeblikket vises i biografen for første gang i Danmark.
Det betyder også, at der scener, som vi aldrig har set på det store lærred. Og kombineret med scener, som vi glæder os til at gense, er der lagt op til en fremragende rejse til Midgård.
(Der vil optræde STORE spoilers i artiklen):
Ringenes Herre: Eventyret om Ringen
Introduktionen af Herredet
Den første film er den, der føles mest komplet i sin biografudgave, men der er alligevel tilføjet diverse forlængede scener rundt omkring. Vi, der sagtens kunne tænke os at tilbringe endnu længere tid i de rolige Hobbit-omgivelser i Herredet, inden Midgårds fremtid kommer på spil, kan se frem til endnu mere om Frodo og Sams forhold. Bare Howard Shores dejlige musik er nok til at indløse billet.
Saruman og Gandalf kaster rundt med hinanden
Da vi møder Saruman, er han allieret med Gandalf, men det går langsomt op for den grå troldmand, at der er noget rivende galt. Saruman har nemlig sluttet sig til ondskaben selv, Sauron, og der udspiller sig en kamp på trolddom mellem de to magikere. Første gang, jeg så filmen, forventede jeg ildkugler, iskrystaller og fremmanede drager, men Peter Jackson vælger en mere subtil tilgang, hvor troldstavene bruges til at levere usynlige stød og løft af modstanderen. Effekten er ikke mindre imponerende af den grund. Igen er musikken fuldstændig formidabel med det dystre mandskor som ekstra trumf.
Gandalf og Balroggen
Ja, det er måske et af de mest oplagte valg, men Gandalfs episke ”You shall not pass” er bare så gennemført fedt. Og Frodos efterfølgende reaktion, da han ser troldmanden styrte i dybet, er hjerteskærende, selvom vi godt ved, at det ikke er helt slut med ham.
Boromirs død
Sean Bean er vant til at dø på film, men dette må være den mest huskværdige af hans aflivninger. Boromir er en spændende karakter af flere årsager, og hans forfald grundet Ringens indflydelse viser, at selv den stærkeste kriger kan bukke under for dens magiske kræfter. At han i sidste ende ofrer sig for at redde hobbitterne, gør bare dele desto mere fantastisk.
Spilletider til Ringenes Herre: Eventyret om Ringen (extended edition):
Theodens forbandelse hæves
Saruman har kastet en forbandelse over Rohans konge Theoden. Udover at han har fået langt gråt skæg, kedelige klæder og mistet al kulør i ansigtet, er han under den manipulerende Grima Wormtongues indflydelse. Men Gandalf, der nu er genopstået i en hvid og forbedret udgave, har de magiske evner til at hæve forbandelsen i en scene, der effektivt klipper mellem begivenhederne i Rohan og Sarumans tårn. En kort efterfølgende scene i den forlængede udgave viser en dybfølt begravelse af Theodens søn, og selvom vi ikke har stiftet bekendtskab med ham i live, er det stadig rørende at følge.
Knas i familien
Forholdet mellem Denethor og sønnerne Faramir og Boromir bliver en vigtig del af Kongen vender tilbage, men i denne scene, som ikke kom med i biografversionen, introduceres karakterernes indbyrdes relation. Boromir elsker sin bror Faramir, men Denethor har kun kærlighed til overs for sin førstefødte. Det efterlader Faramir i en følelsesmæssigt vanskelig situation, der utroligt præcist skildres i den fine flashback-scene. Således er der endnu mere på spil personligt for ham, da Frodo og Ringen ender inden for hans rækkevidde.
Gollum snakker med sig selv (og sit bedre jeg)
I 2002, da De to tårne havde biografpremiere, var Gollum det ypperste af, hvad man kunne skabe med motion capture, og Andy Serkis’ præstation er gået over i historien. En af den dobbelttydige karakters mest ikoniske øjeblikke er, da hans gode side, Sméagol, forsøger at slippe af med den korrumperede Gollum - altså to sider af samme person. Tilstedeværelsen af Ringen og hobbitterne Frodo og Sam har nemlig revet op i nogle fundamentale ting hos det tragiske væsen, som får følger hele vejen til slutningen af trilogien.
Slaget ved Helms Kløft
Ja, kampen varer over 20 minutter og er ikke en enkelt scene, men når det kommer til krigsscener på film, er Slaget ved Helms Kløft helt i øverste liga. Fra den regnvåde Uruk-Hai-march, over Arargorns udvikling til hærfører til Gimli og Leogas’ indbyrdes drabsregnskab - kampen er fyldt med fantastiske elementer. Favoritøjeblikket er, da Gandalf kommer ridende med kavaleriet ned ad en skråning, mens lyset blænder deres fjender. Det er vaskeægte filmmagi.
Spilletider til Ringenes Herre: De to tårne (extended edition):
Ringenes Herre: Kongen vender tilbage
Heksekongen fra Angmar knuser Gandalfs stav
Nogle af de fedeste scener i Kongen vender tilbage finder sted under Slaget ved Minas Tirith, og hvis man undrer sig over, at Gandalf undervejs pludselig er uden sin troldmandsstav i biografversionen, findes svaret i den forlængede udgave. I en kort, men ikke uvæsentlig scene, mødes Gandalf med den mægtige Nazgûl-leder, der trækker sit flammende sværd og igangsætter en magisk bølge, der knuser troldmandens stav.
Eowyn mod Heksekongen
Der er ikke så mange kvinder med i Tolkiens univers, så Peter Jackson har gjort sit for at give de, der er, så meget spilletid som muligt. Arwens forhold til Aragorn er en central del, Galadriel dukker op ad flere omgang og er i øvrigt den første stemme, man hører i den første film. Og så er der Eowyn, der i bedste Mulan-stil forklæder sig som mand og deltager i Slaget ved Pelennor-sletten. At hun gør det, Gandalf ikke kunne - nemlig at sende heksekongen til tælling (i samarbejde med Merry) - gør bare karakterens betydning endnu mere signifikant. Læg i øvrigt mærke til den efterfølgende scene, der indikerer et kommende forhold mellem hende og Faramir, som desværre blev klippet ud af biografversionen.
Saurons Mund
Mange, der har læst bøgerne, glædede sig til at se repræsentationen af Saurons Mund i filmversionen, så det føltes noget tomt, at scenen ikke var inkluderet i biografversionen. Vi kan nu for første gang høre den ækle stemme med biograflyd, og selvom scenen ikke tilføjer så meget til handlingen (vi ved fx godt, at Hobbitterne ikke er døde), er det en emotionel oplevelse for Aragorn og Co.
De mange slutninger
Der var splittelse blandt biografgængerne over den lange tid, der blev brugt på at binde sløjfe på den ene plottråd efter den anden i 2003. Mange var glade, men der var også kritik af, at det hele trak lidt for meget ud. Med en forlænget spilletid, og de to foregående film i mente, er der også brug for tid til at binde det hele sammen. Husk Kleenex, for ”You bow to no one”-kommentaren fra Aragorn skal nok få tårerne til at trille ned ad kinderne.
Spilletider til Ringenes Herre: Kongen vender tilbage (extended edition):
Daniel Bentien
Daniel er Head of Content på kino.dk og erklæret Ringenes Herre-fan. Og ja, extended editions er de eneste "rigtige" versioner.