Robert Redford: De 18 vigtigste roller

Legenden er aktuel med karrierens måske sidste film
redfordnyhedmed3.jpg
(© Scanbox)

Den 82-årige skuespiller-legende Robert Redford er lige nu aktuel i dramaet Den sidste gentleman om en pensionist-bankrøver med ordensmagten i hælene og en romance på sidelinjen.

Redford har i den anledning udtalt, at rollen højst sandsynligt bliver hans sidste, hvilket giver os anledning til en hyldest af mandens fantastiske karriere foran kameraet - fra 'Butch Cassidy and the Sundance Kid' i 1969 til den nye bankrøver-rolle.

Her er vores bud på de 18 vigtigste Robert Redford-roller - lad os høre, hvilke vi mangler?

Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969)
Den første bromance med Paul Newman var også den store debut for Redford. Tilsammen spiller de et par bankrøvere i en film, der konstant balancerer mellem smukke, humoristiske og romantiske solskins-fyldte scener og det mere alvorlige aspekt af deres kriminelle færden. ”Raindrops keep falling on my head”.

The Candidate

The Candidate (1972)
Når man ser ud, som Redford gør, skal man vælge sine roller med omhu for ikke at blive endnu en pretty boy iblandt mange. I rollen som en ung demokratisk præsidentkandidat fik Redford udnyttet sit udseende og dermed lavet politisk satire over et valg-cirkus, hvor den flotteste mand kan vinde over den mest egnede.

Jeremiah Johnson (1972)
Sidney Pollack og Redford er gode sammen (de nåede at lave seks film med hinanden), og det ses især i denne western om en eneboer, der ufrivilligt bliver mål for en flok indianere og derfor kaster sig ud i en kamp for livet.

The Sting

The Sting (1973)
Karrierens eneste Oscar-nominering som skuespiller kom med denne charmerende svindler-komedie over for Newman igen. Endnu et samarbejde med en mindeværdig lydside.

The Way We Were (1973)
En af de store romancer, der starter stærkt med en ung, smuk Redford i flådeuniform. Barbara Streisand er hans umage match, der må gå meget igennem med sin Hubble. En på mange måder realistisk film om kærlighed.

The Great Gatsby (1974)
Før DiCaprio var Redford selveste Jay Gatsby. Den karismatiske og mystiske mangemillionær, der desperat forsøger at imponere sit livs kærlighed med overflod og prestige… med fatale konsekvenser.
En amerikansk boghelt, som måtte spilles af Redford.

Three Days of the Condor (1975)
Endnu en politisk sag. Pollack og Redford er i topform med denne thriller om en CIA-medarbejder, der falder over en konspiration. En katten efter musen-film fra Watergate-æraen.

All the Presidents Men

All the President’s Men (1976)
Hovedværket i konspirations-genren kom kun året efter 'Condor' og handler decideret om Watergate-skandalen. Redford og den ligeledes sublime Dustin Hoffman spiller Washington Post-journalisterne, Bob Woodward og Carl Bernstein, der I sin tid endte med at afsløre kimen til Nixons fald.

Brubaker (1980)
Samme år, Redford sprang ud som Oscar-instruktør med ’Ordinary People’, spillede han også en mand i kamp mod systemet i fængselsfilmen ‘Brubaker’. Her portrætterer han fængselsdirektøren Brubaker, der går undercover som indsat for at lære sit nye arbejde at kende.

The Natural (1984)
Barry Levinsons sportsfilm om en ukendt baseball-spiller, der bliver en vaskeægte mester, er ren og skær Redford, da handlingen i dén grad bruger skuespiller-legendens egen position som meta-lag.

Out of Africa

Out of Africa (1985)
Karen Blixen-filmen med Meryl Streep er nærmest kun insteressant i virke af hendes kampe med kærligheden og de fravalg hendes oprørske natur pålagde hende. Og Redfords storvildtjæger er netop den mand, der gør filmen rørende.

Sneakers (1992)
Overset 90er-actionkomedie med et suverænt cast fra River Phoenix til Sidney Portier og selvfølgelig Redford selv som mestertyven, der samler tropperne til et vanvittigt og underholdende kup.

Indecent Proposal (1993)
Ville du have en nat med Robert Redford for en million dollars? Spørgsmålet der gjorde Adrian Lynes erotiske drama til internationalt taleemne. Demi Moore og Woody Harrelson spiller det økonomisk udfordrede ægtepar med et kæmpe dilemma, mens Redford er mangemillionæren, der balancerer mellem stodder, som leger med folks liv, og velmenende bejler.

The Horse Whisperer

The Horse Whisperer (1998)
Fem år efter hans sidste førsteelsker-rolle kom en mere rynken Redford på banen som manden, der kunne hviske til heste over for Scarlett Johanssons protege. En naturskøn film, hvilket i dén grad kendetegner Redfords film som instruktør.

Spy Game (2001)
Rollen som den pensionerede CIA-agent Nathan Muir, der skal forsøge at redde sin protégé fra kinesiske fangetagere, er en solid Redford-rolle, der behændigt sidestiller ham med Redford version 2.0: Brad Pitt.

All is Lost (2013)
Sidste store hovedrolle før den aktuelle ‘Den sidste gentleman’ var i overlevelsesfilmen om en ældre mand fanget alene til havs. En film for inkarnerede Redford-elskere, da skuespilleren er på lærredet i samtlige af filmens scener.

Captain America: The Winter Soldier

Captain America: The Winter Soldier (2014)
Hvorfor ikke nævne denne Marvel-skurkerolle også. Det er jo overlegent, at manden, der har gjort karriere ud af konspirations-thrillers, indgår som et scenestjælende element i superhelte-franchisens genre-indslag.

Den sidste Gentleman (2018)
En ældre, velklædt og bevæbnet pensionist røver banker, mens han forelsker sig i en sød dame og jagtes af alt fra FBI til det lokale politi. Skulle dette vitterligt blive Redfords sidste rolle, sker det med en film, der omfavner flere af legendens egne kvaliteter. Redford efterlader et eftermæle som en af branchens sidste gentlemen, og selvom har nok aldrig har røvet en bank, har han i den grad svindlet, stjålet og charmeret sig ind i publikums hjerter.

Den sidste gentleman er aktuel i de danske biografer.