Top 10 - De bedste biljagter

Filmhistoriens fedeste biljagter
Bullitt
(© Solar Productions)

Kino.dk kobler ud og brænder gummi af i forbindelse med premieren på Fast & Furious og kårer filmhistoriens 10 fedeste biljagter.

Stem på din favorit eller skriv hvilke biljagter du synes skal være med i Top 10.

1. Bullitt (1968)
40 år gammel og stadig biljagternes biljagt. Steve McQueen kører en Ford Mustang helt ud i 10 minutter, imens San Franciscos gader lægger scene til en forfølgelse, der handler mere om hastighed end ødelæggelse. Høj fart, høj klasse.

2. The Blues Brothers (1980)
Filmhistoriens måske største biljagt med smadrede politibiler i hobetal og Jake og Elwood Blues på flugt i deres Bluesmobile (en ombygget politibil af mærket Dodge Monaco). Nøgleordet er ravage, og dele af Chicago blev lukket, så man kunne blæse gennem centrum med 160 km/t.

3. The French Connection (1971)
I en Pontiac Le Mans racer Gene Hackman gennem Brooklyn for at indhente et tog - 6 minutter og 4,6 kilometer senere er jagten slut. I mellemtiden har man oplevet filmhistoriens mest realistiske biljagt fuldendt af uventede kollisioner, der ikke stod i manuskriptet.

4. Bjergkøbing Grand Prix (1975)
Mere et racerløb end en egentlig biljagt, men opfindsomheden og farten får ’Days of Thunder’ til at ligne kravlegården på køreteknisk anlæg. Theodor Fælgen og ikke mindst racerbilen Il Tempo Gigante er uforlignelige i den bedste norske dukkefilm, du nogensinde vil få at se.

5. The Matrix Reloaded (2003)
Man byggede en motorvej til formålet, filmede i tre måneder og smadrede 300 biler. Ikke alt fungerede i den anden Matrix-film, men den sjældne kombination af biljagter og ninjasværd hører blandt trilogiens absolutte højdepunkter.

6. Mad Max 2: The Road Warrior (1981)
Brutal, kompromisløs og ustoppelig. En gruppe fremtidspunkeres forsøg på at indhente en vred Mel Gibson og ørkenens sidste dråber benzin resulterede i en af de mest dynamiske og indflydelsesrige biljagter nogensinde.

7. Ronin (1998)
Få filmproducenter bruger mærker som Mercedes, Audi og BMW til biljagter, men denne thriller er en undtagelse. Bag rattet sad Formel 1-kørere, og Robert De Niros skræmte ansigtsudtryk i flere scener skyldes eftersigende ikke godt skuespil men ægte panik.

8. Terminator 2: Judgement Day (1991)
Arnold Schwarzenegger er god at have i baghånden, når man som teenager jagtes af en ond Terminator gennem Los Angeles. Og ingen formår at mikse motorcykler, lastbiler og Guns n’ Roses bedre end James Cameron.

9. The Fast and the Furious (2001)
Hvorfor nøjes med fart, tempo og smadrede biler, når man kan forbedre den klassiske model med drabelige stunts og springe fra bil til bil? Især når det forvandler en effektiv og enkel biljagt til popcorns-kunst i høj fart.

10. Death Proof (2007)
Quentin Tarantinos film om en flok piger der snakker, snakker og snakker. Ventetiden er dog det hele værd, da filmens afsluttende biljagt endelig går i gang.