The Mattei Affair - Francesco Rosi

11. Nov 1969
Kino.dk
(© Kino.dk)
Film Image
0.0 / 6
Brugere (0)
0.0 / 6
Medier (0)
Bedøm selv filmen:
’The Mattei Affair’ skaffede Francesco Rosi en af de fineste udmærkelser: Guldpalmen på filmfestivalen i Cannes i 1972 (til deling med en anden italiensk film, Elio Petris ‘The Working Class Go to Heaven’).

Gian Maria Volontè er fremragende som umage folkehelt: Den offentlige administrator, oliemogul og kristendemokrat Enrico Mattei (1906-62).

Efter 2. verdenskrig fik han til opgave at afvikle det italienske petroleumsagentur Agip, en statsvirksomhed etableret af det fascistiske Italien. I stedet udvidede og reorganiserede Mattei den til Ente Nazionale Idrocarburi, ENI, der blev en gigantisk økonomisk og politisk-strategisk gevinst. I folkemunde var ENI så magtfuldt, at det blev kaldt ’en stat i staten’.

Efter at have skaffet sig mange fjender døde Mattei under mistænkelige omstændigheder i et flystyrt i sit privatfly nær Milano den 27. oktober 1962. En bombe, mente mange. Men hvem ville dræbe ham?

Det er spørgsmålet, som Rosi cirkler om med en nærmest ’Citizen Kane’-agtig flerstemmighed og sans for mulige forklaringer snarere end skarpskårne hypoteser.

’The Mattei Affair’ er en intelligent film, et af de mest fremragende træk fra denne periode fra Italien.

Brugernes anmeldelser

0,0

0 brugere

1
2
3
4
5
6
Bedøm selv filmen: