Trine Dyrholm om sin nye danske storfilm: "Ikke noget man normalt får lov til"
(Kan du ikke se traileren herover, så tryk på linket her og tillad alle cookies)
På torsdag er der biografpremiere på den stort anlagte Margrete den Første, en dansk film om landets første kvindelige regent.
Trine Dyrholm og Morten Hee Andersen spiller hhv. titelrollen som Margrete, der har forenet de nordiske lande i Kalmarunionen, og adoptivsønnen Erik af Pommern, der er regentens ansigt udadtil.
Vi har mødt skuespillerne til en snak om filmen, der tager udgangspunkt i historisk materiale fra Danmarkshistorien og nærmere bestemt 1402. Og med sådan et baggrundstæppe er der brug for et – for dansk film – usædvanligt stort produktionsapparat, komplet med middelalderkostumer, rekvisitter, kulisser og statistister.
Se også: Traileren til Margrete den Første
Selvom 49-årige Dyrholm har prøvet meget i sin lange filmkarriere, er rollen som Margrete alligevel noget særligt. Hun fremhæver især det enorme arbejde, der ligger bag produktionen, som har bidraget til troværdigheden.
- Det har været rigtig sjovt at være sammen med nørder. Alle har nørdet i hver deres lille, specifikke afdeling. Alle glassene er blevet pustet og lavet til denne her film, fordi de skulle være middelalderagtige, og de skulle have det rigtige skin, så de ikke sådanne nogle flade. Det har virkelig været et passionsprojekt for rigtig mange, fordi det ikke er noget, man normalt lige får lov til. Alle er gået all in!
- Det er ikke så tit, at man som skuespiller i Danmark, at man får lov til at iføre sig de store gevandter og sætte sig op til hest og netop stå med sådan en kæmpe produktion.
Morten Hee Andersen er modsat Dyrholm helt grøn i spillefilmssammenhæng, og den 30-årige skuespiller, der er kendt fra tv-serien 'Herrens veje', debuterer på det store lærred med 'Margrete den Første'.
Læs også: Her er programmet til Biografklub Danmark 2021-22
Han bemærker, at alle de omkringliggende faktorer spiller, men at de ikke tager fokus fra det vigtigste, nemlig skuespillet.
- Kostumerne skulle være autentisk flotte og smukke, hvilket de er, men der skulle være plads til at vi kunne spille. Så vi prøvede at tage magten over kostumerne, så det ikke blev kostumerne, der havde magten over os.
Trine Dyrholm uddyber med en lavpraktisk kommentar om besværet ved kostumerne:
- Det havde de, når man skulle på toilettet, skulle jeg hilse og sige. De fylder lidt meget ude på sådan et lillebitte festivaltoilet på en pløjemark.